Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Μάχη πολιτικής ουσίας και όχι επικοινωνίας καλούνται να δώσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

ΠΑΣΟΚ: Μάχη πολιτικής ουσίας και όχι επικοινωνίας καλούνται να δώσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Ο γραμματέας της Νομαρχικής ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης καλεί τους υποψήφιους προέδρους να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στην πόλη, «με πολιτικό πρόσημο και κοινωνική παρέμβαση»- όχι «παραρέλα» δηλαδή

Καύσωνας διαρκείας στη χώρα, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, με επτά υποψηφίους για την προεδρία προς το παρόν, οι οποίοι αναμένεται να γίνουν οκτώ – γιατί όχι και περισσότεροι…

Το ιστορικό κόμμα της μεταπολίτευσης, το οποίο συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής στις 3 Σεπτεμβρίου και, τα τελευταία 12 χρόνια, από το ζενίθ έφτασε στο ναδίρ απειλούμενο με πολιτική εξαφάνιση, έχει αποδείξει – επανειλημμένως – πως είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει και επιμένει να διεκδικεί, κατ΄αρχήν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, στη συνέχεια, την επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην προεκλογική κούρσα έχουν μπει, αναζητώντας υπογραφές και στήριξη, οι επτά υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, την ηγεσία του οποίου αμφισβήτησαν ευθέως πολλά στελέχη, με αφορμή το γεγονός ότι το κόμμα δεν κατόρθωσε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, που ήταν ένας διατυπωμένος βασικός στόχος.

Θέλουν όλοι να κάνουν τη διαφορά

Οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι επιχειρούν να πείσουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχε μέχρι τώρα ο Ανδρουλάκης – να κοιτάξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στα μάτια» στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, και παρότι η έκφραση «παραρέλα», που χρησιμοποίησε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – φθάνοντας στο σημείο αρχικά να απειλήσει και με διαγραφές – προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος και, κυρίως, μεταξύ των άλλων υποφηφίων, η αλήθεια είναι πως οι γενικότητες του τύπου «θα αλλάξω το κόμμα» (σ.σ. αυτό το έχουμε ακούσει από προέδρους και υποψηφίους ίσαμε και… 100 φορές τα τελευταία χρόνια), «να ενωθούμε για να νικήσουμε τη ΝΔ» κ.λπ. δεν μας κάνει σοφότερους ως προς το διαφορετικό πρόγραμμα που θα φέρει την «αλλαγή», μια λέξη και ιστορική έννοια που έχει ταυτιστεί με το DNA του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Βέβαια, ακόμη και ο Νίκος Ανδρουλάκης υπόσχεται να αλλάξει τα πράγματα και να διορθώσει λάθη και παραλλείψεις που δεν οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Τα μεγάλα «παζάρια» θα γίνουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί αποφασιστικά και η επιδιωκόμενη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια «ενωμένη» Κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ

Οι τάσεις της MRB διαμορφώθηκαν όταν είχαν δηλώσει υποψηφιότητα μόνο τέσσερις

Ντέρμπι για δύο, κούρσα για τρεις;

Οι εκτιμήσεις, μέχρι τώρα, κάνουν λόγο για ένα «ντέρμπι» για δύο, τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, κάτι που μπορεί να ανατρέψει, ωστόσο, η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, τον οποίο στηρίζει ανοιχτά ο Νίκος Παπανδρέου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένη και την ψήφο του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε στο παρελθόν στενότατος συνεργάτης.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας επιμένει ότι αν κατακτήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν θα τον εμποδίσει από το να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Αθηναίων – το αντίθετο, μάλιστα.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, θα παραμείνει και δήμαρχος, «όπως είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διότι είναι ενδυνάμωση του θεσμού να μπορούμε να παλέψουμε για τις διεκδικήσεις της Αθήνας». Με λίγα λόγια, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει περισσότερα και για τον Δήμο.

Μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα η Διαμαντοπούλου;

Και αν όλα αυτά ανατραπούν μόλις ανακοινώσει την υποψηφιότητά της η Άννα Διαμαντοπούλου, σκέφτονται αναλυτές και δημοσκόποι, καθώς η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, κάτι που θα κάνει γνωστό την ερχόμενη εβδομάδα.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα προκαλέσει μία υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία, πάντως, δεν αποτελεί αυτό που λέμε «απλή περίπτωση».

Πρόκειται για μία πολιτικό, που λέγεται πως ήταν έτοιμη να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και παλαιότερα – απέναντι στους Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο το 2007, ωστόσο, δεν ήταν κατάλληλη η συγκυρία – η οποία πάντως φέρεται να είναι πιο κοντά, σύμφωνα με τους επικριτές της, στην κεντροδεξιά παρά στην κεντροαριστερά για την οποία γίνεται τόσος λόγος ξανά στις μέρες μας.

Παρά την πολιτική της αξία, ένα στέλεχος που φέρνει έντονα στο νου την περίοδο του Κώστα Σημίτη – παρότι συνεργάστηκε στενά με τον Γιώργο Παπανδρέου και ήταν και υπουργός της κυβέρνησής του – είναι αμφίβολο αν στη σημερινή πολιτική περίοδο θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει, σε περίπτωση διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν και χαρακτηρίζουν την Άννα Διαμαντοπούλου ως «πρωθυπουργίσιμη».

Ο β’ γύρος και η μάχη της Θεσσαλονίκης

Το βέβαιο είναι πως τα μεγάλα «παζάρια» θα γίνουν στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί αποφασιστικά και η επιδιωκόμενη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια «ενωμένη» Κεντροαριστερά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Πέραν όλων αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνουν σε όλη τη χώρα οι υποψήφιοι, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, έστειλε σε όλους επιστολή με την οποία τους καλεί να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στη συμπρωτεύουσα, «με πολιτικό πρόσημο και κοινωνική παρέμβαση», τονίζοντας πως «οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των υποψηφίων δεν πρέπει να μείνουν σε ιδιωτικές συναντήσεις κλειστών club φίλων και μελών, αλλά πρέπει να αποτελέσουν μία ευκαιρία εξωστρεφούς και κοινωνικής προσέγγισης των πολιτών».

Και ενώ ο Χάρης Δούκας ξεκίνησε τις προεκλογικές του συναντήσεις από την Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κάνει την πρώτη προεκλογική του επίσκεψη του στην πόλη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος για τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής που πρόσκεινται στην «πράσινη» παράταξη, ενώ θα εξετάσει με το στενό του επιτελείο και τα στελέχη του πολιτικού του γραφείου στην Θεσσαλονίκη ποιοι από τον κομματικό μηχανισμό θα στηρίξουν τον ίδιο και ποιοι «λοξοκοιτάζουν» προς άλλες υποψηφιότητες,

Εν τω μεταξύ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, η επίσκεψη Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της όγδοης υποψηφιότητας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρίσκεται ήδη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κοζάνη, αξιολογεί την κατάσταση και ετοιμάζεται να ανοίξει τα «χαρτιά» της.

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – Φίτεσε

Παρακολουθήστε live στις 20:00 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Φίτεσε. Τηλεοπτικά από Novasports Start.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024