Με βαριά πρόστιμα απειλείται το X, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που διαδέχθηκε το Twiter μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ, το οποίο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Έπειτα από έρευνα που διήρκεσε επτά μήνες, η Κομισιόν κατηγορεί το Χ ότι παραβιάζει τον νέο κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, της παραπληροφόρησης και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μπλε σήμα που εμφανίζεται σε συνδρομητικούς λογαριασμούς του X, το οποίο υποτίθεται ότι πιστοποιεί αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικό και δεν επιτρέπει στους χρήστες να κρίνουν ελεύθερα την αυθεντικότητα των λογαριασμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

Ακόμα, το X κατηγορείται ότι δεν έχει συμμορφωθεί με την απαίτηση του DSA να προσφέρουν οι πλατφόρμες βάσεις δεδομένων με τις διαφημίσεις που προβάλλουν.

Μια τρίτη κατηγορία αφορά την αδυναμία πρόσβασης ανεξάρτητων ερευνητών στα δημόσια δεδομένα του Χ.

Εφόσον η εταιρεία του Μασκ δεν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμο που αντιστοιχεί έως και στο 6% του παγκόσμιου τζίρου της.

«Το Χ έχει τώρα το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αν όμως επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές» προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Τιερί Μπρετόν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ έρευνες για το παράνομο περιεχόμενο και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ανάλογες έρευνες για ενδεχόμενη παραβίαση του DSA διενεργούνται και για το TikTok, την AliExpress και τις πλατφόρμες της Meta.