Σάουνα, μασάζ με ζεστές πέτρες, πισίνες με νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία – αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους της θερμοθεραπείας. Για όσους/ες δεν είναι εξοικειωμένοι/ες με τα οφέλη της θερμότητας στο σώμα, να αναφέρουμε πως περιλαμβάνουν από την ανακούφιση του πόνου και τους δύσκαμπτους μυς έως την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Κι ενώ οι προαναφερθείσες μέθοδοι είναι αναμφισβήτητα οι πιο γνωστές και δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, υπάρχει άλλη μία wellness θεραπεία που συζητιέται πολύ τελευταία: το μπάνιο στην άμμο (sand bathing) ή, αλλιώς, αμμοθεραπεία.
Οι απαρχές της αμμοθεραπείας
Πρόκειται για ένα αρχαίο τελετουργικό, που περιλαμβάνει κυριολεκτικά τη «βύθιση» του σώματος από τον λαιμό και κάτω σε καυτή άμμο, το οποίο συναντάμε σε ερημικές περιοχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και σε ορισμένες παραλίες στην Ιαπωνία. Στη Δύση, ωστόσο, η θεραπεία έχει παραμείνει σχετικά άγνωστη. Οι πρώτες καταγραφές του τελετουργικού χρονολογούνται από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιήθηκαν λουτρά με ζεστή άμμο για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Σήμερα, η πρακτική έχει εξέχουσα θέση σε πολλές χώρες, αναγνωρισμένες ειδικά στη Βόρεια Αφρική -Μαρόκο, Αίγυπτο, Λιβύη, Αλγερία- καθώς και στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Όπως εξηγεί στο The Zoe Report o Dr. Abdeltif Hanaoui, ο οποίος επιβλέπει τις sand bathing θεραπείες που γίνονται στο χωριό Merzouga στο Μαρόκο, το τελετουργικό εφαρμόζεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για περίπου 10 έως 15 λεπτά, μεταξύ τις 11 π.μ. και 1 μ.μ. ή το απόγευμα μεταξύ 4 και 5 μ.μ., για να διασφαλιστεί ότι η άμμος δεν είναι στη μέγιστη θερμοκρασία, οπότε το σώμα δεν κινδυνεύει να καεί μόλις ακουμπήσει την άμμο – επιπλέον, προσφέρεται νερό σε όποιον τη δοκιμάζει, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.