Είναι γνωστό ότι η απιστία στον χώρο της εργασίας δεν είναι σπάνια, είναι πάντως ένα ζήτημα περίπλοκο που συχνά έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Συνήθως υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δείχνουν ποιοι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία και ιδίως στον χώρο εργασίας όπου όλοι περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους.

Η ψυχολογία, λοιπόν, με την αναγνώριση των οκτώ βασικών χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει και τη ρίζα του φαινομένου και στην στην κατανόησή του.

Σκοπός δεν είναι η απόδοση κατηγοριών ή η διαιώνιση των στερεοτύπων, αλλά η κατανόηση και ενδεχομένως, η αποτροπή δυσάρεστων συναισθηματικά καταστάσεων.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι άνδρες που δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις στον χώρο της εργασίας, παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Τα 8 χαρακτηριστικά των ανδρών που είναι πιθανότερο να απιστήσουν στον χώρο της εργασίας

  • Ανάγκη για ενθουσιασμό
  • Δυσκολία με τη δέσμευση
  • Υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού
  • Έλλειψη συμπόνοιας
  • Ανεπίλυτα προσωπικά προβλήματα
  • Προβλήματα με εξαρτήσεις
  • Υψηλά επίπεδα άγχους
  • Παρορμητικότητα
  • Ανάγκη για ενθουσιασμό
  • Κάποιοι άνδρες είναι εθισμένοι στην αδρεναλίνη, επιζητούν πάντα μια παραπάνω δόση ενθουσιασμού. Από μόνο του το γνώρισμα αυτό δεν είναι αρνητικό, αλλά η ύπαρξή του μπορεί να προμηνύει παράγοντες κινδύνου για ενδεχόμενη δημιουργία σχέσεων στο περιβάλλον της εργασίας.

#1 Ανάγκη για ενθουσιασμό

Μερικοί άντρες είναι εξαρτημένοι από την… αδρεναλίνη και αναζητούν πάντα την επόμενη μεγάλη συγκίνηση.

Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μπορεί να κάνει κάποιον πιο αυθόρμητο, περιπετειώδη και ζωηρό. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον εργασίας, αυτή η στάση θα μπορούσε να εκδηλωθεί διαφορετικά.

Η κατανόηση αυτού του χαρακτηριστικού δεν είναι δικαιολογία για ενδεχόμενη απιστία, αλλά πρόκειται για την αναγνώριση ενός πιθανού «κινδύνου», ώστε να προβούν οι ίδιοι στη δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος εργασίας.

Να θυμάστε, βέβαια, ότι δεν θα εμπλακούν σε τέτοιες συμπεριφορές όλοι όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη για ενθουσιασμό. Είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα.

#2 Δυσκολία δέσμευσης

Τα προβλήματα με τη δέσμευση δεν εκδηλώνονται μόνο στο πεδίο των σχέσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που, παρά τη χαρισματική τους προσωπικότητα και το ταλέντο τους, αδυνατούν να στεριώσουν σε μία δουλειά.

Αν τους παρατηρήσουμε, μπορεί να προσέξουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται επίσης να δεσμευτούν σε μια σχέση και μπορεί να έχουν περιστασιακές ερωτικές σχέσεις.

Πράγματι, οι άνδρες που έχουν προβλήματα με τη δέσμευση-είτε στη δουλειά, τις σχέσεις, ή τις ευθύνες γενικότερα-είναι πιο πιθανό να είναι κάποια στιγμή άπιστοι στη ζωή τους.

Ασφαλώς, από μόνα τους τα προβλήματα με τη δέσμευση δεν εγγυώνται ότι ένας άνδρας θα δημιουργήσει εξωσυζυγική σχέση στην εργασία του.

Αποτελεί όμως ένα κομμάτι στο περίπλοκο παζλ της ανθρώπινης συμπεριφοράς που περιλαμβάνει την απιστία.

#3 Υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού

Ο ναρκισσισμός προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των ψυχολόγων. Ο ναρκισσισμός είναι μια πολύ έντονη αλαζονεία και συνοδεύεται από τη διαρκή ανάγκη θαυμασμού.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ένας νάρκισσος είναι πιθανότερο να απιστήσει, ακριβώς λόγω του υψηλού βαθμού αυταρέσκειάς του.

Οι νάρκισσοι θεωρούν ότι τους αξίζουν περισσότερα απ’ όσα έχουν, πεποίθηση που εκφράζεται και στις σχέσεις τους.

Η σχέση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και την απιστία έχει μελετηθεί εκτενώς από τους ψυχολόγους. Πολλές από τις μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες νάρκισσοι είναι πιθανότερο ν’ απιστήσουν.

Βέβαια, πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ένας άνθρωπος με σημάδια ναρκισσισμού, δεν είναι και δεδομένο ότι θ’ απιστήσει. Το στοιχείο του ναρκισσισμού όμως, αυξάνει την πιθανότητα της απιστίας.

#4 Έλλειψη συμπόνοιας

Συμπόνοια, ή ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητα να βιώσουμε τα συναισθήματα κάποιου άλλου.

Χάρη σ’ αυτή είναι δυνατές οι ανθρώπινες σχέσεις. Στον εργασιακό χώρο, η συμπόνοια είναι πολύτιμη, καθώς βοηθά στην καλλιέργεια θετικών σχέσεων και παραγωγικών συνεργασιών.

Οι άνδρες που δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση, δεν μπορούν να καταλάβουν τις συναισθηματικές συνέπειες των ενεργειών τους.

Όσον αφορά την απιστίας, ίσως ν’ αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος της συναισθηματικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι η απουσία συμπόνοιας αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι.

Όπως ισχύει όμως σ’ όλες τις περιπτώσεις, ένα γνώρισμα από μόνο του δεν σημαίνει ότι ο άνδρας θα απιστήσει. Συνιστά όμως, έναν παράγοντα κινδύνου.

#5 Ανεπίλυτα προσωπικά προβλήματα

Η ζωή είναι ένα ταξίδι με σκαμπανεβάσματα, δυσκολίες και ανατροπές για όλους. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν απευθείας τα προβλήματά τους, ενώ άλλοι προτιμούν να τ’ αγνοούν ή να τ’ αποφεύγουν.

Οι άνδρες που κουβαλούν ανεπίλυτα ζητήματα-τραύματα της παιδικής ηλικίας, αποτυχημένες σχέσεις, προβλήματα με την αυτοεκτίμηση, είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία στον χώρο της εργασίας.

Άλλωστε, η απιστία αποτελεί για αυτούς έναν τρόπο να γεμίσουν το εσωτερικό τους κενό. Έχει σημασία να προσεγγίζουμε έναν σύντροφο με ανεπίλυτα προβλήματα με συμπόνοια και όχι επικριτική διάθεση. Όλοι έχουμε ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε-άλλοι πιο σημαντικά και άλλοι, λιγότερο.

Η αναγνώριση είναι πάντα το πρώτο βήμα προς την κατανόηση της συμπεριφοράς ενός ατόμου.

#6 Προβλήματα με εξαρτήσεις

Η εξάρτηση είναι περίπλοκο, επίμονο και χρόνιο πρόβλημα στη ζωή.

Εκτός από τις ουσίες, η εξάρτηση αφορά και συμπεριφορές, όπως ο τζόγος ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απιστία.

Ο κύκλος της απιστίας συνεπάγεται μια έντονη ανάγκη επανάληψης μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, στην προσπάθεια του ατόμου ν’ αντιμετωπίσει το στρες, το άγχος και άλλες συναισθηματικές δυσφορίες.

Η εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι ενδεικτικά, η απιστία.

Τα προβλήματα με τις εξαρτήσεις δεν συνεπάγονται αυτονόητα την απιστία ενός ατόμου, όμως συνιστούν έναν παράγοντα που αυξάνει την πιθανότητα.

#7 Υψηλά επίπεδα άγχους

Το στρες, λίγο-πολύ, ταλαιπωρεί όλους τους ανθρώπους.

Ο τρόπος διαχείρισής του όμως διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνδρες αφήνουν το στρες να επηρεάσει τις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Έτσι, είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η δημιουργία εξωσυζυγικών σχέσεων με συνάδελφο.

Ένας ερωτικός δεσμός στον χώρο της εργασίας μπορεί να αποτελέσει μια προσωρινή πηγή χαλάρωσης από τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν.

#8 Παρορμητικότητα

Ο έλεγχος των παρορμήσεων καθορίζει πολλές από τις καθημερινές μας αποφάσεις-είτε είναι καλές, είτε κακές.

Οι άνδρες που δεν μπορούν να δαμάσουν την παρορμητικότητά τους, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν μια σχέση στον εργασιακό χώρο, ακριβώς επειδή ενεργούν με βάση τις άμεσες επιθυμίες, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες, εξηγούν οι ψυχολόγοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι παρορμητικοί είναι και άπιστοι.

Extra tip: Στόχος η κατανόηση

Η περιπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι αχανής. Όποια απόφαση και αν λάβουμε, όποια κατεύθυνση και αν ακολουθήσουμε, πάντα θα επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων-ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς, ακόμη και βιοχημικούς.

Τα παραπάνω στοιχεία σε σχέση με τους άνδρες αποτελούν μέρος αυτού του περίπλοκου συνόλου της ανθρώπινης φύσης. Ασφαλώς, από μόνα τους, δεν είναι δείκτες πρόβλεψης της απιστίας, ωστόσο αποτελούν μία προοπτική που μπορεί να εξηγήσει την απιστία.

Η ψυχολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση της συμπεριφοράς και των επιλογών ορισμένων ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε ούτε να κρίνουμε-σημασία έχει να κατανοούμε. Είναι αδύνατον να ελέγξουμε τις ενέργειες των άλλων. Μπορούμε όμως να αποφασίσουμε ποια θα είναι η δική μας αντίδραση. Σημασία έχει η κατανόηση, η συμπόνοια και η καλλιέργεια υγιών σχέσεων.