Σάουνα, μασάζ με ζεστές πέτρες, πισίνες με νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία – αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους της θερμοθεραπείας. Για όσους/ες δεν είναι εξοικειωμένοι/ες με τα οφέλη της θερμότητας στο σώμα, να αναφέρουμε πως περιλαμβάνουν από την ανακούφιση του πόνου και τους δύσκαμπτους μυς έως την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Κι ενώ οι προαναφερθείσες μέθοδοι είναι αναμφισβήτητα οι πιο γνωστές και δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, υπάρχει άλλη μία wellness θεραπεία που συζητιέται πολύ τελευταία: το μπάνιο στην άμμο (sand bathing) ή, αλλιώς, αμμοθεραπεία.

Οι απαρχές της αμμοθεραπείας

Πρόκειται για ένα αρχαίο τελετουργικό, που περιλαμβάνει κυριολεκτικά τη «βύθιση» του σώματος από τον λαιμό και κάτω σε καυτή άμμο, το οποίο συναντάμε σε ερημικές περιοχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και σε ορισμένες παραλίες στην Ιαπωνία. Στη Δύση, ωστόσο, η θεραπεία έχει παραμείνει σχετικά άγνωστη. Οι πρώτες καταγραφές του τελετουργικού χρονολογούνται από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιήθηκαν λουτρά με ζεστή άμμο για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Σήμερα, η πρακτική έχει εξέχουσα θέση σε πολλές χώρες, αναγνωρισμένες ειδικά στη Βόρεια Αφρική -Μαρόκο, Αίγυπτο, Λιβύη, Αλγερία- καθώς και στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Όπως εξηγεί στο The Zoe Report o Dr. Abdeltif Hanaoui, ο οποίος επιβλέπει τις sand bathing θεραπείες που γίνονται στο χωριό Merzouga στο Μαρόκο, το τελετουργικό εφαρμόζεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για περίπου 10 έως 15 λεπτά, μεταξύ τις 11 π.μ. και 1 μ.μ. ή το απόγευμα μεταξύ 4 και 5 μ.μ., για να διασφαλιστεί ότι η άμμος δεν είναι στη μέγιστη θερμοκρασία, οπότε το σώμα δεν κινδυνεύει να καεί μόλις ακουμπήσει την άμμο – επιπλέον, προσφέρεται νερό σε όποιον τη δοκιμάζει, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Αφού τελειώσει η θεραπεία, το σώμα τυλίγεται με μια κουβέρτα για περίπου 30 λεπτά, ώστε να διευκολυνθεί η εφίδρωση της επιδερμίδας. Τα άτομα σε αυτό το σημείο πίνουν τσάι με νερό ή χυμό, για να αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια και τα υγρά και στη συνέχεια η θεραπεία ολοκληρώνεται με ένα χλιαρό ντους.

Οφέλη και μειονεκτήματα

Η αμμοθεραπεία περιλαμβάνει τα εξής οφέλη: βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιακής και κυκλοφορικής δραστηριότητας, χαλάρωση του νευρικού συστήματος, καλύτερος ύπνος και ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς. Ωστόσο, η καυτή θερμότητα και οι κλιματικές συνθήκες ενέχουν ορισμένους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της θερμοπληξίας.

Έτσι, είναι αυτονόητο ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν το μπάνιο με άμμο. Επίσης, ορισμένες χρόνιες ασθένειες μπορεί να εντείνονται με την πρακτική, όπως ο διαβήτης, οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και οι νεφρικές και καρδιακές παθήσεις.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για sand bathing

Στο Ibusuki της Ιαπωνίας, η πρακτική είναι παρόμοια στην εκτέλεση αλλά γίνεται σε διαφορετικό τύπο της άμμου. Αντί για την ξηρή άμμο της ερήμου, χρησιμοποιείται μια υγρή, πλούσια σε ορυκτά μέταλλα ηφαιστειακή άμμος, κάτι που γίνεται ήδη από τον 16ο αιώνα.

Σε μια προσπάθεια να φέρουν την παλιά θεραπεία στη Δύση, ορισμένα σπα εισάγουν τόνους ηφαιστειακής άμμου για να την προσφέρουν στους επισκέπτες. Ένα τέτοιο σπα κάνει περίπου 400 έως 500 θεραπείες την εβδομάδα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα, πρωτόγνωρη εμπειρία και να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Εάν θέλετε, λοιπόν, να κλείσετε ένα ταξίδι και να δοκιμάσετε το τελετουργικό, δε θα είστε μόνοι/ες σας.

Η αμμοθεραπεία έχει σίγουρα αυξηθεί σε δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία λόγω της θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας σε σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις.

Πηγή Grace