Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι «εκλεκτοί» των ΕΛΚ και S&D για αντιπρόεδροι - Η διαδικασία που ακολουθείται

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι «εκλεκτοί» των ΕΛΚ και S&D για αντιπρόεδροι – Η διαδικασία που ακολουθείται

Οι 720 νεοεκλεγέντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκλέξουν τον πρόεδρο, τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορες.

Πυρετός διαβουλεύσεων λαμβάνει χώρα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου, όπου οι 720 νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο, τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, ενώ ήδη έχουν διενεργηθεί οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση των πολιτικών ομάδων.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν, επίσης, για την αριθμητική σύνθεση των μονίμων επιτροπών και υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από μια ομάδα βουλευτών

Όσον αφορά τους υποφήφιους για το νέο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, τα δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) ανακοίνωσαν χθες (10/7) τους «εκλεκτούς» τους.

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι αντιπρόεδροι από το ΕΛΚ είναι: ο González Pons, η Sabine Verheyen και η Ewa Kopacz.

«Σε δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του κόμματος για την παρουσίαση των τριών υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι η Ewa Kopacz είχε εκλεγεί ξανά αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με το EPP τον Ιανουάριο του 2022.

Η ανάρτηση του EPP

Από την πλευρα του S&D υποψήφιοι αντιπρόεδροι είναι οι: Katarina Barley, Victor Negrescu, Javi López, Christel Schaldemose και Pina Picierno.

«Την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής συνόδου της Ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για το νέο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται στην ανάρτηση του κόματος.

Η ανάρτηση του S&D

Υποψήφια πρόεδρος ξανά η Μέτσολα

Υπενθυμίζεται ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα υπέβαλε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσερχόμενη στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.

Επίσης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξέλεξαν τον Αντόνιο Κόστα ως νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προταθεί να συνεχίσει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.

Η διαδικασία για εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων και κοσμητόρων

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού, οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων υποβάλλονται με τον ίδιο τρόπο όπως και για το αξίωμα του προέδρου, δηλαδή είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από μια ομάδα βουλευτών που φθάνει το χαμηλό ελάχιστο όριο (1/20 των ευρωβουλευτών).

Οι 14 αντιπρόεδροι εκλέγονται σε κοινή ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους είναι μικρότερος του 14, διεξάγεται δεύτερος γύρος, υπό τους ίδιους όρους. Εάν απαιτείται τρίτη ψηφοφορία για την πλήρωση του προεδρείου, για τις θέσεις που απομένουν αρκεί η απλή πλειοψηφία (άρθρο 17). Οι κοσμήτορες εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο (άρθρο 18).

Ο ρόλος των αντιπροέδρων

Οι 14 αντιπρόεδροι και οι πέντε κοσμήτορες, μαζί με τον πρόεδρο, αποτελούν το προεδρείο του Κοινοβουλίου. Το προεδρείο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

Εκτός από τον ρόλο τους στο προεδρείο, οι αντιπρόεδροι μπορούν να αντικαταστήσουν τον πρόεδρο, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ίδιους τους ευρωβουλευτές και είναι συμβουλευτικά μέλη του προεδρείου.

Κατά την εκλογή των μελών του προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των οι αντιπροέδρων και των κοσμητόρων αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογής προέδρου.

Sports in

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στη Stoiximan Super League

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Ολυμπιακού για τη νέα αγωνιστική χρονιά της Stoiximan Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024