Πόντιος Πιλάτος ο Στέφανος Κασσελάκης
Το «νίπτω τας χείρας μου» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για τα οικονομικά του κόμματος και η παραπομπή του θέματος στα συλλογικά όργανα. Οι αναφορές σε Τσίπρα
Σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε κυβερνώσα Αριστερά υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα επί σχεδόν μια 15ετία και του «δικού του ΣΥΡΙΖΑ » -όπως του αρέσει να λέει, πράγμα ομολογουμένως ασυνήθιστο για αρχηγό- χαράσσει πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου η αλλαγή στάσης απέναντι στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο άλλοτε δοθείσης ευκαιρίας χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν για να ισχυροποιεί τη θέση του και την αποδοχή του στο κόμμα, είναι ριζική και για πολλούς αποκαλυπτική και ως προς το βαθμό της ειλικρίνειας του.
Με έλλειψη σεβασμού στο παρελθόν και αγνοώντας ότι τα κόμματα έχουν ιστορία και συνέχεια την οποία ο κάθε αρχηγός οφείλει να τιμά, επανέρχεται στο ζήτημα των οικονομικών του κόμματος αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την προηγούμενη διαχείρισή τους, παρά το γεγονός ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, ενώ οι ισχυρισμοί του Στέφανου Κασσελάκη έχουν αμφισβητηθεί εντόνως και από ιστορικά ιδρυτικά μέλη του κόμματος, τα οποία μάλιστα ζητούν επιμόνως εξηγήσεις, με το ζήτημα να βρίσκεται υπό την κρίση των επίσημων οργάνων. «Φτωχοί μπήκαμε στον αγώνα της Αριστεράς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, και φτωχοί παραμένουμε. Κι αυτό κάτι σημαίνει σε μια εποχή που άλλοι παινεύονται για τα πλούτη τους» έχει πει χαρακτηριστικά ο πρώην οικονομικός διευθυντής Θύμιος Γεωργόπουλος.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Talk Radio 98,9, αναφέρθηκε εκ νέου στα οικονομικά ζητήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έβαλλε κατά της προηγούμενης συνθήκης, επί προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, με επιχειρήματα των οποίων η βαρύτητα και η ορθότητα τίθενται υπό αμφισβήτηση, ενώ και η διαπίστωση όλων αυτών των προβλημάτων ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από έναν άνθρωπο που έχει βαθιές οικονομικές γνώσεις είναι αξιοπερίεργη.
Ερωτηθείς εάν ο κ. Τσίπρας γνώριζε την οικονομική κατάσταση του κόμματος ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια, άρα ότι διαχειρίζομαι και διαχειριζόμαστε τα συλλογικά μας όργανα είναι απόρροια μιας ηγεσίας η οποία υπήρξε εκεί για 15 χρόνια».
Στο ερώτημα αν «αυτές τις ευθύνες που είχε η προηγούμενη ηγεσία του κόμματος τις έχετε συζητήσει εσείς με τον κ. Τσίπρα», απάντησε ότι «πριν από τις ευρωεκλογές τού είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα», όμως δεν επιθυμεί να φανερώσει τι του είχε πει.
«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαν πλήρη γνώση όλοι μέσα στο κόμμα και στο γραφείο προέδρου και στην Πολιτική Γραμματεία για τα ζητήματα του κόμματος, μέσα σε αυτά και τα οικονομικά ζητήματα του κόμματος. Και αυτό το οποίο είναι λυπηρό -κατά τη γνώμη μου- το οποίο φαίνεται και από τις καταστάσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και από τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος, είναι ότι έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα πέρυσι στις εκλογές, στις εθνικές, και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογών, όταν ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωνόταν η χρηματοδότηση του επόμενου χρόνου και αναγκαζόμαστε αυτήν τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε.
Ούτε την κυβερνώσα Αριστερά, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα υπερασπίστηκε ο κ. Κασσελάκης, αναθέτοντας μάλιστα το έργο του απολογισμού και της κριτικής στους και τους πολιτικούς αναλυτές, μία επίσης πρωτοτυπία για πρόεδρο κόμματος που διατείνεται ότι διεκδικεί να οδηγήσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Όσα λάθη έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα αναλύσουν οι ιστορικοί, οι πολιτικοί αναλυτές και προφανώς ο τέως Πρόεδρος» είπε, με το ερώτημα που σχηματίζεται εύλογα στο μυαλό του ακροατή να είναι ότι αν τελικά αυτός που θα γνωρίζει τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να αλλάξει είναι ο τέως, πώς θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας ο νυν; Εκτός αν ο κ. Κασσελάκης επιστρέψει στο σενάριο «πάμε αλέξη;», με τα «Αλέξη βγες μπροστά και εγώ θα είμαι ο πιο πιστός στρατιώτης σου».
Ο κ. Κασσελάκης επανήλθε και στο θέμα της διαφημιστικής σύμβασης της Αυγής πετώντας «καρφιά» για τον χρόνο διακοπής της, την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών και σπεύδοντας να προσθέσει ότι «προφανώς αυτή τη σύμβαση την σύναψε όποιος είχε δικαίωμα να την συνάψει πριν γίνω εγώ Πρόεδρος».
Για τα οικονομικά της Αυγής και του Κόκκινου
Ειδικότερα, για την εφημερίδα Αυγή σημείωσε ότι «η διαφημιστική σύμβαση που είχε από κάποια εξωτερικά ίσως και ανταγωνιστικά μιντιακά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συνάδει κατά τη γνώμη μου με την κουλτούρα της Αυγής και την ιστορία της εφημερίδας».
Σε ερώτηση εάν αυτή η σύμβαση ήταν με τον κ. Μάρη, απάντησε καταφατικά. Ανέφερε ότι σήμερα συνάντησε ένα πολίτη που του είπε να μην κλείσει την εφημερίδα και του απάντησε ότι δεν έχουμε χρήματα, ενώ τον ρώτησε πότε αγόρασε εκείνος τελευταία φορά την εφημερίδα και δεν θυμόταν.
Είπε, ακόμη, πως «υπάρχει διοίκηση των δύο αυτών εταιρειών (Αυγής-Κόκκινου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διοίκηση των δύο εταιρειών, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε τους δύο ρόλους».
«Οι ευθύνες, όσες υπάρχουν, θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή, αλλά αυτήν τη στιγμή αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η οικονομική επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει από την ΚΕ τα αναλύει όλα και προσωπικά πρέπει να επικεντρωθώ όχι μόνο στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην παραγωγή αντιπολίτευσης», επεσήμανε.
Σε ερώτηση εργαζομένου στα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταφέρθηκε στον κ. Κασσελάκη, γιατί δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι των δύο μέσων εφόσον το κόμμα έχει λάβει κρατική επιχορήγηση 1 εκατ., είπε ότι «την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίασή της».
Ανοιχτή η διαγραφή Σπίρτζη
Ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε επίσης για την επιστολή 70 στελεχών που ζητούν τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο και πετώντας τη μπάλα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Υπάρχουν καταστατικές και συλλογικές διαδικασίες για τέτοια ζητήματα και κάθε μέλος ή ομάδα μελών μπορεί να προβεί σε όποια καταγγελία επιθυμεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που με το τωρινό καταστατικό για την τωρινή λειτουργία της θα αποφανθεί. Θα σεβαστώ απόλυτα την επιλογή της Επιτροπής, αλλά θα παρότρυνα στον κ. Σπίρτζη να κάνει με την ίδια θέρμη αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη», απάντησε.
Μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι ένα στέλεχος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε στον δημόσιο λόγο του να αναδεικνύει ζητήματα όπως «το deal με την Attica bank που πάει να γίνει» και το οποίο έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος.
«Η κριτική για μένα είναι ευπρόσδεκτη» συνέχισε και δήλωσε πως αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή «δεν είναι πλακίτσα», αναγνωρίζοντας ότι «πρέπει και προσωπικά να βελτιωθώ».
«Θέλω να διατηρήσω το όνομα ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι δική μου απόφαση»
Σε ερώτηση εάν θα διατηρήσει το όνομα ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «προσωπικά επιθυμώ να το κρατήσω, αλλά δεν είναι δική μου απόφαση αυτό, είναι απόφαση των συνέδρων, των μελών του κόμματος».
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στις δομές, για τις οποίες έχει μιλήσει, είπε ότι «θα αναβαθμίσουμε τα πάντα, θα αναβαθμίσουμε πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα κάθε μέλος να συνεισφέρει και να προσφέρει στην κοινωνία».
Επίσης, σημείωσε ότι θέλει έως τη ΔΕΘ να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει δέσμη προτάσεων για όλα τα μείζονα πεδία, την υγεία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα κ.ά, και πως ως προς αυτό θα συνεδριάζουν ακόμα και διαδικτυακά μέσα στο καλοκαίρι τα think tank.
Προανήγγειλε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναλάβει τις συναντήσεις του με πολίτες και σκοπεύει αυτό να γίνεται τακτικά, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και αλλού.
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα