Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όρισε τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο στη συνεδρίαση της ολομέλειας υπήρξε κλίμα έντασης.

Η απόφαση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ των Μαρία Σάκκαρη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου, με τον Σπύρο Καπράλο να προχωράει σε δηλώσεις σχετικά με όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση («Οι κύριοι Κούβελος, Κατσιαδάκης, Φίλης, Φυσεντζίδης ήθελαν έναν σημαιοφόρο» στο Sport24).

Μετά τη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Μανώλης Κατσιαδάκης, που είναι μέλος της Επιτροπής με επιστολή του απάντησε στον Σπύρο Καπράλο και εξήγησε επακριβώς όσα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της ολομέλειας, που αποφασίστηκε να οριστούν δύο σημαιοφόροι στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Αναλυτικά η επιστολή του Μανώλη Κατσιαδάκη

«Διάβασα με απορία και απογοήτευση τις δηλώσεις του συναδέλφου, Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλου, αναφορικά με την επιλογή των δύο σημαιοφόρων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των επικείμενων αγώνων στο Παρίσι.

Απορία γιατί παραβιάζοντας τον θεσμικό του ρόλο επέλεξε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, αλλά κι απογοήτευση γιατί ο λόγος του εκάστοτε προέδρου οφείλει να είναι ενωτικός και όχι διχαστικός.

Κατανοώ τον θυμό του για την αποτυχία του να επιβάλει, αρχικά μέσω διαρροών στον τύπο, και εν συνεχεία με απαξιωτικό τρόπο εντός της ολομέλειας, μία επιλογή την οποία σημειώνω ότι δεν είχε συζητήσει παρά μόνο με ένα-δύο μέλη της απολύτου εμπιστοσύνης του. Αμέλησε ο κύριος Καπράλος ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το σύνολο των μελών και όχι από μία μικρή ομάδα εκλεκτών του. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και χωρίς να επισέλθω σε λεπτομέρειες, σημειώνω τα ακόλουθα:

Η πρόταση για ένα σημαιοφόρο αντί για δύο ψηφίστηκε από τα μισά μέλη της Ολομέλειας (13/26) και μάλιστα σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα δύο φορές. Το αδιέξοδο ισόπαλο αποτέλεσμα οδήγησε κάποια μέλη της Επιτροπής, προεξαρχόντων των τεσσάρων που ο κύριος Καπράλος στοχοποιεί στη συνέντευξή του, να προτείνουν να γίνει δεκτή η πρόταση του για δύο σημαιοφόρους, έναν αθλητή και μία αθλήτρια. Η υποστήριξη του εθίμου του ενός σημαιοφόρου δε σημαίνει απαραίτητα την επιλογή ενός αθλητή αντί μίας αθλήτριας. Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, ομόφωνα υπέρ του Γιάννη Αντετοκούμπο και 16/8/2 υπέρ της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Προέδρου της ΕΟΕ, ικανοποιώντας την συντριπτική πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου της χώρας μας.

Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της παραποίησης και της στοχοποίησης.

Λίγες μέρες πριν οι αθλήτριες και αθλητές μας δώσουν τη μάχη τους στο Παρίσι, αναίτιες διαρροές που προσπάθησαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα και εν συνεχεία, η ατυχής προσπάθεια του Προέδρου να στοχοποιήσει χωρίς αποχρώντα λόγο κάποια μέλη της Επιτροπής, γνωστά για το ήθος και την πολυετή προσφορά τους στο Ολυμπιακό κίνημα, με υποχρεώνουν, ως το αρχαιότερο μέλος της Ολομέλειας να διαφυλάξω τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τόσο την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα της επιλογής των σημαιοφόρων.

Και μια αυτονόητη πλην όμως αναγκαία διευκρίνιση: η θέσπιση της δυαδικής παρουσίας ως σημαιοφόρων (άνδρας & γυναίκα) στην παρέλαση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ΔΕΝ αποτελεί υποχρέωση της κάθε Ολυμπιακής Επιτροπής σύμφωνα με την πολιτική της ΔΟΕ αλλά πρόκειται για μια απλή παραίνεση του Προέδρου της ΔΟΕ, την οποία άλλες Ολυμπιακές Επιτροπές ακολουθούν και άλλες όχι!

Η παρέμβαση μου αυτή έχει ένα και μόνον σκοπό: Να αποκαταστήσει την αλήθεια των γεγονότων, που δυστυχώς διαφέρουν από εκείνα που υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ σε δύο ήδη συνεντεύξεις του.

Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας»