Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματιστικά: Τα «μυστικά» για εξοικονόμηση ρεύματος - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Κλιματιστικά: Τα «μυστικά» για εξοικονόμηση ρεύματος – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Στο φουλ δουλεύουν τα κλιματιστικά με την αποπνικτική ζέστη και τις παρατεταμένες υψηλότατες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού.

Με κάθε τρόπο τα νοικοκυριά προσπαθούν να κρατήσουν τα σπίτια τους δροσερά με τα κλιματιστικά χωρίς να… παγώσει η τσέπη τους, όταν έρθει ο λογαριασμός ρεύματος

Με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού και τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ, ένα μέσο νοικοκυριό σε σύγκριση με τους μήνες της άνοιξης θα δει τον λογαριασμό ρεύματος του Ιουλίου σχεδόν να διπλασιάζεται.

Πάνω από 150 ευρώ

«Τον Απρίλιο θα πληρώσει περίπου 150 ευρώ για ένα λογαριασμό ρεύματος όπου αυτό το ποσό γίνεται γύρω στα 267 ευρώ λειτουργώντας ένα κλιματιστικό 24 χιλιάδες btw για δέκα ώρες με 15 λεπτά την kw παλαιού τύπου», ανέφερε ενεργειακός επιθεωρητής.

Παρόλο που πέρυσι, λόγω των επιδοτήσεων πολλοί πολίτες έτρεξαν να αγοράσουν κλιματιστικό και φέτος η ζήτηση για κλιματιστικά και ανεμιστήρες παραμένει ιδιαιτέρως αυξημένη.

Τα φίλτρα να είναι καθαρά

«Προσέχουμε την θερμοκρασία μας να είναι 27-28 η 12 βαθμούς Max από την εξωτερική θερμοκρασία, ενεργοποιούμε το wifi του κλιματιστικού που θα πάρουμε για να μπορέσει να δουλέψει νωρίτερα και προσέχουμε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φίλτρα να είναι καθαρά», σχολίασε ο Νίκος Καρώνης, έμπορος.

Η συντήρηση

Την ίδια ώρα, τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν για συντήρηση κλιματιστικών που ανάλογα με τον τύπο κοστίζει από 30 έως και 40 ευρώ.

«Αν το χρησιμοποιούμε χειμώνα καλοκαίρι, χρειάζεται μία φορά το χρόνο αν το χρησιμοποιούμε μόνο το καλοκαίρι αρκεί μία φορά το χρόνο. Βοηθάει στην μεγαλύτερη απόδοση του κλιματιστικού, στην καλύτερη απόδοση να μην επιβαρύνει το μηχανισμό του και να κάνει και μεγαλύτερη οικονομία», εξήγησε υπάλληλος σε κατάστημα κλιματιστικών.

Πέρα από την σωστή συντήρηση υπάρχουν και μικρά τρικ να κρατήσουμε την ζέστη έξω από το σπίτι.

Τα μικρά τρικ

Για να κρατήσουμε τη δροσιά μέσα στο σπίτι συστήνεται να κατεβάζουμε τέντες, περσίδες, ρολά μέχρι τη δύση του ήλιου, ενώ συστήνεται και ανεμιστήρας οροφής που συνδυασμό με το κλιματιστικό κατεβάζει την αίσθηση της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς.

Όσο αυξάνεται όμως η θερμοκρασία, τόσο μεγαλώνει η κατανάλωση και φουσκώνει ο λογαριασμός.

«Για κάθε ένα βαθμό πάνω από τους 38 αυξάνει η κατανάλωση του ρεύματος 8%, δηλαδή αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φθάσει τους 42 βαθμούς, έχουμε 32% αύξηση», επεσήμανε ενεργειακός επιθεωρητής.

Τα παλαιού τύπου κλιματιστικά καταναλώνουν μέχρι και 60% παραπάνω από ότι τα καινούργια.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024