Δεν θέτει ως όρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους για έναρξη διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, αρχείου, επάνω, από tv5.com.tr), ζητεί – είπε – την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αν θέλει ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στη συνάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη και της διαπραγματευτικής του ομάδας στα γραφεία του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό, η συνάντησή του με την κ. Ολγκίν και η οικονομία.

«Να είναι μια μορφή συμφωνίας που να καθίσουν οι δύο λαοί ελεύθερα, να κάνουν το παζάρεμά τους…»

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την θέση του ότι πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι «να σύρει την τουρκική πλευρά σε διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας, ν’ αφανίσει τους Τούρκους της Κύπρου εντός της ΕΕ με τις θέσεις ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ και ελεύθερη εγκατάσταση και να εκδιώξει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών και την ενίσχυση της τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκύπριους. «Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας. Είμαστε ίσοι ιδρυτικοί εταίροι του κράτους που ιδρύθηκε το 1960. Η κυριαρχία μας πηγάζει από τα εγγενή μας δικαιώματα. Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση για έναρξη διαπραγματεύσεων.

»Ζητούμε την επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας.

Κατανόηση… από Ολγκίν

»Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, είναι σημαντικό να είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης και να είναι αμοιβαία αποδεκτή, όπως στην εθιμοτυπία των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή να είναι μια μορφή συμφωνίας που να καθίσουν οι δύο λαοί ελεύθερα, να κάνουν το παζάρεμά τους και φτάσουν οικειοθελώς σε μια συμφωνία με τη θέλησή τους».

Για τη συνάντησή του με την κ. Ολγκίν ανέφερε στην αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου ότι της είπε πως για να υπάρξει κοινό έδαφος θέλουν την υλοποίηση απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου, καθώς και άρση των «εμπάργκο» στον αθλητισμό.

Ισχυρίστηκε ότι η κ. Ολγκίν επέδειξε κατανόηση σε αυτό το αίτημά τους, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεχτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οδόφραγμα Μιας Μηλιάς

Αναφερόμενος σε δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη πως «αν ήθελε ο Τατάρ θα άνοιγαν νέα σημεία διέλευσης», ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι εδώ και 3 χρόνια ζητούν το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά για ν’ αποσυμφορηθεί η τροχαία κίνηση στον Αγιο Δομέτιο και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών γι’ αυτό, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά «θέλει ν’ ανοίξουν πύλες σε μέρη που δεν είναι κατάλληλα», κατά τον ισχυρισμό του.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι άφησαν στις ελεύθερες περιοχές περιουσίες 500.000 στρεμμάτων οι περισσότερες από τις οποίες είναι παραθαλάσσιες και αξίζουν δισεκατομμύρια στερλίνες. Επέκρινε δε τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι αλλοδαπών που επενδύουν στα κατεχόμενα.

«Παρακάμπτουν την επιτροπή ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ), η οποία βρίσκεται εντός του διεθνούς δικαίου, και κάνουν συλλήψεις. Αυτή η υπόθεση μπορεί να επιλυθεί στην ΕΑΠ με ανταλλαγή, επιστροφή και αποζημίωση. Πώς θα βρεθεί κοινό έδαφος σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον; Υπάρχει μια μεγάλη αδικία» είπε.

Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί ν’ αφανίσει την αποτελεσματικότητα της «ΕΑΠ», ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος έκανε βήματα για να πληρωθούν αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων στερλινών για φακέλους που κατέληξαν μέχρι το 2021.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ