Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι διαρροές του περιβάλλοντος Μπάιντεν για Κλούνεϊ - Γιατί ο ηθοποιός είναι τόσο ισχυρός

ΗΠΑ: Οι διαρροές του περιβάλλοντος Μπάιντεν για Κλούνεϊ – Γιατί ο ηθοποιός είναι τόσο ισχυρός

Με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Κλούνεϊ ζήτησε την παραίτηση Μπάιντεν από την κούρσα. Τι κάνει τον Κλούνεϊ τόσο δυνατό εντός των Δημοκρατικών;

Αυτός που έβαλε ανεπίσημα το πιο γερό καρφί στο φέρετρο της πολιτικής καριέρας του Τζο Μπάιντεν – θα δείξει τις προσεχείς ημέρες αν ήταν «ζωτικής σημασίας» – δεν ήταν πολιτικός ή μπίζνεσμαν αλλά ο σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ. Με ένα άρθρο του στους New York Times, ο σταρ «έσφαξε με το βαμβάκι» τον πρόεδρο, όμως ανάμεσα σε πολλές θέσεις υπέρ της παραίτησης που έχουν ακουστεί, η δική του έχει μια μεγαλύτερη βαρύτητα εντός του Δημοκρατικού κόμματος.

Το χρονικό σημείο ήταν την στιγμή που ο Μπάιντεν είδε ισχυρή στήριξη από τους αφροαμερικανούς εκπροσώπους του Κογκρέσου και άλλα μέλη με ειδικό βάρος.  Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πίτερ Γουέλτς από το Βερμόντ έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε ανοιχτά τον κ. Μπάιντεν να αποσυρθεί, «για το καλό της χώρας», όπως έγραψε σε άρθρο του στην Washington Post. Ενός μέσου που έχει εκφράσει νωρίτερα με editorial την θέση πως ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί.

Εν μέσω πολλαπλών αποστασιών και παραινέσεων για να παραιτηθεί, η αποψινή συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι κομβική. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προγραμματισμένη συνέντευξη με τον παρουσιαστή του NBC News Lester Holt τη Δευτέρα. Ένα στραβοπάτημα, ένα κόμπιασμα, λίγη σκέψη παραπάνω, σε μια από τις δύο συνεντεύξεις, θα αποτελέσει το τραγικό τέλος της πολιτικής κληρονομιάς Μπάιντεν. Αν υπήρξε ποτέ.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν περίμενε από τη Νάνσι Πελόζι να διστάζει να στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν ή από τον Τσακ Σούμερ, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, να προστρέξει να χτυπήσει τον Τζο Μπάιντεν στην δυσκολότερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας.

Το ζεύγος Κλούνεϊ ποτέ δεν έκρυψε πως πρόκειται για βαθιά πολιτικοποιημένα άτομα. Όμως η πλευρά Μπάιντεν τους κατηγορεί πως η ανοιχτή επιστολή Κλούνεϊ είχε πολιτική ατζέντα από πίσω.

«Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τον χρόνο» – Τα «καρφιά» της εκστρατείας Μπάιντεν

Ο ηθοποιός έγραψε ότι η παρακμή του προέδρου δεν είναι ψευδαίσθηση, είναι πραγματική. Επισημαίνει μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Λος Άντζελες που διοργάνωσε για τον πρόεδρο τον περασμένο μήνα. «Ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν μαζί πριν από τρεις εβδομάδες στη φιλανθρωπική εκδήλωση δεν ήταν ο Τζο του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ. Ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο», ανέφερε ο ηθοποιός.

Ανέφερε πως  το πιο καταστροφικό, είναι ότι όλοι οι επιφανείς Δημοκρατικοί με τους οποίους έχει μιλήσει τα γνωρίζουν όλα αυτά, είτε είναι πρόθυμοι να το παραδεχτούν δημοσίως είτε όχι. «Μπορούμε να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να προσευχηθούμε για ένα θαύμα τον Νοέμβριο ή μπορούμε να πούμε την αλήθεια».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αντιδρά στο κομμάτι του Κλούνεϊ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος είχε πετάξει περνώντας από εννέα διαφορετικές ζώνες ώρας, από τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, για να παραστεί στη φιλανθρωπική εκδήλωση του σταρ. Αφήνοντας δηλαδή την αιτιολόγηση του jet lag. Κάτι αληθοφανές, αλλά όχι υποχρεωτικά αληθές.

Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας διέρρευσαν ότι ο πρόεδρος είχε σοβαρές διαφωνίες πρόσφατα με τον σταρ και τη σύζυγό του, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησής του στη Γάζα. Το άρθρο γνώμης, που δημοσιεύθηκε τρεις εβδομάδες μετά από εκείνη τη φιλανθρωπική εκδήλωση στο Λος Άντζελες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα χτύπημα που προγραμματίστηκε για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα είπαν. Κατηγορώντας τον Κλούνεϊ για «πολιτική δολοφονία, με πολιτική ατζέντα».

O Κλούνεϊ πάντα είχε δύναμη εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς δάνειζε τη λάμψη του σε υποψηφίους της αρεσκείας του και επηρέαζε μεγάλο κομμάτι του Χόλιγουντ.

 Πως απέκτησε ο Κλούνεϊ τόση δύναμη εντός του Δημοκρατικού κόμματος;

Ο Κλούνεί είναι ένας χρηματοδότης των Δημοκρατικών, όμως το ζήτημα δεν είναι πόσα χρήματα δίνει ο ίδιος. Αλλά ποια άτομα, ποιων την λάμψη και τα πορτοφόλια δανείζει στους υποψηφίους των Δημοκρατικών. Ας μην ξεχνάμε πως πριν την νίκη του Μπάιντεν, όλες οι σειρές του Χόλιγουντ «έκραζαν» τον πρόεδρο Τραμπ (ο αδόκιμος όρος μπαίνει ώστε να υπογραμμίσει την οξύτητα της κριτικής). Οι ιατρικές σειρές έγραφαν σενάρια για «το σύστημα υγείας που κατέστρεψε ο Τραμπ».  Οι αστυνομικές σειρές είχαν σενάτρα «για την ρατσιστική βία που έφερε ο Τραμπ».

Αληθή, ναι, αλλά τουλάχιστον ασυνήθιστη. Δεδομένου ότι η βιομηχανία του Χόλιγουντ, αποτελεί βασικό μέρος της χρηματοδότησης των Δημοκρατικών, τα σχόλια του Κλούνεϊ αποτελούν μια πραγματική απειλή για τον Τζο Μπάιντεν. Ήρθαν μάλιστα μετά από εκφράσεις δυσαρέσκειας από άλλους δωρητές των Δημοκρατικών με μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως ο πρόεδρος του Netflix Ριντ Χέιστινγκς και ο πρόεδρος της IAC Μπάρι Ντίλερ. Ενώ μετά το ντιμπέιτ οι πιο πολλοί χρηματοδότες αποτραβήχτηκαν από τις περαιτέρω δωρεές.

Ο ηθοποιός είναι χρόνια συνδεδεμένος με την πολιτική του κόμματος, με στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην σήκωσε το τηλέφωνο και να μοιραστεί τις ανησυχίες του με εξίσου, δυνατές και επιδραστικές προσωπικότητες.

Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί είναι εξοργισμένοι, καθώς όχι μόνο παρακολουθούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει 22 ψέματα αναπάντητα στο ντιμπέιτ του CNN, αλλά πλέον τους κοροϊδεύει κιόλας! «Έτσι τώρα ο ψευτο-ηθοποιός ταινιών Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος ποτέ δεν πλησίασε να κάνει μια σπουδαία ταινία, μπαίνει στο παιχνίδι. Έχει στραφεί εναντίον του Crooked Joe (σ.σ. Διεφθαρμένος Τζο) σαν αρουραίοι που είναι και οι δύο».

Αν δεν βρεθεί κάποιος αντικαταστάτης με σοβαρές πιθανότητες νίκες, ούτε οι χρηματοδότες θα ρισκάρουν τις δωρεές τους, ούτε οι υποψήφιοι θα ρισκάρουν να «κάψουν» πρώιμα μελλοντική τους υποψηφιότητα.

Η σειρά της Χάρις ή κάποιου άλλου;

Όλοι είχαν στο μυαλό τους πως λόγω της κατάστασης της υγείας του Τζο Μπάιντεν, πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο η Καμάλα Χάρις να γίνονταν πρόεδρος ή να έπαιρνε τη θέση του ως υποψήφια των Δημοκρατικών. Οι συζητήσεις και οι προσεγγίσεις συνεχίζονται, όμως δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει εδώ και μήνες και οι χρηματοδότες των Δημοκρατικών έχουν ήδη πετάξει κάποια εκατομμύρια δολάρια στα σκουπίδια. Δεν είναι βέβαιο πως θα πετάξουν και άλλα χρήματα σε υποψήφιο της τελευταίας στιγμής.

Αυτό πέραν της Χάρις προκρίνει ως μοναδική άλλη λύση να κατέβει ως υποψήφια ή υποψήφιος, κάποιο άτομο, όχι υποχρεωτικά από τον χώρο της πολιτικής που θα «τελειώσει» τον Τραμπ ακόμα και με μειωμένη χρηματοδότηση ή με τον πολύ χαμένο χρόνο. Η Μισέλ Ομπάμα δεν δείχνει κάποια τέτοια διάθεση, ο ίδιος ο Κλούνεί δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση, ενώ το πολιτικό προσωπικό των Δημοκρατικών γνωρίζει πως μια υποψηφιότητα απέναντι στον Τραμπ σημαίνει βέβαιη ήττα. Και η βέβαιη ήττα, μειώνει τις πιθανότητες να τεθούν υποψήφιοι σε διαφορετικό τάιμινγκ.

Ο κ. Μπάιντεν εξακολουθεί να ελέγχει τη μερίδα του λέοντος των αντιπροσώπων του εθνικού συνεδρίου που αποφασίζουν για το προεδρικό ψηφοδέλτιο του κόμματος (σ.σ. Βλέπε Χίλαρι Κλίντον εναντίον Μπέρνι Σάντερς, όπου ο Σάντερς πήρε τις ψήφους και οι αντιπρόσωποι έβγαλαν την Χίλαρι απέναντι στον Τραμπ). Ενώ όπως αναφέρθηκε οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για κανέναν (πλην της Μισέλ Ομπάμα που έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο).

Πλέον οι Δημοκρατικοί, έχοντας την γνώση πως η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν, χωρίς σοβαρή εναλλακτική, είτε θα συστρατευτούν γύρω του, είτε θα συνεχίσουν να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις πιθανότητές του, χωρίς να έχουν να αντιπροτείνουν μια ρεαλιστική λύση. Κάτι που θα γυρίσει μπούμερανγκ, σε όσους ασκούν επώνυμα κριτική. Όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Sports in

Ο Ποντένσε υπερασπίστηκε τον συμπαίκτη του που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση και αποβλήθηκε! (pics+vid)

Χαμός στο φιλικό της Γουλβς – Η ρατσιστική επίθεση κατά ποδοσφαιριστή των «λύκων» και ο Ντάνιελ Ποντένσε που αντέδρασε για να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024