Γυρίζοντας κάποιος στο μακρινό 1972 θα διαπιστώσει πως η υπόθεση Watergate αρχίζει να συγκλονίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή και κοινωνία και δυο χρόνια αργότερα η υπόθεση έχει μετατραπεί σε σκάνδαλο, που ανάγκασε τον Νίξον να παραιτηθεί από πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφήνουμε το χθες και επιστρέφουμε στο σήμερα όπου μια άλλη υπόθεση, η υπόθεση (και όχι σκάνδαλο) Southgate… τρελαίνει την Αγγλία, μετά την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας στην τελική φάση του Euro 2024.

Ναι ο Γκάρετ Σάουθγκεϊτ, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας είναι το πρόσωπο των ημερών στο Νησί, είναι αυτός που ειδικά σήμερα (μαζί με τον Όλι Γουότκινς) έχει την τιμητική του στον βρετανικό Τύπο.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι την… τιμητική του είχε ο Άγγλος τεχνικός από το πρώτο ματς των «λιονταριών» στην διοργάνωση, καθώς είχε ακούσει κάθε είδους κριτική για την απόδοση της αγγλικής ομάδας.

Και να οι επικριτικοί τίτλοι, τα άρθρα οργής εναντίον του και ο κόσμος στις παμπ να φωνάζει συνθήματα για τον Άγγλο προπονητή και την ευθύνη του για το κακό ποδόσφαιρο που έπαιζε η Αγγλία.

Πολλοί έκαναν λόγο ακόμα και για σκάνδαλο, θέλοντας έτσι να τονίσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία του έμπειρου τεχνικού στον πάγκο των «λιονταριών».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε τρεις μέρες πριν από τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης και η Αγγλία είναι η μία φιναλίστ. Ο Σάουθγκεϊτ βλέπει το όνομα και την φωτογραφία του παντού, αλλά αυτή την φορά οι τίτλοι και τα σχόλια δεν έχουν επικριτικό χαρακτήρα.

Μπορεί λοιπόν ένα παιχνίδι να τ’ αλλάξει όλα και να δημιουργήσει νέο σκηνικό; Καλύτερη απάντηση από το άρθρο του Μπέρνι Ρόνεϊ δεν μπορεί να υπάρξει, με τον δημοσιογράφο του Guardian να επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Ο Σάουθγκεϊτ λοιδορήθηκε από Τύπο και οπαδούς αλλά τώρα η Αγγλία είναι στον τελικό. Και υπό τις δικές του οδηγίες η ομάδα θα παίξει σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό Euro. Κι αυτό είναι πρόοδος για το αγγλικό ποδόσφαιρο».

Αν κάποιος διαβάσει τα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία του αγγλικού Τύπου μετά τους αγώνες των ομίλων και τα συγκρίνει με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες μάλλον θα πιστέψει ότι οι αναφορές δεν έχουν να κάνουν με την ίδια ομάδα και τον ίδιο προπονητή.

Κι όμως, ο Γκάρετ Σάουθγκεϊτ κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να αντέξει την πίεση, μιας εκ των πλέον απαιτητικών θέσεων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας κι αυτό το ξέρει καλύτερα από πολλούς ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής των Άγγλων.

Μπορεί να μην είναι από τους καλύτερους προπονητές της φετινής διοργάνωσης, μπορεί η ομάδα του να μην παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά κάτι κάνει καλά για να οδηγεί τα «λιοντάρια» σε δύο συνεχόμενους τελικούς ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Αυτό που πάντως πρέπει να πιστώσει κάποιος στον Σάουθγκεϊτ είναι ότι η ομάδα του βρέθηκε αρκετές φορές σε δύσκολη θέση αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Κι όταν μια ομάδα μάχεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο τότε μπορεί να κάνει την ανατροπή.

Και η Αγγλία έκανε ανατροπές σε αυτό το Euro, δηλαδή όχι μόνο μία.

Ο Άγγλος τεχνικός καλείται τώρα να προετοιμάσει την ομάδα του για το πιο δύσκολο παιχνίδι της διοργάνωσης, όχι γιατί είναι ο τελικός αλλά πολύ απλά γιατί αντίπαλος των «λιονταριών» θα είναι η Ισπανία.

Κι όταν λέμε Ισπανία μιλάμε για την κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης.

Όπως και να χουν πάντως τα πράγματα η ουσία είναι μία, ο Σάουθγκεϊτ κατάφερε να επιβάλει «σιωπητήριο» στους επικριτές του και τώρα είναι σε θέση ισχύος.