ΟΗΕ: Απαιτεί από τη Ρωσία να αποσυρθεί από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια
Ο ΟΗΕ απαίτησε από τη Ρωσία να αποσυρθεί από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ουκρανία, αυτό της Ζαπορίζια
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε την Πέμπτη από τη Ρωσία να «αποσύρει επειγόντως το στρατιωτικό και άλλο μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό της» από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια και να τον επιστρέψει στον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών αρχών». Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα με 99 ψήφους υπέρ, εννέα κατά και 60 αποχές.
Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τη Ρωσία λίγο αφότου εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Είναι κλειστό, αλλά χρειάζεται εξωτερική ενέργεια για να διατηρήσει το πυρηνικό υλικό του δροσερό και να αποτρέψει την τήξη.
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια προέτρεψε τις χώρες να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος, λέγοντας: «Το οφείλουμε αυτό στις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η φρίκη των πυρηνικών καταστροφών δεν θα επαναληφθεί». Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του εργοστασίου και διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ «ζητεί την άμεση παύση των επιθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος ή συμβάντος σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας».
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για επιθέσεις στη Ζαπορίζια
Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση πριν από την ψηφοφορία ότι στόχος του ψηφίσματος ήταν «να προσπαθήσει να προωθήσει το ψευδές αφήγημα της Δύσης σχετικά με την πηγή των απειλών κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία».
Ο ίδιος κράτησε στη Γενική Συνέλευση αυτό που είπε ότι ήταν τα συντρίμμια ενός ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε χρησιμοποιηθεί για την επίθεση στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στις 7 Απριλίου (επιβεβαιώνεται). Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις οποίες αναφέρθηκε ο Πολιάνσκι.
Η Ρωσία απομονώθηκε διπλωματικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου, όταν σχεδόν τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν επανειλημμένα για να καταγγείλουν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και να απαιτήσουν να αποσύρει τα στρατεύματά της. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε απαιτεί και πάλι από τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις».
Η Γενική Συνέλευση ήταν το επίκεντρο της δράσης του ΟΗΕ για την Ουκρανία, επειδή το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραλύσει από τη Ρωσία, η οποία κατέχει δικαίωμα βέτο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Κανείς δεν σεβάστηκε τον πυρηνικό αντιδραστήρα
Είναι χρήσιμο να ειπωθεί πως τόσο η Ρωσία κατά την προσπάθεια κατάληψης, όσο και η Ουκρανία στην προσπάθειά της να ανακαταλάβει τις υποδομές, χρησιμοποίησαν πυροβολικό και drones. Αλληλοκατηγορήθηκαν πολλές φορές, όμως από τα στοιχεία που παρουσίασαν και οι δύο δεν φάνηκε να χτυπούν κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, αλλά περιμετρικά αυτών. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η καταστροφή των ειδικών καλωδίων που αφορούν την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Πλέον για την ψύξη υπάρχει ένα καλώδιο 750 kilovolt από τα τέσσερα προ του πολέμου, ένα των 330 kilovolt από έξι προ του πολέμου και ντιζελογεννήτριες. Είναι ένα πυρηνικό δυστύχημα που περιμένει να συμβεί. Επιβεβαιώθηκε ότι στις 27 Ιουνίου ένας εξωτερικός σταθμός παρακολούθησης ακτινοβολίας που βρίσκεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια (ZNPP) καταστράφηκε από βομβαρδισμό και πυρκαγιά για 2η φορά.
Καθώς η Ζαπορίζια έχει 6 από τους συνολικά 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες ολόκληρης της Ουκρανίας, αποτελεί μια απολύτως κρίσιμη υποδομή για την χώρα και σε συνδυασμό με τις καταστροφές άλλων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι Ουκρανοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και για αυτό επιχειρούν να επανακαταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο.
Περισσότερες πληροφορίες για τον σταθμό τις Ζαπορίζια με καταγραφές έως τις 28 Ιουνίου, θα βρείτε εδώ. Αρκετά πλήρες ημερολόγιο με καταγραφές σε μορφή live (τα τελευταία πάνω), όπου περιλαμβάνονται οι λάθος κινήσεις γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και από τις δύο πλευρές.
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά
- Πανδαισία: Γκολ και highlights από τα κορυφαία πρωταθλήματα
- Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2: Επική ανατροπή με buzzer beater και κορυφή για τους Ροχιμπλάνκος
- Συρία: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Άμυνας – Η σχέση του με την HTS
- ΗΠΑ: Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ