Γάζα: Σε απόγνωση οι άμαχοι – Μαζεύουν φύλλα μουριάς για να επιβιώσουν
Πολλοί κάτοικοι της Γάζας καταγγέλλουν ότι δεν έχουν τα μέσα για να εφοδιαστούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ
Aντιμέτωποι με κρίση πείνας βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει την 279η ημέρα του.
Πασχίζοντας να επιβιώσουν στα χαλάσματα και τα κατεστραμμένα κτίρια, ο Άχμεντ Αλ-Σανμπάρι και τρεις από τους γιους του διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μαζέψουν φύλλα μουριάς για να φάνε, μια σκηνή που διαδραματίζεται σε όλο τον θύλακα.
«Είναι τρομοκρατικό να περπατά κανείς όταν γίνονται ακόμα βομβαρδισμοί», αναφέρει ο Αλ-Σανμπάρι, ο οποίος όπως πολλοί κάτοικοι της Γάζας ριψοκινδυνεύει για να βρει τροφή.
Η γυναίκα του Άχμεντ, η Φάτιμα, πλένει τα φύλλα και τα βράζει σε μια αυτοσχέδια εστία.
«Δεν αντέχεται τίποτα από αυτό, ούτε η γεύση ούτε το χρώμα», λέει η ίδια. Η Φάτιμα γεμίζει τα φύλλα με ρύζι και μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει τα παιδιά της να ανεχθούν την ξινή γεύση. Ωστόσο, η πικρίλα παραμένει.
Τα φύλλα μουριάς είναι τροφή για ζώα, σημειώνει η ίδια και αναρωτιέται: «Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;».
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 250 αιχμαλώτους, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.
Εννέα μήνες αργότερα, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δηλώνουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 38.000 Παλαιστίνιοι.
Η οκταμελής οικογένεια Αλ-Σανμπάρι παλεύει να επιβιώσει, όπως πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπου 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν σε ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα μέρη τον κόσμο, αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Σε ανακοίνωση της 9ης Ιουλίου, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο λιμός έχει εξαπλωθεί σε όλον τον θύλακα. Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στη Γενεύη, ωστόσο, ισχυρίστηκε, ότι η ανακοίνωση αυτή συνιστά «παραπληροφόρηση».
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 33 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού, κυρίως στις βόρειες περιοχές.
Είδη πρώτης ανάγκης περιμένουν στην είσοδο του θύλακα
Την ίδια ώρα, πίσω από τον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας ο Ιτζίκ περιμένει σε έναν χώρο στάθμευσης τριγυρισμένο από συρματόπλεγμα μέχρι να περάσει από τον έλεγχο το φορτηγό του, προτού να εισέλθει στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.
Αυγά, κοτόπουλα, σουσάμι, τσάι ή καφές: όλα τα προϊόντα που μεταφέρει προορίζονται για τα καταστήματα και τις αγορές της Γάζας, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.
Πολλοί κάτοικοι του θύλακα καταγγέλλουν ότι δεν έχουν τα μέσα για να εφοδιαστούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική βοήθεια περιμένει στην παλαιστινιακή πλευρά του σημείου ελέγχου Κερέμ Σαλόμ, μια κατάσταση για την οποία ΟΗΕ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται.
Ο Ιτζίκ διευκρινίζει ότι τα περισσότερα προϊόντα που μεταφέρει «προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα» και όχι από τις οργανώσεις αρωγής.
«Σήμερα οι μεταφορές από τον ιδιωτικό τομέα είναι πιο αποτελεσματικές από αυτές των ανθρωπιστικών οργανώσεων», επισημαίνει και ο Σίμι Ζουάρετζ, εκπρόσωπος της Cogat, της υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Χθες, η Χαμάς επέκρινε το Ισραήλ ότι «απαγορεύει» εδώ και περισσότερους από δύο μήνες την είσοδο βοήθειας και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα, «θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων παιδιών ασθενών και αμάχων».
Από τις αρχές Μαΐου και το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ έχει αναχθεί στη βασική πύλη εισόδου της βοήθειας στη Γάζα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις