Ιούλιος του 2009. Η είδηση ότι το σούπερ μόντελ της δεκαετίας του ’90, Κάρεν Μίλντερ, συνελήφθη στο Παρίσι για απειλές κατά της ζωής του πλαστικού χειρουργού της, θα μπορούσε να θεωρηθεί, στη χειρότερη περίπτωση, ένα fake new (πριν ανακαλυφθεί ο όρος) ή, στην καλύτερη περίπτωση, η τελευταία έκφραση της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς μιας μη ισορροπημένης γυναίκας.

Η Κάρεν Μίλντερ (Karen Mulder) ήταν μια ξανθιά Ολλανδή έφηβη ύψους 1,80 μ. που έγινε διάσημη όταν μια φίλη της έστειλε φωτογραφίες της στον περίφημο διαγωνισμό Elite Model Look του πρακτορείου Elite. Μέσα σε δύο χρόνια, η Μίλντερ εγκατέλειψε το λύκειο για να εργαστεί αποκλειστικά για πελάτες όπως οι Valentino, Giorgio Armani, Calvin Klein, Yves Saint Laurent και Versace.

Έκανε τα εξώφυλλα της βρετανικής Vogue, της ιταλικής Vogue και διαφόρων διεθνών εκδόσεων του Elle, μεταξύ πολλών άλλων περιοδικών. Στα 21 της, απέσπασε πολυετές συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Guess. Βρέθηκε μεταξύ των εμβληματικών σούπερ μοντέλων μηχανόβιων του φωτογράφου Peter Lindbergh για την αμερικανική Vogue το 1991 –όταν αυτό σήμαινε τα πάντα.

Η Μίλντερ έβγαινε με έναν οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων, έβγαινε με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό, έβγαινε με έναν κτηματομεσίτη ονόματι Ζαν-Ιβ Λε Φουρ

Η υπερβολική δόση

Η Μίλντερ ήταν ο δεύτερη από δεξιά, ανάμεσα στη Στέφανι Σέιμουρ και τη Ναόμι Κάμπελ. Η καριέρα της, την οποία εξακολουθεί να διαχειρίζεται η Elite, άκμασε κατά τη δεκαετία του 1990. Η Μίλντερ εκμεταλλεύτηκε την υγιή εμφάνισή της με διαφημιστικές καμπάνιες, όπως οι δύο φωτογραφίσεις της στο Sports Illustrated’s Swimsuit Edition, ενώ έγινε μοντέλο της Victoria’s Secret.

Υπήρχε μια κούκλα Κάρεν Μίλντερ, που κατασκευάστηκε από την Hasbro. Η Μίλντερ έβγαινε με έναν οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων, έβγαινε με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό, έβγαινε με έναν κτηματομεσίτη ονόματι Ζαν-Ιβ Λε Φουρ. Χώρισαν, αλλά ήταν ο Λε Φουρ που την σήκωσε από το πάτωμα του διαμερίσματός της στο Παρίσι και κάλεσε το ασθενοφόρο το χειμώνα του 2002, αφού η Μίλντερ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας υπερβολική δόση παυσίπονων χαπιών.

Δείτε το βίντεο 

Καταγγελία για βιασμό κατά του πρίγκιπα Αλβέρτου

Η απόπειρα αυτοκτονίας και το κώμα στο οποίο θα έπεφτε για δύο ημέρες μετά από αυτήν, ήρθαν αφού ο Μίλντερ είχε πει στον Τύπο: «Από την αρχή, μισούσα να με φωτογραφίζουν. Για μένα ήταν απλώς ένας υποτιθέμενος ρόλος και στο τέλος δεν ήξερα ποια ήμουν πραγματικά ως άτομο. Όλοι μου έλεγαν: «Γεια σου, είσαι φανταστική». Αλλά μέσα μου, ένιωθα χειρότερα κάθε μέρα».

Αυτό συνέβη αφότου υπέβαλε επίσημη καταγγελία για βιασμό στη Γαλλία κατά του πρίγκιπα Αλβέρτου. Ήρθε αφού είπε: «Η δουλειά μου με αποσπούσε από τις ανησυχίες μου. Μου επέβαλε να μην είμαι ο εαυτός μου, να προσποιούμαι ότι ήμουν κάποια άλλη».

Ήρθε μετά την περιβόητη εμφάνισή της στη γαλλική τηλεόραση όπου οι διάφοροι ισχυρισμοί της ότι άνδρες του πρακτορείου Elite την είχαν βιάσει, ότι την είχαν εξαναγκάσει να κάνει σεξ για να κερδίσει καλύτερα συμβόλαια, ότι το Elite είχε χρησιμοποιήσει την ίδια και άλλα μοντέλα ως σκλάβες του σεξ σε ένα κύκλωμα που εκτεινόταν στα ανώτερα κλιμάκια της γαλλικής κοινωνίας, εμπλέκοντας πολιτικούς, μέλη της αστυνομίας και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, ότι ο ίδιος ο πατέρας της την είχε βιάσει, ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από έναν οικογενειακό φίλο από την ηλικία των 2 ετών, ότι είχε υπνωτιστεί και βιαστεί, ότι είχε απαχθεί και βιαστεί –δηλώσεις που θεωρήθηκαν τόσο δυνητικά συκοφαντικές που το γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, France 2, όχι μόνο δεν πρόβαλε ποτέ το απόσπασμα, αλλά κατέστρεψε και την κύρια κασέτα.

«Με βίασαν δύο bookers. Τους κατήγγειλα και απολύθηκαν»

«Προσπάθησαν να με μετατρέψουν σε πόρνη»

Δεν πειράζει. Σε μια σειρά από συνεντεύξεις σε περιοδικά και εφημερίδες, η Μίλντερ επανέλαβε τις περισσότερες από τις κατηγορίες της και πρόσθεσε ότι το πρακτορείο της την είχε ενθαρρύνει να κάνει χρήση κοκαΐνης και ηρωίνης.

Είπε στη Daily Mail: «Προσπάθησαν να με μετατρέψουν σε πόρνη επειδή πίστευαν ότι θα ήταν τόσο εύκολο. Με βίασαν δύο bookers. Τους κατήγγειλα και απολύθηκαν. Μια άλλη φορά με έκλεισαν στο γραφείο ενός άνδρα υψηλού προφίλ από τον κόσμο του μόντελινγκ για μια ολόκληρη μέρα. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που με πρόδωσαν τους αγαπούσα πολύ. Τότε συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ήταν η συνωμοσία. Μπήκε στο παιχνίδι η κυβέρνηση και η αστυνομία, που και οι δύο χρησιμοποιούσαν κορίτσια του Elite. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να με απαγάγουν και να με δηλητηριάσουν…».

Η απόπειρα αυτοκτονίας της ήρθε αφού την έστειλαν στο νοσοκομείο Montsouris και την κράτησαν σε βαριά καταστολή για πέντε μήνες θεραπείας για κατάθλιψη και άγχος

Με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη

Η απόπειρα αυτοκτονίας της ήρθε αφού την έστειλαν στο νοσοκομείο Montsouris και την κράτησαν σε βαριά καταστολή για πέντε μήνες θεραπείας για κατάθλιψη και άγχος. (Ο Gerald Marie, ο επικεφαλής του Elite Paris και ένας από τους άνδρες που η Κάρεν Μίλντερ είχε κατηγορήσει για το βιασμό της, συνελήφθησαν).

Αυτό συνέβη αφού ο Marie είχε καταγραφεί από κρυφή κάμερα του BBC να προσπαθεί να δώσει σε ένα 15χρονο μοντέλο 300 λίρες για σεξ και να καυχιέται για το πόσες υποψήφιες στον διαγωνισμό Elite Model Look – με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη – θα κοιμόντουσαν μαζί του εκείνη τη χρονιά.

Ήρθε μετά την προσπάθεια της Μίλντερ για μια crossover μουσική καριέρα που είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία μιας διασκευής του «I Am What I Am», η οποία έφτασε στο νούμερο 13 των γαλλικών ποπ charts το καλοκαίρι του 2002. Ήταν αφού ανακάλεσε όλες τις κατηγορίες της για βιασμό και εξήγησε ότι στην πραγματικότητα αντιμετώπιζε τα επακόλουθα της σεξουαλικής κακοποίησης της παιδικής της ηλικίας και ότι «το είχε παρακάνει», τόσο που το πρώην σούπερ μόντελ προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Από τότε που βγήκε από το νοσοκομείο, και μέχρι τη σύλληψή της, τον Ιούλιο του 2009 για απειλές κατά της ζωής του πλαστικού της, η Μίλντερ κράτησε χαμηλό προφίλ.

Όταν η Κάρεν Μίλντερ είχε παρπατήσει για το σόου του Βασίλειου Κωστέτσου 

Η γνωστή ιστορία

Το πώς μια γυναίκα όπως η Κάρεν Μίλντερ, ένας από εκείνους τους ανθρώπους που οι δημοσιογράφοι σπεύδουν πάντα να πουν ότι «τα έχει όλα», εκτροχιάστηκε τόσο γρήγορα, δεν είναι σε καμία περίπτωση το ερώτημα που προκαλεί το ενδιαφέρον εδώ.

Όλοι γνωρίζουμε αυτή την ιστορία: έχει ναρκωτικά μέσα της, και αρπακτικούς ηλικιωμένους άνδρες, και πολύ νεαρές γυναίκες, και την άθλια αυτοσυνειδησία του ατόμου του οποίου η αξία βρίσκεται στις φωτογραφίες του.

Είναι πάντα πάνω κάτω η ίδια ιστορία, ακόμα κι αν η Μίλντερ, με τις ανασκευές της και τις παρανοϊκές ιστορίες της για απαγωγές και δηλητήρια στα χέρια ενός σκιώδους «αυτοί», δεν είναι πάντα ο πιο αξιόπιστος αφηγητής της.