Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Viral: Ο Ποσειδώνας … έφαγε cancel στο Μεξικό γιατί θύμωσε ο υδάτινος θεός των Μάγια

Viral: Ο Ποσειδώνας … έφαγε cancel στο Μεξικό γιατί θύμωσε ο υδάτινος θεός των Μάγια

H δεισιδαιμονία είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς στον πλανήτη, πόσω μάλλον το Μεξικό.

Οι αρχές του Μεξικό επέβαλαν εντολή «κλεισίματος» και πιθανής απομάκρυνσης ενός υδάτινου αγάλματος ύψους 3 μέτρων του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, το οποίο ανεγέρθηκε τον Μάιο στον Κόλπο του Μεξικού, στα ανοικτά της πόλης Προγκρέσο, στο Γιουκατάν. Όμως λογάριαζαν χωρίς τους εγχώριους δεισιδαίμονες και ούγκανους του Μεξικό.

Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος του Μεξικό δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι το άγαλμα, το οποίο φαίνεται να απεικονίζει τον θυμωμένο Ποσειδώνα με τρίαινα να αναδύεται από τη θάλασσα, δεν διέθετε άδειες. Στους λίγους μήνες που ήταν στημένο, τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί για να φωτογραφηθούν με αυτό ως ένα άκρως εντυπωσιακό φόντο. Βέβαια όπως θα δείτε παρακάτω οι άδεια ανέγερσης από τον Δήμο του Προγκρέσο δεν ήταν το κύριο ζήτημα.

Μια ομάδα ακτιβιστών δικηγόρων κατέθεσε καταγγελία λέγοντας ότι «το άγαλμα του Έλληνα θεού προσβάλλει τις πεποιθήσεις των τοπικών ομάδων ιθαγενών Μάγια που προτιμούν τον δικό τους θεό» του υδάτινου στοιχείου, γνωστό ως Τσαάκ! Μάλιστα ορδές μεξικανών ξεχύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα να καταγγείλουν τον ξενόφερτο θεό, συγκεκριμένα πως ευθύνεται για τον τυφώνα Μπέριλ.

Βέβαια στην περίπτωση που εξετάζεται δεν είχαμε μια παραδοσιακή μάχη μεταξύ θεών, αλλά την κουλτούρα της ακύρωσης, σε συνδυασμό με την δεισιδαιμονία, την δίκαιη νομική αιτίαση πως δεν είχε ληφθεί άδεια ανέγερσης του αγάλματος, την καταγγελία πως οι ντόπιοι προσβάλλονται από τον ξένο θεό, εναντίον του τουρισμού για selfie στον Instagram. Με τον τελευταίο να αποτελεί τον κύριο λόγο της ανέγερσης του αγάλματος. Τι το ήθελαν;

Τσαάκ – Ποσειδώνας 1-0 αλλά «και αυτός καλός είναι»

Όσο σας μεταφέρουμε σχετικά ποστ, πρέπει να εξηγήσουμε πως στο «μαγικό Μεξικό»(γνωστό και ως México mágico), οι πιστοί εκχριστιανίστηκαν περίεργα και ενσωμάτωσαν πολλά στοιχεία της παλαιάς θρησκείας τους στη νέα. Κάτι που έχουμε δει ακόμα και στον χριστιανισμό και τους τρόπους που επηρεάστηκε από την θρησκεία και φιλοσοφία του δωδεκάθεου. Έτσι δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη πως μετά το πέρασμα του τυφώνα Μπέριλ, πιστοί και άπιστοι πήγαν στο άγαλμα του Ποσειδώνα να αφήσουν ένα τάμα που τους προστάτευσε.

«Ο Ποσειδώνας είναι ένας ελληνικός θεός που είναι ξένος προς τον πολιτισμό των Μάγια μας» (σ.σ. τους αλλοίωνε τον πολιτισμό αν μπορείτε να το φέρετε στα ελληνικά πράγματα), έγραφε η νομική καταγγελία που κατατέθηκε κατά του αγάλματος. «Έχουμε το ανθρώπινο δικαίωμα να διατηρηθεί ο πολιτισμός μας των Μάγια» έγραφε η καταγγελία. Η καταγγελία αναφέρει επίσης πολύ σωστά την καταγγελλόμενη έλλειψη αδειών.

Σύμφωνα με τη μεξικανική και ίσως παγκόσμια νομοθεσία, κάθε οικοδομικό έργο που θα μπορούσε να αλλάξει το οικοσύστημα πρέπει να καταθέσει δηλώσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να λάβει έγκριση, κάτι που βέβαια συμβαίνει με τον νόμιμο τρόπο σε ελάχιστες χώρες του πλανήτη. Στο Μεξικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ή πρέπει να υποβληθούν οι μελέτες και στη συνέχεια επιτρέπεται η συνέχιση του έργου. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις οι αρχές διατάσσουν την κατεδάφιση ή την απομάκρυνση.

O Ποσειδώνας δείχνει να αντέχει τις τροπικές καταιγίδες και τους τυφώνες που συνάντησε ως τώρα.

Τι αναφέρει το Γραφείο Προστασίας του Περιβάλλοντος

Το γραφείο προστασίας του περιβάλλοντος δήλωσε ότι το άγαλμα του Ποσειδώνα είχε ανεγερθεί από τη δημοτική αρχή του Progreso χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το γραφείο δήλωσε ότι «θα συνεχίσει τη διοικητική διαδικασία (σχετικά με το άγαλμα) για να καθορίσει τις κατάλληλες ενέργειες».

Οι επικριτές του αγάλματος επικαλούνται μια σειρά από πρόσφατες καταιγίδες στον Κόλπο, όπως την τροπική καταιγίδα Αλμπέρτο τον Ιούνιο και τον τυφώνα Μπερίλ αυτή την εβδομάδα, ως ακλόνητη απόδειξη ότι ο Τσαάκ, είναι θυμωμένος. Χωρίς βέβαια να προσπαθήσουν να αποκαθηλώσουν μόνοι τους το άγαλμα, όπως συνέβη στην Ελλάδα με τον Phylax, άγαλμα που θεωρήθηκε ως «σατανιστικό», αντί για έργο τέχνης.

Οι υπερασπιστές του αγάλματος το οποίο δείχνει εντυπωσιακά το σώμα του Ποσειδώνα να αναδύεται από το νερό έχουν επίσης τα επιχειρήματά τους, κυρίως πως είναι καλό για τις κοντινές επιχειρήσεις. Όμως στο παιχνίδι μπήκαν και οι TikTokερς και καταλαβαίνει κανείς πως η λογική απέδρασε ανεπιστρεπτί. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να αναφερθεί πως το Μεξικό έχει τεράστια ιστορία και δεκάδες μνημεία των Μάγια και των Αζτέκων που καταλαμβάνουν πολλές σημερινές χώρες.

@vicky_wolff Chaac sí existe, no son los papás #yucatan #chaac #poseidon #progreso ♬ sonido original – Vicky Wolff

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο