Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Συνεχίζει τον αγώνα για την προεδρία με... φθαρμένη εικόνα

Τζο Μπάιντεν: Συνεχίζει τον αγώνα για την προεδρία με… φθαρμένη εικόνα

Αυξάνεται η πίεση βουλευτών και συμβούλων προς τον Τζο Μπάιντεν για να παραιτηθεί - Δεν κέρδισε τις εντυπώσεις στην συνέντευξη Τύπου

Πριν από λίγα χρόνια, ο Roy Jenkins παρατήρησε ότι η εκλογή του Τόνι Μπλερ στους Εργατικούς το 1997 ήταν «σαν κάποιος να μεταφέρει ένα ανεκτίμητο βάζο Ming σε ένα γυαλισμένο δάπεδο.» Στην περίπτωση του Τζο Μπάιντεν με τις γκάφες και τις αστοχίες το βάζο αυτό έχει γίνει πλέον θρύψαλα για αυτό και έδωσε συνέντευξη Τύπου επιχειρώντας να αποκαταστήσει την εικόνα του.

Παρά το γεγονός ότι η συνέντευξη ήταν εξαιρετικής σημασίας για την προεκλογική του εκστρατεία, δεν έλειψαν οι γκάφες και οι αστοχίες. Ο πρόεδρος αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις για την πνευματική του ικανότητα, όμως φρόντισε να αναφερθεί αρκετά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, θυμίζοντας τις γνώσεις του πάνω στο ζήτημα αυτό.

Απανωτές οι γκάφες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η εναρκτήρια ερώτηση αφορούσε την απώλεια της υποστήριξής του μεταξύ πολλών συναδέλφων του Δημοκρατικών και βασικών συνδικάτων και την πιθανή αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Απαντώντας την ερώτηση υπέπεσε σε μία νέα γκάφα, καθώς μπέρδεψε τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ, με την Καμάλα Χάρις «Δεν θα επέλεγα τον αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο, αν δεν είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος», είπε.

Αυτή η γκάφα επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι είχε παρουσιάσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως «πρόεδρο Πούτιν» λίγες ώρες νωρίτερα, προτού διορθώσει τον εαυτό του και πει «θα νικήσουμε τον Πούτιν». Ήταν μια αξιοπερίεργη στιγμή για τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν ήξεραν αν έπρεπε να χειροκροτήσουν ή όχι. Ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ κατάλαβε το λάθος και διορθώθηκε, αλλά ήταν ένα ακόμη πλήγμα στην αγωνιώδη εκστρατεία του να πείσει τους Δημοκρατικούς ότι έχει ακόμη τη ζωντάνια και το σθένος να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Παραμένει στην κούρσα για την προεδρία

Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι θα παραμείνει στην κούρσα παρά τις εκκλήσεις ορισμένων στο κόμμα του να εγκαταλείψει και να επιτρέψει σε ένα άλλο σχήμα, συμπεριλαμβανομένης της Χάρις, να κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου. Λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του, ο βουλευτής του Κονέκτικατ Τζιμ Χάιμς, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία.

Σε αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «Δεν είδα κανέναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους μου να έρθει και να μου πει: «Τζο, μην κατέβεις υποψήφιος». Αυτό που άκουσα να λένε είναι: ‘Πρέπει να κερδίσεις’. «Αν επιβραδύνω και δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα έπρεπε να το κάνω αυτό», είπε. «Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Καμία.»

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα αποχωρούσε από την κούρσα, εκτός αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τον Τραμπ, ακόμη και αν έδειχναν ότι οι πιθανότητες της Χάρις στις εκλογές ήταν καλύτερες από τις δικές του.

Μίλησε για την εξωτερική πολιτική στην συνέντευξη Τύπου

Για την εξωτερική πολιτική

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε με σθένος το ιστορικό του στην εξωτερική πολιτική, ενώ αντιμετώπισε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την πνευματική του ικανότητα. Μίλησε για ακανθώδη θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ο ανταγωνισμός με την Κίνα και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, για τον οποίο είχε προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε κατοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Από ότι φαίνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ως μια ομιλία, προβολής του έργου του στην εθνική ασφάλεια όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας και λέγοντας ότι η ψηφοφορία του Νοεμβρίου ήταν «κάτι πολύ περισσότερο από ένα πολιτικό ζήτημα… Είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Ο Μπάιντεν μίλησε για 58 λεπτά, εκ των οποίων 50 λεπτά χωρίς σενάριο για ερωτήσεις και απαντήσεις. Εμφανίστηκε πιο άνετος και πειστικός καθώς συζητούσε ακανθώδη ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που έκανε η Αμερική μετά τον [Οσάμα] Μπιν Λάντεν», είπε ότι είπε στον Νετανιάχου, καθώς προσπάθησε να αποτρέψει μια πιθανή κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καταλάβουμε οπουδήποτε. Κυνηγήστε τους ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά.»

Ανέφερε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν έτοιμες να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, εάν ο Σι συνέχιζε να «[προμηθεύει] τη Ρωσία, με πληροφορίες και ικανότητα, μαζί με τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα και άλλους, για να βοηθήσει τη Ρωσία στους εξοπλισμούς.»

Οι αστοχίες

Μετά από την γκάφα με την Καμάλα Χάρις, η συνέντευξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απόλυτη επικοινωνιακή καταστροφή, αποτελώντας τη συνέχεια της ολέθριας εμφάνισης του προέδρου στο debate.  Όμως, υπήρχαν και άλλα παραπατήματα. «Ακολουθώ τη συμβουλή του αρχιστράτηγου μου», είπε ο αρχιστράτηγος. Κάποιες φορές επέστρεφε στην παράξενη συνήθειά του να ψιθυρίζει.

Και όμως, όσο περνούσε η νύχτα, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Η δεύτερη ερώτηση θύμισε στον Μπάιντεν τη σύγχυση Πούτιν-Ζελένσκι και τον ρώτησε αν βλάπτει το κύρος των Αμερικανών στον κόσμο. Γέλασε και ανταπάντησε: «Είδατε να βλάπτεται το κύρος μας από την ηγεσία μου σε αυτό το συνέδριο;»

«Έχετε δει πιο επιτυχημένη διάσκεψη; Τι πιστεύετε; Νομίζω ότι ήταν το πιο επιτυχημένο συνέδριο που έχω παρακολουθήσει εδώ και πολύ καιρό και βρείτε μου έναν παγκόσμιο ηγέτη που να μην το πιστεύει.»

Ο Μπάιντεν από το βήμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Τι είπαν οι υποστηρικτές και οι επικριτές του Μπάιντεν

Για τους υποστηρικτές του Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε τη τεχνογνωσία και την εμπειρία του: «αυτός ο άνθρωπος γνώριζε την Γκόλντα Μέιρ! Θέλετε πραγματικά να τα πετάξετε όλα αυτά για κάποιον νεοφώτιστο;» Ο ίδιος ο πρόεδρος παρατήρησε: «Το μόνο πράγμα που κάνει η ηλικία είναι να δημιουργεί λίγη σοφία, αν δώσεις προσοχή.»

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του Μπάιντεν μίλησαν για τις παραλήψεις του προέδρου, προκειμένου να στηρίξουν την άποψή τους ότι πρόκειται να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε ήττα τον Νοέμβριο.  Δυστυχώς για τον πρόεδρο, οι γκάφες θα τραβήξουν περισσότερη προσοχή – στα δελτία ειδήσεων, στις εκπομπές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – από ό,τι ένα ανούσιο masterclass στην εξωτερική πολιτική.

Ο Πίτερ Αλεξάντερ του NBC News σημείωσε ότι ο Τραμπ χρησιμοποιούσε ήδη τη γκάφα για να κοροϊδέψει την ηλικία και τη μνήμη του Μπάιντεν. Ερωτηθείς πώς θα καταπολεμήσει αυτή την κριτική, ο Μπάιντεν χαμογέλασε και είπε απλά: «Ακούστε τον» και στη συνέχεια αποχώρησε από την αριστερή σκηνή. Κομμάτι-κομμάτι συναρμολογούσε ξανά το βάζο – αλλά οι ρωγμές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024