Γυναίκες: Αυτές είναι οι 10 καταλληλότερες ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουν καριέρα
Οι ιδανικότερες συνθήκες εργασίας για γυναίκες βρίσκονται σε αυτές τις 10 προοδευτικές χώρες της Ευρώπης
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου ορθώνουν πολλαπλά εμπόδια στις εργαζόμενες γυναίκες και δυσκολεύουν σημαντικά τον στόχο τους για ισότιμη αντιμετώπιση έναντι των ανδρών συναδέλφων της στον χώρο εργασίας.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες χώρες που προσφέρονται για επαγγελματική εξέλιξη και αυτές σύμφωνα με νεότερη έρευνα είναι η Ισλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς του Claims.co.uk, εμβαθύνει σε δεδομένα για το χάσμα των φύλων που προέρχονται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) για να εντοπίσει την πιο προοδευτική χώρα για την απασχόληση των γυναικών.
Συνολικά 46 ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα λαμβάνοντας συνολική βαθμολογία με άριστα το 100 και με βάση παράγοντες όπως το γυναικείο εισόδημα, η εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο και οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη.
Κορυφαία η Ισλανδία
Η Ισλανδία ηγείται ως η καλύτερη χώρα της Ευρώπης για γυναίκες εργαζόμενους με βαθμολογία 86,49 στα 100, με τον γυναικείο πληθυσμό των 190.000 να κερδίζει περίπου 40.500 ευρώ ετησίως – διπλάσιο από αυτό της Ελλάδας.
Το Althing, το εθνικό κοινοβούλιο της Ισλανδίας, αποτελείται κατά 47,6% από γυναίκες και για περισσότερα από τα μισά από τα τελευταία 50 χρόνια, η Ισλανδία κυβερνήθηκε από γυναίκες πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Vigdís Finnbogadóttir – της πρώτης εκλεγμένης γυναίκας προέδρου στον κόσμο. Πίσω από την Αλβανία, η Ισλανδία κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση για την ισότητα των μισθών και υπερηφανεύεται για την τρίτη καλύτερη κατάταξη στην πρόοδο των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους σε όλη την Ευρώπη.
Η Φινλανδία εξασφαλίζει τη δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή κατάταξη με 81,72 στα 100, με κοινοβουλευτική σύνθεση που αποτελείται κατά 45,50% από γυναίκες, οι μισές από τις οποίες κατέχουν υπουργικούς θώκους. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η χώρα γνώρισε 16 χρόνια γυναικείας διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δωδεκαετούς θητείας της προέδρου Tarja Halonen. Η Φινλανδία έχει μέσο ετήσιο εισόδημα περίπου 36.500 ευρώ για τις γυναίκες, ξεπερνά τους άνδρες σε ποσοστά απασχόλησης στο 74,1% και έχει το 13% των εταιρειών με γυναίκες σε κορυφαίες διευθυντικές θέσεις.
Η Νορβηγία, που κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 68,97 στα 100, προσφέρει μέσο μισθό 35,6% υψηλότερο από τη Φινλανδία στα 49.500 ευρώ ετησίως, κερδίζοντας επίσης βαθμολογία 5,69 στα 7 για την ανέλιξη των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Το Storting, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας, περιλαμβάνει 45% γυναίκες, με το 38,8% αυτών να κατέχει υπουργικές θέσεις. Τα τελευταία 50 χρόνια, η Νορβηγία γνώρισε 18 χρόνια γυναικείας ηγεσίας, με επικεφαλής την Erna Solberg και την Gro Harlem Brundtland. Με σχεδόν τα τρία τέταρτα των Νορβηγίδων γυναικών να δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας, η σκανδιναβική αυτή χώρα παρέχει προσιτή παιδική φροντίδα και προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα.
Με 65,16 στα 100, η Σουηδία κατέχει την τέταρτη θέση, με μέσο μισθό 42.300 ευρώ για τα 5,2 εκατομμύρια γυναίκες κατοίκους της χώρας. Με το 46% του σουηδικού κοινοβουλίου, το Riksdag, να αποτελείται από γυναίκες και το 42,8% αυτών των γυναικών να κατέχουν υπουργικές θέσεις, η σκανδιναβική αυτή χώρα καταγράφει επίσης υψηλή βαθμολογία όσον αφορά στην ισότητα των μισθών. Επίσης, το 58,3% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι γυναίκες, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα κατά της παρενόχλησης και η χώρα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοπροσδιοριζόμενων φεμινιστριών στον κόσμο με 46%.
Η Αλβανία κατατάσσεται πέμπτη με βαθμολογία 62,93 στα 100, κορυφαία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στην ισότητα των μισθών παρά το μικρότερο μέσο εισόδημα των 10.100 ευρώ. Το 35,7% των γυναικών εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, όπου το 43,8% κατέχει υπουργικές θέσεις. Η χώρα βλέπει επίσης ενεργή συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό (43,1%), υψηλή γυναικεία παρουσία στους αποφοίτους STEM (46,7%) και υψηλή συμμετοχή σε επιχειρήσεις (16,9%).
Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που ευνοούν την γυναικεία καριέρα στην εργασία συμπληρώνουν η Ελβετία με 62,57, η Λιθουανία με 60,06, η Ιρλανδία με 58,17, η Δανία με 55,49 και το Βέλγιο με 54,78.
Πρωτοστατούν οι σκανδιναβικές χώρες
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ένας εκπρόσωπος του Claims.co.uk είπε: «Οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοστατούν στην προώθηση της σταδιοδρομίας των γυναικών, υπογραμμίζοντας μια αλλαγή στην κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτές οι χώρες επαναπροσδιορίζουν τον παραδοσιακό ρόλο των γυναικών και αναδιαμορφώνουν τις συνεχείς συζητήσεις στο χώρο εργασίας».
«Ωστόσο προκαλεί προβληματισμό ότι οι γυναίκες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η ανισότητα και η παρενόχληση στους χώρους δουλειάς καθώς και οι μισθολογικές διαφορές. Κοιτάζοντας μπροστά, η επόμενη δεκαετία εμπνέει αισιοδοξία με τη δυναμική από τη Σκανδιναβία να εμπνέει ελπίζουμε μια παγκόσμια στροφή προς διαφορετικούς χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο επωφελούνται από ισότιμες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις