Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται οι Δημοκρατικοί. Για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υποψήφιο πρόεδρο, καθώς ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να κάνει την μία γκάφα μετά την άλλη. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν μετά την εμφάνιση του στην πρώτη τηλεμαχία κόντρα στον Τραμπ. Από ότι φαίνεται δε πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν απευθυνθεί στην πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι. Πέραν όμως αυτής μίλησαν και με τον πρώην πρόεδρο και θερμό υποστηρικτή του νυν προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα δε με το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Όταν ρωτήθηκε αν οι αντιπρόσωποι που δεσμεύτηκαν να τον υποστηρίξουν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών έχουν την ευλογία του να υποστηρίξουν άλλον υποψήφιο. Είπε, «Είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν». Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μήνυμα προς τους Δημοκρατικούς.

Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για την υποψηφιότητα Μπάιντεν

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του CNN, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και η Νάνσυ Πελόζι ανησυχούν για το μέλλον της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν και το κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να νικήσει ξανά τον Τραμπ, ενώ προσθέτουν πως κανένας από τους δύο δεν είναι σίγουρος τι κάνει.

Το CNN μίλησε με περισσότερα από δώδεκα μέλη του Κογκρέσου, στελέχη και πολλούς ανθρώπους σε επαφή τόσο με τον Ομπάμα όσο και με την Πελόζι, πολλοί από τους οποίους είπαν ότι το τέλος της υποψηφιότητας Μπάιντεν είναι ξεκάθαρο και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί, ακόμη και μετά τη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

Κορυφαίοι δημοκρατικοί λένε ότι τα δύο κορυφαία στελέχη οφείλουν να μιλήσουν ξεκάθαρα το συντομότερο δυνατό, προτού γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Πολλοί συνάδελφοι της Πελόζι πιστεύουν ότι εκείνη μπορεί να βάλει τέλος σε αυτό το θρίλερ που βασανίζει τους Δημοκρατικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Πελόζι έχει συνομιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το τραγικό ντιμπέιτ, αλλά στη συνέχεια η σιδηρά κυρία των Δημοκρατικών ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει την απόφαση του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα ως οριστική.

Οι πιθανότητες αντικατάστασης του Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν: Τηρεί στάση αναμονής ο Ομπάμα

Σε ότι αφορά τον Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος αρκέστηκε μετά το debate να γράψει : «Οι κακές βραδιές στα ντιμπέιτ συμβαίνουν. Πιστέψτε με, το ξέρω». Το ίδιο επανέλαβε σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη.

Ο Ομπάμα δεν έχει σχεδιάσει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση. Αλλά οι δικοί του βοηθοί και οι βοηθοί του Μπάιντεν συντονίστηκαν για να δημοσιοποιηθεί αυτή η ανάρτηση. Στόχος ήταν να θυμίζει ότι ένα ντιμπέιτ του Ομπάμα το 2012 είχε πάρει άσχημη τροπή. Όμως είχε ως συνέπεια να εγκαταλείψει την κούρσα.

«Παρακολουθούν και περιμένουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταλήξει σε μια απόφαση μόνος του», δήλωσε στο CNN Δημοκρατικός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να αποφευχθεί να θεωρηθεί ασέβεια προς τον Μπάιντεν.

Ο Ομπάμα, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, δέχεται πολλές κλήσεις από ανήσυχους δημοκρατικούς δωρητές και αξιωματούχους. Παρόλα αυτά περισσότερο ακούει παρά μιλάει, αποφεύγοντας προσεκτικά να πάρει θέση, η οποία μπορεί να διαρρεύσει γρήγορα.

Τζο Μπάιντεν: Πώς θα μπορούσε να αντικατασταθεί

Η δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν στην συνέντευξη Τύπου ήταν ορθή. Οι κανόνες των Δημοκρατικών επιτρέπουν στους αντιπροσώπους να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό,τι είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι πιθανότατα ο μόνος αναγνωρισμένος υποψήφιος και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει υποψήφιος, εκτός αν αποχωρήσει.

Μιλώντας στο CNN, αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings, αναφέρει ότι δεν είναι πρωτοφανές ένας υποψήφιος να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την πρόκληση. Είχε γίνει ξανά με τον Τζίμι Κάρτερ. Όταν όλοι πίστευαν ότι ο πρόεδρος Κάρτερ θα έχανε, ξεκίνησε διαδικασία αντικατάστασης του.

Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για την ικανότητα του να κερδίσει

Είναι αργά για να αντικατασταθεί;

Η αναλύτρια ανέφερε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αντικατασταθεί. Κάτα κάποιο τρόπο, σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος, ο υποψήφιος μπορεί να αντικατασταθεί ανά πάσα στιγμή μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία στο συνέδριο.

Παρόλα αυτά, πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί, καθώς με εξαίρεση την Καμάλα Χάρις, κανένας από τους υποψηφίους που αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο.

Πώς θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία;

Προς το παρόν δεν είναι σαφής ο τρόπος που θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία των Δημοκρατικών. Το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζει μια πρόταση για εικονική ονομαστική ψηφοφορία εβδομάδες πριν από την έναρξη του συνεδρίου στο Σικάγο. Το σχέδιο αυτό είχε αρχικά εκπονηθεί ως ένας τρόπος να τηρηθεί η προθεσμία για την πρόωρη πρόσβαση στα ψηφοδέλτια στο Οχάιο.

Οι Δημοκρατικοί που συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές θα λάβουν αυτές τις αποφάσεις στις συνεδριάσεις των επόμενων εβδομάδων. Η διαδικασία για τις ονομαστικές ψηφοφορίες περιγράφεται σε ένα έγγραφο, το Call for Convention, το οποίο διευκρινίζει τους τεχνικούς κανόνες σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποχωρήσει και η υποψηφιότητα αμφισβητηθεί.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει να προταθούν, για παράδειγμα, από 300-600 αντιπροσώπους, αν και όχι περισσότερους από 50 ανά πολιτεία. Οι υπερ-εκλέκτορες περιορίζονται από την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αλλά μόνο εάν δεν υπάρχει συναινετικός υποψήφιος.

Η απλή πλειοψηφία των αντιπροσώπων μπορεί να επιλέξει έναν υποψήφιο. Και ούτω καθεξής. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους κανόνες μπορεί να αλλάξει από την πλειοψηφία του συνεδρίου.