Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
IDF: Παραδοχή του στρατού ότι βομβάρδισε σπίτι στο Ισραήλ όπου μαχητές της Χαμάς κρατούσαν ομήρους

IDF: Παραδοχή του στρατού ότι βομβάρδισε σπίτι στο Ισραήλ όπου μαχητές της Χαμάς κρατούσαν ομήρους

Τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ισραηλινών ΜΜΕ επιβεβαιώνει έρευνα των IDF για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου

«Αποτύχαμε να σας προστατεύσουμε» είπαν οι IDF στην παρουσίαση έρευνας για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στους κατοίκους του Κιμπούτς Μπέρι, μιας κοινότητας στα σύνορα με τη Γάζα με πολλά θύματα κατά την επίθεση της Χαμάς.

Τα πορίσματα της έρευνας που κρατά εδώ και μήνες παρουσιάστηκαν στους κατοίκους του Κιμπούτς Μπέρι από δύο ανώτερους αξιωματούχους των IDF, πριν δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ισραηλινού στρατού.

Αποτύχαμε να σας προστατεύσουμε

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, που επικαλείται πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος συνοδευόταν από τον υποστράτηγο (ε.α.) Μίκεϊ Έντελστάιν, άνοιξε την παρουσίαση ζητώντας συγγνώμη από τα μέλη της κοινότητας.

Τα μέλη του κιμπούτς είπαν στο στρατό ότι αναμένουν από τους ανώτερους αξιωματικούς να αναλάβουν την ευθύνη για την «αποτυχία τους την ημέρα της σφαγής»

«Πρόκειται για μια στρατιωτική έρευνα και όχι για μια κρατική εξεταστική επιτροπή που θα έπρεπε να συσταθεί», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Οι IDF δεν ήταν στο Μπέρι, αποτύχαμε να προστατεύσουμε το κιμπούτς».

Δύο βλήματα από ισραηλινό άρμα μάχης εκτοξεύθηκαν σε σπίτι με ισραηλινούς ομήρους

Στην ενημέρωση έγινε ακόμα μία σημαντική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ που είχαν αποκαλύψει ότι ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το Ισραήλ άνοιγε πυρ αδιακρίτως με βαριά όπλα ακόμα και σε μέρη όπου υπήρχαν Ισραηλινοί αιχμάλωτοι.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η έρευνα των IDF αποκαλύπτει ότι περισσότερα από δύο βλήματα άρματος μάχης εκτοξεύθηκαν σε ένα σπίτι στο κιμπούτς, όπου οι μαχητές της Χαμάς είχαν οχυρωθεί με ομήρους.

Σύμφωνα με την πηγή, η έρευνα επικεντρώθηκε στις αποφάσεις των μεσαίων διοικητών πεδίου, αλλά δεν διευκρινίζει την έκταση της ευθύνης της ανώτερης διοίκησης.

Τα μέλη του κιμπούτς είπαν στο στρατό ότι αναμένουν από τους ανώτερους αξιωματικούς να αναλάβουν την ευθύνη για την «αποτυχία τους την ημέρα της σφαγής», ώστε η έρευνα και οι συνέπειές της να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για το μέλλον.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Σε ανακοίνωσή τους μετά την παρουσίαση της έρευνας, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα την Πέμπτη, οι κάτοικοι αναρωτιούνται:

«Γιατί πολυάριθμες δυνάμεις του στρατού που είχαν συγκεντρωθεί στην πύλη δεν εισήλθαν στο κιμπούτς επί ώρες, ενώ το κιμπούτς καιγόταν και οι κάτοικοί του φώναζαν για βοήθεια;

Τι προκάλεσε την αποτυχία των πληροφοριών που επέτρεψε το σχέδιο διείσδυσης της Χαμάς και πώς έγινε η παραβίαση των συνόρων χωρίς άμεση αντίδραση από τις IDF;

Κατάλαβαν οι στρατιώτες που έφτασαν στο κιμπούτς ότι ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν να υπερασπιστούν τους αμάχους;»

Αποκαλύψεις ισραηλινών ΜΜΕ

Ισραηλινά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει ότι ο στρατός χρησιμοποίησε πολεμικό ελικόπτερο στο φεστιβάλ Σούπερ Νόβα όπου εκτός από μαχητές της Χαμάς πυροβόλησε και πολλούς αμάχους Ισραηλινούς.

Ειδικότερα η Haaretz, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, σε άρθρο της στις 18/11/23 αποκάλυψε ότι στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Supernova, «ένα μαχητικό ελικόπτερο των IDF που έφτασε στη σκηνή και πυροβόλησε τρομοκράτες εκεί, προφανώς χτύπησε και αρκετούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ».

Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας: Η Χαμάς πιθανότατα δεν γνώριζε εκ των προτέρων το Nova Festival, αποκαλύπτει η ισραηλινή Haaretz

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024