Συναγερμός σήμανε στις κτηνιατρικές αρχές καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έκανε την εμφάνισή της στην εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα.

Η είδηση ενεργοποίησε τις αρχές και καλέστηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο.

Οι δύο άνδρες μετέβησαν στα Τρίκαλα, μετά από εντολή του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα για την εκρίζωση της νόσου.

Συμμετείχαν στη σύσκεψη εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της ΕΛΑΣ, της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των κτηνοτρόφων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας

Στη σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της ΕΛΑΣ, της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των κτηνοτρόφων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ορίσθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης (3 και 10 χιλιομέτρων), με επίκεντρο τη μονάδα που βρέθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που ισχύουν για κάθε μία από αυτές τις δύο ζώνες.

Κοπάδι αιγοπροβάτων (φωτογραφία αρχείου)

Σφαγή και υγειονομική ταφή των ζώων

Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προέβησαν στην σφαγή και στην υγειονομική ταφή των ζώων στη μονάδα που εντοπίσθηκε το κρούσμα. Η μονάδα απολυμάνθηκε και σφραγίσθηκε.

Από σήμερα ξεκίνησε η υγειονομική επιτήρηση των ζώων όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας, με κλινικές εξετάσεις σε όλα τα ζώα και δειγματοληψία, όπου κρίνεται απαραίτητο, για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εμφανίσθηκε η νόσος, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν είχε ποτέ παρουσιασθεί ανάλογο κρούσμα και η Ελλάδα επισήμως ήταν απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο νόσημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.