Αγαθονήσι: Ένας αγνός παράδεισος στα Δωδεκάνησα
Χαλάρωση και ηρεμία στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Iδανικό για εκείνους που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση, το Αγαθονήσι, το μικρό και βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων γυρίζεται εύκολα με τα πόδια, προσφέροντας την ομορφιά της αγνότητας και την απόλαυση της παραδοσιακής κουζίνας. Το Γαϊδουρονήσι, όπως είναι επίσης γνωστό λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του, έχει δύο οικισμούς, τον παλαιότερο και μεγαλύτερο που ονομάζεται Μεγάλο Χωριό και εκτείνεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου και το μικρότερο, το Μικρό Χωριό, που αριθμεί ελάχιστους κατοίκους.
Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου διατηρούν με αφοσίωση τις παραδόσεις τους
Έθιμα και Παραδόσεις στο Αγαθονήσι
Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου διατηρούν με αφοσίωση τις παραδόσεις τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά έθιμα είναι αυτό του Κλήδωνα, που αναβιώνει κάθε Ιούνιο. Τότε, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις πλατείες και πηδούν από πάνω τους, πιστεύοντας ότι εξαγνίζονται από τα κακά πνεύματα. Τα πιο σημαντικά πανηγύρια είναι αυτά του Αγίου Παντελεήμονα και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η προετοιμασία των οποίων κρατά αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκειά τους, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μαγειρευτά κρέατα από ντόπια ζώα, παραδοσιακά γλυκά και φρέσκο ψωμί που ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Φυσικά, η τοπική κουζίνα συνοδεύεται από μουσική και χορό.
Αξίζει να δοκιμάσετε
Φλισκούδι
Έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι την παραδοσιακή φάβα, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Είναι απίστευτα νόστιμη, γλυκιά και τρυφερή.
Κακαβιά
Μιλάμε για την πιο παλιά και αυθεντική συνταγή των ψαράδων. Ένα πιάτο γνωστό για την απλότητα και την καθαρή γεύση του, όπου κυριαρχούν τα φρέσκα υλικά.
Καραβόλους
Αγαπημένος μεζές στο Αιγαίο, τα σαλιγκάρια εδώ μαγειρεύονται με κρεμμύδια που αναδεικνύουν όλη τη γλύκα και τη νοστιμιά τους.
Κατσίκι Πατατάδο
Σερβίρεται ζεστό, συχνά με φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε τη σάλτσα του. Ο δημι- ουργικός συνδυασμός απλών υλικών δίνει πλούσιες και γεμάτες γεύσεις.
Χταπόδι Κρασάτο
Με γνήσια νοστιμιά και πλούσια σάλτσα, συνδυάζει το τρυφερό θαλασσινό με αρώ- ματα κρασιού και μπαχαρικών.
Που να φάτε στο Αγαθονήσι
Οι λιγοστές ταβέρνες του νησιού αξιοποιούν μοναδικά τα καλούδια του τόπου, όπου παραδοσιακές ασχολίες είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μόλις 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασής του, εκτρέφονται περίπου 2.800 αιγοπρόβατα και παράγο- νται εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γαλακτομικά προϊόντα, ενώ η θάλασσα προσφέρει πλούσια αλιεύματα και ιχθυοκαλλιέργειες.
Ο Ατσίδας
Με πανοραμική θέα σε όλο το λιμάνι και την υπέροχη κυρία Χρυσώ Καμίτση στην κουζίνα, σας φιλεύει χειροποίητες νοστιμιές από αγνά προϊόντα του τόπου (Τ/22470 29100).
Ο Γιώργος
Μια γραφική οικογενειακή ταβέρνα πάνω στην προβλήτα στο λιμανάκι, με σπιτικό φαγητό. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά καλαμαράκια του (Τ/22470 29101).
Ο Γλάρος
Ένα μαγαζί στο λιμάνι με περιποιημένο περιβάλλον και νόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Θα βρείτε πιάτα θαλασσινών και ψητών και φοβερή σπιτική εξυπηρέτηση (Τ/22470 29062).
Πηγή: Diakopes
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις