Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Στυτική δυσλειτουργία, θα συμβεί και στα «καλύτερα σπίτια» – Πως αντιμετωπίζεται

Στυτική δυσλειτουργία, θα συμβεί και στα «καλύτερα σπίτια» – Πως αντιμετωπίζεται

«Αν δεν διατηρείτε μια στύση αρκετά ικανοποιητική για να κάνετε ό,τι θέλετε με αυτήν, τότε αξίζει τον κόπο να μιλήσετε σε έναν γιατρό»

«Δεν υπάρχει πάθηση που να επηρεάζει τη ζωή περισσότερων ανδρών», είπε πρόσφατα Μοχίτ Κέρα, ουρολόγος και πρόεδρος της Sexual Medicine Society of North America, ενός διάσημου φορέα στις ΗΠΑ για τη προώθηση της σεξουαλικής υγείας. Ο Κέρα αναφερόταν στη βάσανο της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αν και η πάθηση χτυπάει την πόρτα σε κάθε ηλικία, ωστόσο, όσοι έχουν πατήσει τα 40 χρόνια, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιο πρόβλημα.

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες άνω των 40 θα αντιμετωπίσουν κάποιο είδος στυτικού προβλήματος στη ζωή τους. Ωστόσο, παρά γεγονός ότι μπορεί να έχει καταστροφικές επιδράσεις στην ζωή ενός άνδρα, μόλις το 51% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία απευθύνονται σε ειδικό.

Βέβαια, το τι θεωρεί κανείς στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι κάπως υποκειμενικό. Υπάρχει μια «αυξανόμενη εκτίμηση ότι τα άτομα μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές προσδοκίες» για τις στύσεις τους, λέει ο δρ. Πέταρ Μπάτζιτς, διευθυντής ανδρικής υγείας στο Glickman Urological and Kidney Institute στο Κλίβελαντ.

Συνεπώς, δεν υπάρχει σαφής κανόνας για το πότε οι άνδρες πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Μερικοί άνδρες μπορεί να ελπίζουν να κάνουν συχνά διεισδυτικό σεξ, άλλοι μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με μια στύση αρκετά δυνατή για αυνανισμό.

«Αν δεν διατηρείτε μια στύση αρκετά ικανοποιητική για να κάνετε ό,τι θέλετε με αυτήν, τότε αξίζει τον κόπο να μιλήσετε σε έναν γιατρό», είπε η δρ Ρέιτσελ Ρούμπιν, ουρολόγος και ειδικευόμενη σεξουαλική ιατρική στο Μέριλαντ. Δρ Ρούμπιν, η οποία υπογραμμίζει πως «το πέος μπορεί να θεωρηθεί ως βαρόμετρο για ολόκληρη την υγεία του ατόμου».

Γιατί ένας άνδρας μπορεί να μην καταφέρει να έχει στύση

Όταν οι άνδρες διεγείρονται, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες που οδηγούν τους μύες να χαλαρώσουν και το αίμα να ρέει στο πέος, με αποτέλεσμα να σκληραίνει. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη διακοπή αυτής της διαδικασίας.

Οι φραγμένες αρτηρίες και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, ασθένειες -όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον- μπορεί να διαταράξουν τις νευρολογικές οδούς και το πυελικό τραύμα από χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία ή τραυματισμούς μπορεί να βλάψει τους ιστούς του πέους.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί επίσης να ποικίλλει ευρέως. Μερικοί άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα περιοδικά, ενώ περίπου το 5% των ανδρών 40 ετών και άνω έχουν πλήρη στυτική δυσλειτουργία.

Τα προβλήματα στύσης, με τη σειρά τους, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και άγχος στους άνδρες

Μερικοί άνδρες μπορεί να ξυπνήσουν με πρωινές στύσεις ή να τις πετύχουν κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, αλλά δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη στύση τους κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία είναι συχνά ένα προειδοποιητικό σημάδι της πάθησης.

Σε μια μελέτη, το 15% των ανδρών με επαναλαμβανόμενα προβλήματα στύσης παρουσίασαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, μέσα σε επτά χρόνια από την έναρξη του προβλήματος.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να είναι πρώιμος δείκτης άλλων σοβαρών καταστάσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Παράγοντες ψυχικής υγείας -όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων- μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στύσης. Και τα προβλήματα στύσης, με τη σειρά τους, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και άγχος στους άνδρες, δήλωσε η Δρ Ντανιέλα Βίτμαν, σεξοθεραπεύτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν η μία την άλλη, οδηγώντας σε άγχος απόδοσης ή απόγνωση, πρόσθεσε.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών είναι όλοι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία.

Πολλοί άνδρες δεν μιλάνε με τις συντρόφους τους για τα προβλήματα στύσης που μπορεί να αντιμετωπίζουν

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε πιθανές ψυχολογικές αιτίες, όπως το άγχος ή την κατάθλιψη, ειδικά στους νεαρότερους άνδρες. Σε μια μελέτη, μια τέτοια «ψυχογενής» δυσλειτουργία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 85% των περιπτώσεων στους άνδρες κάτω των 40 ετών.

Επιπλέον, μπορεί κάποιοι μπορεί να παίρνουν κάποια φάρμακα, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών και φιναστερίδης, ενός φαρμάκου που αντιμετωπίζει τον διευρυμένο προστάτη και την τριχόπτωση στους άνδρες.

Έτσι, ανάλογα της περίπτωσης και τι προτιμά κανείς, υπάρχουν 6 τρόποι αντιμετώπισης, εκ των οποίων κάποιοι… κάπως περίεργοι.

Φάρμακα από το στόμα

Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερα συνταγογραφούμενα φάρμακα -από του στόματος- εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας: σιλδεναφίλη (Viagra), ταδαλαφίλη (Cialis), βαρδεναφίλη (Levitra) και αβαναφίλη (Stendra).

Ενώ τα από του στόματος φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, δεν λειτουργούν για περίπου στο 1/3 των ασθενών, συνήθως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Τρόμπες αέρος

Οι συσκευές κενού πέους -πιο γνωστές ως αντλίες πέους- είναι επίσης μια εκπληκτικά αποτελεσματική, μη επεμβατική επιλογή, ιδιαίτερα για τους άνδρες που βρίσκουν ότι τα από του στόματος φάρμακα δεν λειτουργούν για αυτούς. Τα κενά λειτουργούν βοηθώντας στην αύξηση της ροής του αίματος στο πέος για την επίτευξη στύσης, η οποία στη συνέχεια διατηρείται με τη βοήθεια ενός δακτυλίου σύσφιξης που τοποθετείται στη βάση του πέους και του όσχεου.

«Για περίπου 300 δολάρια, οι άντρες μπορούν να κάνουν σεξ όποτε θέλουν, για όσο καιρό θέλουν», είπε ο Δρ Khera, αναφερόμενος σε ιατρικές συσκευές. Αν και αποτελεσματική και καλή λύση για μερικούς από τους ασθενείς του Δρ. Khera, άλλοι τους βρίσκουν δυσκίνητους, είπε, καθώς χρειάζονται «λίγο δράμα» κάθε φορά που θέλουν να κάνουν σεξ.

Ενέσεις… όποιος αντέχει

Δύο μείγματα φαρμάκων, γνωστά ως “bimix” και “trimix”, προκαλούν επίσης στύση βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Χορηγούνται κατ’ οίκον μετά από αρχική ιατρική οδηγία στο ιατρείο.

Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να τις κάνουν με ένεση απευθείας στο πέος πέντε έως 20 λεπτά πριν από την επαφή.

Θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή και να οδηγήσουν σε αδύναμη στύση, αν και σπάνια αυτή είναι η μοναδική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Με τη πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια ορμονών μπορεί να προκαλέσει ατροφία των ιστών του πέους, καθιστώντας τις στύσεις ακόμα πιο δύσκολες.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται εύκολα με θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, η οποία μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των από του στόματος φαρμάκων.

Εμφυτεύματα: αποτελεσματικά, αλλά…

H πρώτη σημαντική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία είναι τα εμφυτεύματα πέους, που έκαναν την εμφάνισή τους τη 1970, και έκτοτε προσφέρουν ένα ποσοστό ικανοποίησης 93% στους άνδρες, πιθανότατα επειδή οι άνδρες μπορούν να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια στύση κατά βούληση, είπε ο δρ. Κέρα.

Βέβαια είναι μια μέθοδος που απαιτεί χειρουργείο στο οποίο τοποθετούνται εμφυτεύματα που χρησιμοποιούν φουσκωτούς κυλίνδρους μέσα στο πέος. Οι κύλινδροι συνδέονται σε μια θήκη γεμάτη νερό που συνήθως εμφυτεύεται κάτω από το κοιλιακό τοίχωμα.

Ο χρήστης πιέζει μια μικρή συσκευή αντλίας (εμφυτευμένη στο όσχεο) για να γεμίσει το πέος με υγρό. Μια βαλβίδα απελευθέρωσης στην ίδια συσκευή επαναφέρει το πέος σε χαλαρή κατάσταση.

Σεξουαλική θεραπεία και άσκηση

Τέλος, η σεξουαλική θεραπεία, η οποία αντιμετωπίζει τα ψυχολογικά και συναισθηματικά ερεθίσματα της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι συχνά πιο επιτυχημένη όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με φάρμακα από το στόμα.

Ανεξάρτητα από την αιτία, οι περισσότεροι άνδρες θα μπορούσαν να ωφεληθούν μαθαίνοντας πώς «η ψυχική και η σεξουαλική τους ευημερία συνδέονται», αναφέρει η Βίτμαν.

«Είναι δουλειά σου να με βοηθήσεις να καταλάβω τι συμβαίνει για σένα και το είδος του σεξ που θέλεις», είπε. Τότε «μπορούμε να καταλάβουμε το καλύτερο σχέδιο».

Πάντως, για τον δρ. Κέρα δεν υπάρχει «ένα χάπι στον πλανήτη ισχυρότερο από τη διατροφή και την άσκηση». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν μερικές φορές να βελτιώσουν τη δύναμη των στύσεων χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Ο τρόπος ζωής, ο οποίος θα βελτιώσει γενικά προβλήματα που επηρεάζουν την στύση στους άνδρες, όχι μόνο θα βελτιώσει τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί να βελτιώσει τις στύσεις χωρίς τις παραπάνω παρεμβάσεις.

Η αερόβια άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική στη θεραπεία της στυτικής λειτουργίας με τα από του στόματος φάρμακα.

Έτσι, με μια τέτοια στιβαρή εργαλειοθήκη διαθέσιμη, είπε η δρ Ρούμπιν, οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζεται να ζουν με τις επιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας, απλά το δύσκολο κομμάτι είναι να κάνεις τους άνδρες να περάσουν την πόρτα της και όλων των ειδικών.

Πηγή: New York Times

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – Φίτεσε

Παρακολουθήστε live στις 20:00 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Φίτεσε. Τηλεοπτικά από Novasports Start.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024