Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κένυα: Ανακαλύφθηκαν ακρωτηριασμένα πτώματα στο Ναϊρόμπι - Έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες της αστυνομίας

Κένυα: Ανακαλύφθηκαν ακρωτηριασμένα πτώματα στο Ναϊρόμπι – Έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες της αστυνομίας

Ερευνώνται καταγγελίες περί απαγωγών και παράνομων συλλήψεων διαδηλωτών των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Κένυα

Η αρχή εποπτείας της αστυνομίας στην Κένυα ερευνά τυχόν ευθύνες αστυνομικών μετά τη μακάβρια ανακάλυψη χθες Παρασκευή ακρωτηριασμένων πτωμάτων σε χωματερή στο Ναϊρόμπι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αστυνομίας (IPOA) ερευνά επίσης τις καταγγελίες περί απαγωγών και παράνομων συλλήψεων διαδηλωτών, οι οποίοι αγνοούνται μετά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Κένυα είχε συγκλονιστεί από τις πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

Η αστυνομία της Κένυας δέχεται έντονες επικρίσεις μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη διάρκεια των διαδηλώσεων τον προηγούμενο μήνα. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την κατηγορούν ότι έκανε χρήση υπερβολικής βίας στην προσπάθειά της να καταστείλει τις κινητοποιήσεις.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων (KNHCR), 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 18 Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η αστυνομία και έχουν ζητήσει τη διενέργεια ερευνών.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων που βρέθηκαν στην Κένυα.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της κενυάτικης αστυνομίας

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κένυας Τζάφετ Κοόμε – στο πρόσωπο του οποίου είχε κρυσταλλωθεί η λαϊκή οργή — παραιτήθηκε χθες Παρασκευή έπειτα από δυόμισι χρόνια στη θέση αυτή.

Την ίδια ημέρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα μετά τον εντοπισμό των ακρωτηριασμένων πτωμάτων έξι γυναικών σε χωματερή του Ναϊρόμπι.

Η IPOA επεσήμανε χθες ότι έχουν εντοπιστεί τα λείψανα τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, επτά γυναικών και δύο ανδρών.

«Τα πτώματα, τυλιγμένα σε σάκους δεμένους με νάιλον σκοινί, φέρουν φανερά σημάδια από βασανιστήρια και ακρωτηριασμό», πρόσθεσε η υπηρεσία, υπογραμμίζοντας ότι η χωματερή βρίσκεται λιγότερα από 100 μέτρα από αστυνομικό τμήμα.

«Την ώρα που διεξάγεται αστυνομική έρευνα, η IPOA πραγματοποιεί προκαταρκτική, ανεξάρτητης έρευνα για να εξακριβώσει αν η αστυνομία εμπλέκεται με τους θανάτους αυτούς ή αν δεν έδρασε για να τους αποτρέψει», τόνισε η αρχή.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση έδειξαν ανθρώπους να χρησιμοποιούν σκοινιά για να απομακρύνουν τους πλαστικούς σάκους στους οποίους βρίσκονται τα πτώματα από ένα βουνό σκουπίδια σε εγκαταλειμμένο λατομείο.

Η Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών επεσήμανε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι όλα τα θύματα σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της πόλης όπου θα διεξαχθεί νεκροψία – νεκροτομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα επίσης σχολίασε τον εντοπισμό των πτωμάτων κοντά στο αστυνομικό τμήμα και σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» από αυτή την ανακάλυψη «η οποία μαρτυρά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – Φίτεσε

Παρακολουθήστε live στις 20:00 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Φίτεσε. Τηλεοπτικά από Novasports Start.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024