Ο υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας καταδίκασε τις ενέργειες μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών που σε πορεία τους το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά του υπερτουρισμού ψέκασαν τουρίστες στη Βαρκελώνη με νεροπίστολα, με τον υπουργό να δηλώσει σήμερα ότι αυτοί οι διαδηλωτές δεν αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα της φιλοξενίας της χώρας.

Πέρυσι περίπου 26 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν τη Βαρκελώνη των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων

Ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην πόλη πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης το Σάββατο φωνάζοντας συνθήματα όπως «τουρίστες ξεκουμπιστείτε». Ορισμένοι περικύκλωσαν εστιατόρια και μια μικρή ομάδα λιγότερων από δώδεκα ατόμων που αναγνώρισαν ξένους τουρίστες τους ψέκασαν με με νεροπίστολα, σύμφωνα με βίντεο του Reuters.

Ο Ζόρδι Ερέου, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν δήμαρχος της Βαρκελώνης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ενώ οι ενέργειες των διαδηλωτών ήταν κατακριτέες, διεθνή μέσα ενημέρωσης «διόγκωσαν» τη σημασία του περιστατικού.

Υπερτουρισμός και στεγαστική κρίση

Ακτιβιστές κατά του τουρισμού διοργανώνουν ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και σε άλλες παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Πάλμα ντε Μαγιόρκα ή η Μάλαγα, υποστηρίζοντας ότι ο υπερτουρισμός έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των κατοικιών, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μετατροπής πολλών διαμερισμάτων σε τουριστικά ενοικιαζόμενα.

Ο Ερέου δήλωσε ότι ο τουριστικός τομέας πρέπει να ρυθμιστεί και να διαφοροποιηθεί για να γίνει περισσότερο βιώσιμος. Η αναδιανομή των κερδών του κλάδου και η βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας στον τουρισμό θα βοηθούσε στην ανακούφιση των ανησυχιών των αντιπάλων, πρόσθεσε.

Στο μανιφέστο της, η πλατφόρμα Συνέλευσης Συνοικιών για την Αποανάπτυξη του Τουρισμού που διοργάνωσε τη διαδήλωση του Σαββατοκύριακου στη Βαρκελώνη ζήτησε υψηλότερους τουριστικούς φόρους, μείωση του αριθμού τερματικών σταθμών κρουαζιερόπλοιων και όριο στα βραχυπρόθεσμα καταλύματα διακοπών

Αυτή η οργή έχει ωθήσει πολλούς δήμους και περιφέρειες να λάβουν μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το πρόβλημα, όπως και πάλι η Βαρκελώνη, η οποία ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου ότι ήθελε να θέσει τέλος στην ενοικίαση τουριστικών διαμερισμάτων έως το 2029 προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων στη στέγαση.

Πέρυσι, περίπου 26 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη Βαρκελώνη, σύμφωνα με το τουριστικό παρατηρητήριο της πόλης. Η Βαρκελώνη έχει πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Το υπουργείο Τουρισμού δήλωσε ότι βλέπει τις αφίξεις τουριστών στην Ισπανία να αυξάνονται κατά 13% από έτος σε έτος στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ