Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία, επάνω, από Yves Herman/Reuters) διαβεβαίωσε δημοσιογράφους χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO, ότι σημειώνεται «πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η τάση είναι θετική και είμαι αποφασισμένος να επιτύχω αυτήν τη συμφωνία»

«Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και μήνες για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε.

«Πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, περίπλοκα. Υπάρχουν ακόμη χάσματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Σημειώνουμε πρόοδο. Η τάση είναι θετική και είμαι αποφασισμένος να επιτύχω αυτν τη συμφωνία, να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, που πρέπει να τελειώσει τώρα», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Αποσύρουν την προβλήτα

Η αμερικανική προβλήτα η οποία στη θεωρία θα επέτρεπε την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Γάζα αλλά υπονομεύθηκε από σειρά προβλημάτων αφότου εγκαταστάθηκε, θ’ αποσυρθεί οριστικά προσεχώς, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Αφότου την εγκατέστησε πριν δυο μήνες ο αμερικανικός στρατός, η πλωτή υποδομή απασχόλησε περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της, σε θεαματική αντίθεση με την επίσημη ρητορική στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσιαζόταν ως η ελπίδα για να φθάσει βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που πεθαίνουν από την πείνα και απειλούνται με γενικευμένη λιμοκτονία.