Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Κρήτη, μετά τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Μπάλο.

Αν και πρόκειται για μία από τις δημοφιλείς παραλίες στην Ευρώπη, οι τουρίστες αναγκάζονται να κολυμπήσουν για να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν από τα ημερόπλοια.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός σχοινιού και των πληρωμάτων αναγκάζονται να βγουν από τη μπουκαπόρτα και να πέσουν στο νερό, που τους φτάνει μέχρι τον λαιμό, για να πάνε στην παραλία. Με τον ίδιο τρόπο, επιβιβάζονται στα σκάφη και φεύγουν από τον Μπάλο με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Στον Μπάλο οι τουρίστες μπαίνουν στο νερό μέχρι τον λαιμό για να φτάσουν στο πλοίο (πηγή φωτογραφίας e-kissamos)

Μάλιστα, πολλοί είναι οι επισκέπτες -κυρίως προχωρημένης ηλικίας και μικρά παιδιά- που αναγκάζονται να μείνουν στα πλοία, καθώς δεν μπορούν να  φτάσουν μέχρι την ακτή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ελήφθη απόφαση, σύμφωνα με την οποία για να προστατευθεί η παραλία απαγορευόταν η τοποθέτηση πλωτής εξέδρας

Το zarpanews φιλοξενεί δηλώσεις τουρίστριας από την Αμερική, η οποία μιλά για «απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην αποβίβαση και επιβίβαση στο μεγάλο καράβι των 800- 900 επιβατών. Πρέπει οι άνθρωποι να περπατήσουν στο νερό μέχρι το λαιμό για να φτάσουν στην άκρη της θάλασσας. Τα μεγάλα σε ηλικία άτομα είναι αδύνατον να περπατήσουν».

Όπως επισημαίνει η ίδια τουρίστρια, «οι περισσότεροι έμειναν στο πλοίο από φόβο. Μόνο καμιά 40αρια άτομα κατέβηκαν και όλοι γύρισαν πίσω θυμωμένοι και απογοητευμένοι».

Τουρίστες αποβιβάζονται από σκάφη με το νερό μέχρι το λαιμό στον Μπάλο (πηγή φωτογραφίας e-kissamos)

Το χρονικό της ντροπής

Όλα ξεκίνησαν όταν ελήφθη απόφαση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία για να προστατευθεί η παραλία απαγορευόταν η τοποθέτηση πλωτής εξέδρας, όπου θα έδεναν τα πλοία για να φτάσουν οι τουρίστες στην υπέροχη αυτή τοποθεσία.

Βλέποντας, όμως, οι αρμόδιοι αυτές τις εικόνες κατάλαβαν ότι κάτι πήγε στραβά και έτσι ακυρώθηκε η προηγούμενη απόφαση και εγκρίθηκε η τοποθέτηση πλωτής εξέδρας.

Ειδικότερα, στην πρόσφατη υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ορίζεται ότι «μέχρι την έκδοση του Σχέδιου Διαχείρισης καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων καθολικής προσβασιμότητας, η προσέγγιση των επισκεπτών από τα πλωτά μέσα στην παραλία θα πραγματοποιείται με χρήση πλωτής εξέδρας», η οποία προφανώς δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν, παρουσιάστηκαν δώδεκα μέτρα για την προστασία του Μπάλου από τον υπερτουρισμό, με 2.330 άτομα ανώτατο όριο επισκεπτών σε δύο βάρδιες, επιβολή εισιτηρίου και προκράτηση.

Την πρόταση έκανε σχετική μελέτη για την περιοχή που ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέσα από το πρόγραμμα του έργου «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού», το οποίο εξασφαλίστηκε με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα ενίσχυση του καθαρισμού, αναδιαμόρφωση και μεταφορά του χώρου στάθμευσης, ανώτατο όριο επιτρεπόμενων δρομολογίων καραβιού/ημέρα, παρατηρητήριο για διαρκή ποιοτικό έλεγχο της περιοχής, ενημερωτικές πινακίδες κλπ..