Από την ακροδεξιά πολιτική ομάδα «ΙD» στην επίσης ακροδεξιά «Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών». Νέα πολιτική ομάδα συστήνεται με επικεφαλής το ακροδεξιό ΑfD, την Εναλλακτική για την Γερμανία, η οποία είχε αποπεμφθεί από το ID μερικές ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Την ανακοίνωση ή ορθότερα την ανάρτηση, έκανε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Τοροτσκάι Λάζλο: «Μια ιστορική μέρα. Το καταφέραμε: η νέα μας ευρωπαϊκή κομματική οικογένεια και η παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γεννηθούν μέσα σε λίγα λεπτά, είμαι ήδη εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα υπογράψουμε την ιδρυτική δήλωση».

Στην ομάδα συμμετέχουν 25 ευρωβουλευτές από εννέα χώρες. Να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία πολιτικής ομάδας, απαιτούνται 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες.
Τα μέλη μέχρι στιγμής είναι τα εξής: «AfD (Γερμανία) 14 ευρωβουλευτές, η Πατρίδα μας (Ουγγαρία) 1 ευρωβουλευτής, Αναγέννηση (Βουλγαρία) 3 ευρωβουλευτές, Συνομοσπονδία (Πολωνία) 3 ευρωβουλευτές, «Τέλος του Κόμματος» (Ισπανία), Republika (Σλοβακία) 1 ευρωβουλευτής, Reconquête (Γαλλία) 1 ευρωβουλευτής, Ένωση Λαού και Δικαιοσύνη ( Λιθουανία) 1 ευρωβουλευτής, SPD (Τσεχία) 1 ευρωβουλευτής.

Τα στοιχεία ενδέχεται να τροποποιηθούν, ενώ πρέπει να ενημερωθεί και η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αυτή τη στιγμή είναι η μικρότερη πολιτική ομάδα στο σύνολο των 720 ευρωβουλευτών, ενώ μετά και την δημιουργία της ομάδας του Βίκτορ Όρμπαν, Πατριώτες για την Ευρώπη, το ακροδεξιό ID διαλύθηκε αφού δεν συγκεντρώνει 23 ευρωβουλευτές από επτά κράτη-μέλη όπως απαιτείται.

Ορμπαν, ο κερδισμένος

Την ίδια ώρα, o Βίκτορ Όρμπαν ικανοποιημένος για την επίτευξη του στόχου του, δεν κρύβει την…αδυναμία του στο Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξή του στο Politico είχε επισημάνει για τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο ότι «είναι ο άνθρωπος της ειρήνης. Κατά την τετραετή θητεία του δεν ξεκίνησε ούτε έναν πόλεμο και έκανε πολλά για να δημιουργήσει ειρήνη σε παλιές συγκρούσεις σε πολύ περίπλοκες περιοχές του κόσμου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ είπε σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες πως ένα είναι το πρόσωπο που θα κερδίσει σε περίπτωση που δεν εκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Βίκτορ Όρμπαν.

«Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 ήταν στη Μόσχα. Τώρα επισκέφθηκε ξανά την Μόσχα και μερικές ημέρες μετά βομβάρδισαν το νοσοκομείο παίδων. Ο Όρμπαν λοιπόν δεν είναι ειρηνοποιός, αλλά «πολεμοφύλακας» και πρέπει να σταματήσει» ανέφερε.

Όσο τα πρόσωπα εναλλάσσονται στις πολιτικές ομάδες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει τις επαφές προσπαθώντας να πείσει ότι πρέπει να λάβει την ψήφο των ευρωβουλευτών.

Βέλη Renew για τη Μελόνι

Οι φιλελεύθεροι του Renew εξαπολύουν τα βέλη τους για συνεργασία του ΕΛΚ με το ECR της Μελόνι.

«Οι συνομιλίες για την οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την ανανέωση της Ευρώπης βρίσκονται σε αποφασιστική στιγμή. Τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Το Renew έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προθυμία του ΕΛΚ να συνάψει συμφωνίες με την ακροδεξιά σε αυτό το σώμα και ζητούμε αλλαγή πορείας. Η Ευρώπη του αύριο θα οικοδομηθεί από το πολιτικό κέντρο, όχι στις πλάτες των λαϊκιστών και των εξτρεμιστών. Χωρίς την υποστήριξή μας, δεν είναι δυνατή καμία σταθερή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία» επισημαίνει Βαλερί Χαγιέρ, επικεφαλής του Renew.

Tα παζάρια θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή και την ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία πιθανόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Στρασβούργο χωρίς να αποκλείεται να γίνει ακόμη και νωρίτερα.