Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Απώλεια βάρους: Η κατάλληλη ώρα να καταναλώσετε φρούτα

Απώλεια βάρους: Η κατάλληλη ώρα να καταναλώσετε φρούτα

Τα φρούτα είναι σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους, αλλά όλες τις ώρες;

Τα φρούτα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται τα αγαπημένα μας σνακ! Και δικαίως, αφού είναι πεντανόστιμα και δροσιστικά αλλά και γεμάτα θρεπτικά στοιχεία που μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς. Φυσικά βρίσκονται σε κάθε διατροφή κατάλληλη για απώλεια βάρους, αλλά αλήθεια, υπάρχει κατάλληλη ώρα για να τα καταναλώσουμε;

Κατανάλωση φρούτων για απώλεια βάρους

Αν ο στόχος σας είναι να αποβάλλετε βάρος από το σώμα σας τότε είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χορταστικές τροφές, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και αυξάνουν την παραγωγή ορμονών κορεσμού, όπως η χολοκυστοκινίνη και το πεπτίδιο-1, βοηθώντας να αισθάνεστε χορτάτοι μετά το φαγητό.

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών και τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά και να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων, το οποίο είναι απαραίτητο για την προώθηση της απώλειας λίπους.

Συνδυάζοντας λοιπόν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα γεύματα και τα σνακ σας ιδιαίτερα χορταστικά. Για παράδειγμα, ένα σνακ με μήλο, το οποίο είναι γεμάτο φυτικές ίνες, μαζί με φυστικοβούτυρο, το οποίο παρέχει πρωτεΐνες, θα είναι πολύ πιο χορταστικό σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός απλού μήλου.

Όσον αφορά την ιδανική ώρα για να καταναλώσετε τα φρούτα και να ενισχύσετε την απώλεια βάρους ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων πριν από τα γεύματα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την αύξηση του κορεσμού από ό,τι η κατανάλωση φρούτων μετά το γεύμα.

Μια μικρή μελέτη σε 17 άνδρες διαπίστωσε ότι όταν οι άνδρες έτρωγαν ένα μήλο πριν από ένα γεύμα, βίωναν σημαντικά υψηλότερο κορεσμό από ό,τι όταν έτρωγαν το μήλο μετά το γεύμα. Η κατανάλωση του μήλου πριν από το γεύμα μείωσε την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων των συμμετεχόντων κατά 18,5% σε σύγκριση με την κατανάλωση χωρίς φρούτα με το γεύμα.

Υπάρχει λάθος ώρα να καταναλώσετε φρούτα;

Ενώ λοιπόν η κατανάλωση ενός φρούτου πριν από ένα γεύμα θα σας ωφελήσει αν έχετε ως στόχο την απώλεια βάρους, τα φρούτα χωράνε σε όλες τις στιγμές της ημέρας σας. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων δεν πρέπει να γίνεται πριν από τον ύπνο, ωστόσο δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αυτά θα βλάψουν τον ύπνο σας. Μάλιστα η κατανάλωση ορισμένων φρούτων πριν από τον ύπνο, όπως τα ακτινίδια, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, σύμφωνα με μελέτες. Τα ακτινίδια είναι καλή πηγή σεροτονίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο.

Μια ακόμη κοινή πεποίθηση είναι ότι πρέπει να καταναλώνετε τα φρούτα με άδειο στομάχι γιατί θα βοηθήσετε την πέψη και θα αποφύγετε το φούσκωμα. Όμως και πάλι δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν την πεποίθηση αυτή.

Πηγή: VITA

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024