Μαρία Ζαχάροβα: Η Ρωσία για άλλη μια φορά στο στόχαστρο – Δεν αποτελούμε απειλή για το ΝΑΤΟ
Η Μαρία Ζαχάροβα απαντά σε όλες τις κατηγορίες που ακούστηκαν κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ.
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο να επιδείξει τη διατλαντική ενότητα της «συλλογικής Δύσης» κατά τη χρονιά της 75ης επετείου της συμμαχίας. Αποκάλεσε την πρόσκληση ενός «ευρέος φάσματος εταίρων» ως μια «έγκριση και σταθερή υποστήριξη των δραστηριοτήτων του βορειοατλαντικού μπλοκ που διαπνέονται από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Η Ρωσία κατονομάστηκε για άλλη μια φορά σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ ως απειλή για το μπλοκ «σε όλα τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα». «Με τη χώρα μας για άλλη μια φορά στο στόχαστρο, συνεχίζονται τα περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στις ανατολικές, βόρειες και νότιες πλευρές της συμμαχίας» συμπλήρωσε.
Ανέφερε πως το ΝΑΤΟ ενέκρινε «περαιτέρω βήματα για τη στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου, τη δημιουργία του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνατοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Ουάσινγκτον έσπευσε να ανακοινώσει την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, που προηγουμένως είχαν απαγορευτεί βάσει της DRMD (σ.σ. Συμφωνία για την αποφυγή και διαχείριση καταστροφών), στο γερμανικό έδαφος».
«Δεν είμαστε εμείς που τους απειλούμε, αλλά αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να συντομεύσουν τον αιώνα τους»
Η Μαρία Ζαχάροβα συνέχισε την ανάλυση λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΝΑΤΟ είναι το ενδεχόμενο μιας ρωσικής νίκης και η συμμαχία δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό», ενώ συνέχισε αποκαλώντας την Ουκρανία ως «αναλώσιμο υλικό στη γεωπολιτική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία». Ενώ λίγο αργότερα αξιολόγησε ως σημαντική την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό για την «ενίσχυση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική».
Θέλετε να κυβερνήσετε τον κόσμο ή να υπερασπιστείτε τη δημοκρατία;
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν για «φιλοδοξία να κυβερνήσει τον κόσμο», κατά δική του δήλωση που «καμουφλάρεται από την ανάγκη να «υπερασπιστεί τη δημοκρατία», ενάντια στην υποτιθέμενη «αυταρχική συμμαχία» της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».
Το επιμύθιο όσων είπε ήταν πως η «επιθετική ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της συμμαχίας την οδηγούν σε αδιέξοδο από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή. Γι’ αυτό μάλλον λένε ότι η Ρωσία απειλεί την ύπαρξή τους. Δεν είμαστε εμείς που τους απειλούμε, αλλά αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να συντομεύσουν τον αιώνα τους» (σ.σ. μπηχτή πως το ΝΑΤΟ δεν θα κλείσει αιώνα ζωής, καθώς γιορτάζει τα 75 χρόνια ύπαρξης).
Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως παραδίδοντας σοβιετικό και ρωσικό υλικό στην Ουκρανία «παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του πιστοποιητικού τελικού χρήστη, βασικό μεταξύ των οποίων είναι το απαράδεκτο της επανεξαγωγής όπλων χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της χώρας εξαγωγής». Λίγο αργότερα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «πουλάει ή δωρίζει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δολοφονίες δημοσιογράφων και πολιτών από το Κίεβο».
Η Μαρία Ζαχάροβα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί τον πρόεδρο Μπάιντεν: Την μια για το σαρδάμ που έκανε τον γύρο του κόσμου αποκαλώντας τον πρόεδρο Πούτιν ως πρόεδρο της Ουκρανίας και ακόμα μια που αποκάλεσε αντιπρόεδρό του τον Ντόναλντ Τραμπ. Ρωτώντας δήθεν απορημένη γιατί ανταγωνίζεται τον αντιπρόεδρό του.
Να αναφερθεί πως κριτική στα πλαίσια της συνάντησης των αρχηγών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, άσκησε και ο πρόεδρος Ερντογάν, με την διαφορά πως στάθηκε στην στάση χωρών της συμμαχίας υπέρ του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις