Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τα κόμματα για τα εθνικά μας θέματα – Το Κυπριακό στο επίκεντρο
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσεις τους πολιτικούς αρχηγούς στις 15 Ιουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις ελληνικές ενέργειες απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναφερθεί στις διπλωματικές διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, καθώς και για τις ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε πως είναι επικίνδυνη η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, κυρίως αν αυτή έχει επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Το Κυπριακό αναμένεται, πάντως, να είναι στο επίκεντρο της ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι μία θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, δεν αποκλίνουν».
«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μη αποδεκτή η κατάσταση της Κύπρου
Την Παρασκευή (12/7), εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Κύπρος, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, παραμένει διαιρεμένη είναι μια «μη αποδεκτή κατάσταση» και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Βραζιλία: Αποκλειστικές φωτογραφίες φέρνουν στο φως απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία
- Προκαλεί το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου