Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εμανουέλ Μακρόν: Θα κάνει δεκτή την παραίτηση του Ατάλ - Τα σενάρια της επόμενης μέρας στη Γαλλία

Εμανουέλ Μακρόν: Θα κάνει δεκτή την παραίτηση του Ατάλ – Τα σενάρια της επόμενης μέρας στη Γαλλία

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπέβαλε για πρώτη φορά την παραίτησή του τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, στις 16 Ιουλίου μετά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Γαλλία Μέσα.

Ο Ατάλ υπέβαλε για πρώτη φορά την παραίτησή του τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή και του ζήτησε να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει η σταθερότητα της χώρας».

Δημοσίευμα του francetvinfo αναφέρει σήμερα (12/7) ότι ο Μακρόν προτίθεται να κάνει δεκτή την παραίτηση του Ατάλ και της κυβέρνησης την προσεχή Τρίτη. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από συμμετέχοντα σε μια συνάντηση στις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρώτη απόφαση του Μακρόν θα πρέπει είναι ο διορισμός νέου πρωθυπουργού

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή της παραίτησής του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ομάδας της Αναγέννησης στην Εθνοσυνέλευση. Το μεσημέρι της Παρασκευής, που έληγε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ο Ατάλ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Η επίσημη ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουλίου.

Το μεσημέρι, ο επικεφαλής της κυβέρνησης βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και τους κύριους ηγέτες της Αναγέννησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

Στις 18 Ιουλίου αρχίζει η 17η νομοθετική περίοδος με την εκλογή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Αγωνία για την επόμενη μέρα στη Γαλλία

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Πρώτη απόφαση του Μακρόν θα πρέπει είναι ο διορισμός νέου πρωθυπουργού. Έχει ήδη καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία απορρίπτοντας την παραίτηση του Ατάλ.

Συνήθως, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό από το μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο. Αλλά δεν είναι σαφές από ποιο κόμμα του ΕΘΠ θα είναι αυτό. Το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν κέρδισε τις περισσότερες έδρες εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να συνεργαστούν με την Ανυπότακτη Γαλλία, λέγοντας ότι είναι εξίσου ακραίο -και ως εκ τούτου εξίσου ακατάλληλο να κυβερνήσει- με τον Εθνικό Συναγερμό.

Προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση νόμων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει πιθανότατα να συνάψει συμμαχίες με το Μαζί – καθώς δύο συνασπισμοί εισέρχονται σε έναν ακόμη μεγαλύτερο συνασπισμό, που εκτείνεται σε τεράστιο ιδεολογικό έδαφος.

Η εξεύρεση κοινού εδάφους θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό το αδιέξοδο. Χωρίς σαφή πλειοψηφία, μια κυβέρνηση μειοψηφίας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας ήδη από αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικατάσταση πολλών κυβερνήσεων η μία από την άλλη.

Μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση, η οποία θα περιλάμβανε τον διορισμό υπουργών χωρίς κομματική ένταξη από τον Μακρόν για τη διαχείριση των καθημερινών θεμάτων. Αλλά αυτές μπορεί να καταλήξουν να φαίνονται αντιδημοκρατικές και να φουντώσουν περαιτέρω τις φλόγες του λαϊκισμού.

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024