Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοκρατικοί vs Τζο Μπάιντεν: Επιχείρηση «Πέτα τον παππού από το τρένο»

Δημοκρατικοί vs Τζο Μπάιντεν: Επιχείρηση «Πέτα τον παππού από το τρένο»

Ενόσω ο γηραιός Τζο Μπάιντεν δηλώνει αμετακίνητος από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί του σκάβουν όψιμα τον πολιτικό «λάκκο»

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το αναντικατάστατο έθνος. Η ηγεσία μας έχει σημασία. Οι συνεργασίες μας έχουν σημασία. Αυτή η στιγμή έχει σημασία», διακήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, με το πέρας της ιστορικής, νεοψυχροπολεμικής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως η σύνοδος, έτσι και η σχεδόν ωριαία συνέντευξη Τύπου -από τις σπάνιες του 81χρονου προέδρου- ήταν ένα κρας τεστ για την ευρέως πια αμφισβητούμενη δεύτερη υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

Απευθυνόμενος πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο στις ΗΠΑ -από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, μέχρι τους εσωκομματικούς επικριτές του στους Δημοκρατικούς- ο Μπάιντεν επιχείρησε να υπογραμμίσει όχι μόνο τις επιτυχίες της πρώτης προεδρικής θητείας του, αλλά και την ειδοποιό διαφορά του με τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του και εκ νέου αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Το βασικό πολιτικό μήνυμα που ο Μπάιντεν θέλησε να περάσει είναι ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι πολύ πιο κρίσιμες από μια απλή ρεβάνς για το 2020, με το διακύβευμα της κάλπης να ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των ΗΠΑ.

Όμως από τις απαντήσεις του Μπάιντεν ο κόσμος δεν έγινε σοφότερος.

Ούτε λιγότερο ανήσυχος για την ικανότητά του -εφόσον τελικά παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία και κερδίσει τον Νοέμβριο- να ηγηθεί για άλλη μια τετραετία της μεγαλύτερης οικονομικής, στρατιωτικής και πυρηνικής δύναμης της Δύσης.

Ο ίδιος επιμένει ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ -αν και σε ένα επικό σαρδάμ χρησιμοποίησε το όνομα του αντιπάλου του αντί της αντιπροέδρου του, Κάμαλα Χάρις, διαβεβαιώνοντας πως έχει «τα προσόντα για πρόεδρος».

Δεν πείθει.

Μια αυξανόμενη σε πλήθος «χορωδία» Δημοκρατικών νομοθετών, δωρητών του κόμματος και διάσημων υποστηρικτών του τον καλούν να αποχωρήσει από τη κούρσα.

Την ίδια άποψη εκφράζει ένας στους τρεις Αμερικανούς και το 56% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, σε δημοσκόπηση της Ipsos.

Πολιτικό ψυχόδραμα, με στοιχεία θρίλερ

«Λοιπόν, δεν το κάνω για την υστεροφημία μου. Είμαι εδώ για να ολοκληρώσω το έργο που άρχισα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

«Εάν επιβραδύνω και δεν μπορώ να τελειώσω τη δουλειά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα έπρεπε να την κάνω. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι’ αυτό ακόμα. Καμία!».

Όμως στις τάξεις των Δημοκρατικών έχει αρχίσει πλέον να επικρατεί οργή και αναβρασμός -πολύ εντονότερα στο παρασκήνιο, σύμφωνα με τα όσα γράφονται, απ’ ότι φαίνεται έως τώρα δημοσίως.

Αν και ανωνύμως, έχουν αρχίσει να ανοίγουν στόματα, με πηγές να αποκαλύπτουν π.χ. στο CNN ότι δεν έχει συγκληθεί σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπάιντεν από τον Οκτώβριο του 2023.

Ακόμη και όσες είχαν προηγηθεί με την παρουσία του Αμερικανού προέδρου, ανέφεραν, ήταν τόσο στημένες που είχαν μέχρι και σενάριο, θυμίζοντας «θεατρική παράσταση».

Όψιμα, εκτοξεύονται τώρα κατηγορίες κατά των πιο στενών συμβούλων του Τζο Μπάιντεν και στελεχών του προεκλογικού του επιτελείου ότι «κουκούλωσαν» τη νοητική και σωματική παρακμή του 81χρονου προέδρου, εξαπατώντας έτσι τον αμερικανικό λαό.

Επιχειρώντας τώρα επικοινωνιακή αντεπίθεση, πλην όμως βάσει μιας στρατηγικής υψηλού ρίσκου, το προεκλογικό επιτελείο του προγραμματίζει για τον Μπάιντεν σερί εμφανίσεων τις προσεχείς ημέρες.

Τη Δευτέρα αναμένεται άλλη μια τηλεοπτική συνέντευξη του Μπάιντεν, ανήμερα της έναρξης του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών -όπου ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει επίσημα και πανηγυρικά το κομματικό χρίσμα.

Απομένει εν τω μεταξύ περίπου ένας μήνας μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα διεξαχθεί στις 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο.

Θεωρείται πλέον ορόσημο, καθώς πριν, κατά τη διάρκειά του ή ακόμη και μετά θα μπορούσαν πολλά να αλλάξουν.

Το σίγουρο είναι ότι με τον χρόνο να μετρά ήδη αντίστροφα για τις εκλογές του Νοεμβρίου, εξετάζονται σε αυτή τη φάση πυρετωδώς όλα τα σενάρια πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνοφρυωμένος κατά το -καταστροφικό για τον ίδιο- πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ, στις 27 Ιουνίου (REUTERS/Marco Bello)

Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών

Από τις εσωκομματικές προκριματικές -στις οποίες κατέβηκε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο- ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει σχεδόν το σύνολο των αντιπροσώπων, που θα ψηφίσουν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών για την ανάθεση του κομματικού χρίσματος.

Θεωρητικά, το έχει «στο τσεπάκι».

Πρακτικά, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Εάν αποχωρήσει οικειοθελώς από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, οι αντιπρόσωποι θα είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν ένα άλλο υποψήφιο της επιλογής τους.

Σε αυτή πάντως την περίπτωση, ο Μπάιντεν θα μπορέσει να ασκήσει σημαντική επιρροή, «χτίζοντας» την απαιτούμενη υποστήριξη γύρω από τον διάδοχο που θα ήθελε ο ίδιος.

Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου -κι ας μπέρδεψε το όνομά της με αυτό του Τραμπ- πιθανολογείται ότι θα είναι η νυν και εκ νέου υποψήφια αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις.

Εάν αντίθετα ο Μπάιντεν δεν αποχωρήσει από την κούρσα -αντιστεκόμενος σε αυτό που ο ίδιος κατήγγειλε ως κόντρα «με την κομματική ελίτ»- θεωρείται δύσκολο να στραφεί εναντίον του το ίδιο του το κόμμα.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε το λιγότερο μια ακόμη πιο χαοτική κατάσταση, απ’ ότι είναι τώρα και ήδη γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» του Τραμπ.

Υπάρχει πάντως και μια τρίτη πιθανότητα: ο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, έχοντας ήδη πάρει το κομματικό χρίσμα.

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση μπορεί να είναι λιγότερο χαοτική από το αναμενόμενο.

Πολύ απλά γιατί η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει την εξουσία να καλύψει το κενό με έναν νέο υποψήφιο, που εν προκειμένω δεν θα χρειαστεί να έχει περάσει καν από τις Συμπληγάδες του κομματικού συνεδρίου.

Για την ακρίβεια, όπως εξηγούσε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το CNN, το μόνο που επί της ουσίας απαιτείται είναι «διαβουλεύσεις του προέδρου του κόμματος με Δημοκρατικούς κυβερνήτες και την κομματική ηγεσία στο Κογκρέσο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, κατά τους εορτασμούς στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Οργιώδες παρασκήνιο

Με ρεπορτάζ του, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios προσθέτει κι άλλο στο μυστήριο.

Δημοκρατικοί με ισχυρές διασυνδέσεις, αναφέρει, και δη «βετεράνοι των κυβερνήσεων Ομπάμα και Κλίντον» καταστρώνουν παρασκηνιακά -και όχι μόνο- σχέδια για να ωθήσουν τον Τζο Μπάιντεν στην έξοδο από την προεκλογική κούρσα.

Αναθέτουν δημοσκοπήσεις, ασκούν πιέσεις σε πρώην προέδρους, κάνουν παρασκηνιακές επαφές με ηγετικά μέλη των Δημοκρατικών και δωρητές του κόμματος.

Τους ονομάζει «η ανεπίσημη Επιτροπή για την απομάκρυνση του προέδρου». Και μάλιστα «όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο».

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες, επισημαίνει το Axios.

Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιος που να κινεί τα νήματα αυτής της πρωτοβουλίας, κάποιος που να ασκεί διοίκηση ή έλεγχο.

Τονίζουν ότι δεν υπάρχει επίσης εμπλοκή των δύο πρώην προέδρων -αν και υπογραμμίζουν ότι η δημόσια σιωπή τους τις τελευταίες ημέρες λέει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς από την ομάδα ήταν σε θέση να πει εάν η πρωτοβουλία θα καρποφορήσει ή θα ναυαγήσει.

Όλα εξάλλου εξαρτώνται από τις αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν και του στενού κύκλου συμβούλων του.

Αλλά όπως τόνισε ένας βετεράνος των Δημοκρατικών, η παρούσα κατάσταση «χρήζει περισσότερο ψυχιάτρου, παρά μάγου της επικοινωνίας».

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024