Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
O λαός βλέπει τις τιμές και παθαίνει συγκοπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τη διαπλοκή, η κυβέρνηση απαντά με διαρροή

O λαός βλέπει τις τιμές και παθαίνει συγκοπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τη διαπλοκή, η κυβέρνηση απαντά με διαρροή

Δεν είναι φέτος διακοπές είναι επεισόδιο του survivor: τα λεφτά φτάνουν μόνο για να πας όχι και για να φας. Η κόκκινη ομάδα περνά τη δοκιμασία «καθαρά χέρια» με έπαθλο ζεστά ψηφαλάκια, η μπλε ομάδα αναζητά τρόπο να βρει να μοιράσει λίγα ευρουλάκια

Γενέθλια!

Λοιπόν για να ξέρετε σας πληροφορώ ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό και η φυσική κατάσταση μπορεί να είναι αρίστη, αλλά το ηθικό δεν είναι … ακμαιότατο! Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε μετά από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου – δηλαδή μόλις πριν από ακριβώς ένα μήνα. Διότι διαπιστώνουν ότι πλέον τα προβλήματα είναι πολλά και δεν είναι βέβαιοι ότι είναι και διαχειρίσιμα! Ρώτησα μάλιστα κάποιον μήπως το 28,31% μπορεί να είναι η οροφή στις επόμενες εκλογές. Και έδειξε να είναι πολύ προβληματισμένος, κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι. Αυτή ήταν κι απάντηση του!

Μέχρι το Νοέμβριο

Κατ΄ αρχήν στον διεθνή χώρο υπάρχει ο – προφανής – κίνδυνος να εκλεγεί ο Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα είναι κακό για τον δικό μας, ο οποίος λειτουργεί ως … «πιονιέρος» του Μπλίνκεν στην εξωτερική πολιτική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και να έρθουν τα «τα πράγματα τούμπα» στην Ουκρανία – δηλαδή με την Ρωσία. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη, με βάση την σημερινή ασκούμενη εξωτερική πολιτική. Αλλά εν πάση περιπτώσει μέχρι το Νοέμβριο υπάρχει ακόμη χρόνος. Κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει….

Το ΕΣΥ καταρρέει

Αλλά και τα εσωτερικά είναι εξίσου μεγάλα προβλήματα. Τι να παλέψει πρώτο, την ακρίβεια ή την κατάρρευση του ΕΣΥ. Ασε που ο φίλος έχει πάρει την μερίδα του λέοντος στη ιδιωτική υγεία και κάνει πάρτι! Και βλέπω τον φίλο μου, τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη να είναι πολύ ζορισμένος το τελευταίο διάστημα. Εχει περιοριστεί πολύ η παρουσία του στον δημόσιο λόγο. Σε σχέση μάλιστα με την πληθωρικότητα του πρόσφατου παρελθόντος, αυτός ο περιορισμός είναι εμφανής!

Πρόωρες εκλογές;

Κι όλα αυτά σας τα αναφέρω για να σας εξηγήσω πως το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν παίζει! Το λέω επειδή για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί αυτή η φιλολογία. Την πρώτη φορά την έκοψε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Τώρα ξανάρχισε. Με βάση τα όσα γνωρίζω θεωρώ ότι δεν πρόκειται ο πρωθυπουργός να προσφύγει – οικεία βουλήσει – σε πρόωρες εκλογές.

Πιο χαμηλά…

Πρώτον, διότι με το ζόρι η εκτίμηση ψήφου τον βγάζει στο 30% – μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να παίξει με το θέμα της σταθερότητας φέρνοντας σε αντιδιαστολή την κατάσταση στη Γαλλία με αυτή στην Ελλάδα και φαίνεται ότι θα είναι το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα στο επόμενο διάστημα.

Θα μοιραστεί;

Δεύτερον, έστω και με προβλήματα – που είναι αλήθεια ότι θα μεγαλώσουν στο επόμενο διάστημα – διαθέτει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 157+1 βουλευτών και δεν πρόκειται να την ξαναβρεί. Τρίτον, λειτουργεί με την μεγαλοπρέπεια του … μονάρχη, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να μοιραστεί την κυβερνητική εξουσία στην περίπτωση των εκλογών – κάτι που δεν εντάσσεται στην mentalite του! Και μέχρι τώρα υπάρχει και ένα επιχείρημα, που το χρησιμοποιούσε contrast με την «ασυνέπεια» του κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το οποίο εφόσον δεσμεύτηκε για κάτι πρέπει και να το κάνει….

Ρόλο!

Α, και κάτι ακόμη, μια και αναφέρομαι σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για μία αναφορά του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη σε πρόσφατη συνέντευξη του. Είπε πως «η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόμματος αυτή τη φορά θα έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προσώπου που θα εκφράσει τον κορυφαίο θεσµό της ∆ηµοκρατίας». Καταλαβαίνετε τώρα τι του λέει; Πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις διαθέσεις των βουλευτών για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα άγια τοις κυσί….

Μεγαλοψυχία…

Κατά τα άλλα η προεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται σε χαλαρούς τόνους. Προς το παρόν. Με την … μεγαλοπρέπεια του καλού ανθρώπου ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη του στο Mega, είπε πως υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η αναφορά του άρθρου 36 του καταστατικού για την απαγόρευση του κ. Χάρη Δούκα να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Δηλαδή κάποιος το ανακάλυψε και το κυκλοφόρησε και ο κ. Ανδρουλάκης επειδή είναι μεγάλη ψυχή και δεν έχει λόγο να … φοβάται, θα κάνει το χατίρι του Δημάρχου Αθηναίων να είναι υποψήφιος. Καταλαβαίνετε ότι η … αστική ευγένεια έχει «πλημμυρήσει» την Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Ανδρουλάκης έχει τον … ασταμάτητο! Σβούρας! Λίγο ακόμη και θα γίνει Κασσελάκης. Τέτοια δραστηριότητα!

Με τη Νέα Δημοκρατία

Και φυσικά έχει ανοίξει η συζήτηση για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Όπως σας έχω εξηγήσει εγκαίρως στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ διασταυρώνονται τουλάχιστον δύο σχέδια. Το πρώτο που ευελπιστεί – εφόσον το αποφασίσει… – να το εκφράσει η πρώην επίτροπος είναι η συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Ως συμπληρωματική δύναμη, για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Κεντροαριστερά

Το δεύτερο είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, που εκφράζει ο κ. Δούκας με τον πλέον σαφή τρόπο – κι έχει και «πέρασμα» στην περιοχή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παραλλαγή αυτού, αλλά με την αυτοδύναμη ενίσχυση του κόμματος και με όρους ηγεμονίας έναντι της Κουμουνδούρου, που την εκφράζει σημερινός πρόεδρος κ. Ανδρουλάκης. Συνεργασία κοινοβουλευτική και μετά βλέπουμε, είναι η επιλογή του για την συνεργασία….

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος

Όμως θεωρώ ότι δεν πρέπει να υποτιμάται και η περίπτωση του κ. Παύλου Γερουλάνου. Χθες βγήκε και τον στήριξε δημοσίως ο κ. Νίκος Παπανδρέου. Αυτό έχει την σημασία του, δεδομένου μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει εκδηλώσει ως τώρα την επιλογή του. Βέβαια δεν σημαίνει ότι οι απόψεις των δύο αδελφών ταυτίζονται. Αλλά όπως και να έχει ένα βάρος στον συγκεκριμένο χώρο, το έχει το όνομα Παπανδρέου. Και γενικά απ΄ ότι μαθαίνω η υποψηφιότητα του αυτή τη φορά έχει αντιστρόφως ανάλογη απήχηση απ΄ ότι την προηγούμενη φορά. Κι αυτό έχει ενδιαφέρον!

Μύλος!

Εχω πάντως την εντύπωση ότι η πλευρά Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να … «πριμοδοτήσει» την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκε προ εβδομάδων από το διαφόρους του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου για την απόφαση του να είναι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά παραμένοντας και δήμαρχος, σειρά είχε αυτή τη φορά ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης. Ο δυο τους έγιναν μύλος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Ο κ. Μπακογιάννης με επιμονή ζητά να ορίσει αντιδήμαρχο που θα αναπληρώνει τον κ. Δούκα, κι αυτός απαντά αναλόγως. Στενό μαρκάρισμα. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολλά επεισόδια επί του συγκεκριμένου. Θα έχουμε «δουλίτσα»….

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024