Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα που έγιναν την Παρασκευή (12/7) στην ανατολική Ουκρανία, συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Ρωσικός πύραυλος έπεσε κοντά σε ένα διοικητικό κτήριο και μια στάση λεωφορείου στην πόλη Μιρνοχράντ, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό δέκα άλλων.

Στην Κοστιαντίνιβκα επλήγη επιχείρηση με αποτέλεσμα δύο άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις να τραυματιστούν

Ο περιφερειάρχης Βαντίμ Φιλάσκιν δημοσιοποίησε εικόνες από τον τόπο της επίθεσης, που δείχνουν κατεστραμμένα κτήρια και ένα λεωφορείο με σπασμένα τζάμια. Διακρίνεται επίσης ένα καμένο αυτοκίνητο, το οποίο φέρεται να καταστράφηκε από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

Στην Κοστιαντίνιβκα επλήγη επιχείρηση με αποτέλεσμα δύο άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις να τραυματιστούν. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται βορειοδυτικά της Μπαχμούτ, η οποία κατελήφθη πέρυσι από τις ρωσικές δυνάμεις ύστερα από πολύμηνες μάχες.

Βορειότερα, στην πόλη Λίμαν, επτά άμαχοι τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Ντονέτσκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές από την εμπόλεμη ζώνη.

Ρωσία: Η Ουκρανία θα ανατινάξει φράγματα

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Ουκρανία φέρεται να ετοιμάζεται να ανατινάξει φράγματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου και στον υδροταμιευτήρα του Κανίβ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «αυτό θα είναι μια ακόμη κυνική πρόκληση κατά της Ρωσίας», καθώς το Κίεβο θα κατηγορήσει τη Μόσχα για την καταστροφή τους.

Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και στην περίπτωση καταστροφής του φράγματος της Καχόβκα, για την οποία προέκυψαν σαφή στοιχεία ότι είχε προκληθεί από τον ρωσικό στρατό.

Οι Ουκρανοί αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει συγκεκριμένος στόχος αυτών των ενεργειών της Ρωσίας, όπως του πρόσφατου πυραυλικού χτυπήματος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Οχματντέτ, σε ένα μαιευτήριο και σε άλλα σημεία του Κιέβου.

Ο στόχος αυτός είναι η πίεση προς την Ουκρανία, προκειμένου να δεχθεί τους όρους «ειρήνης» που προτείνει η ρωσική πλευρά και τους οποίους -προφανώς- εδώ και μερικές ημέρες διακινεί στην «περιοδεία» του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Αυτοί οι όροι απαιτούν από την Ουκρανία την «παράδοση» τεσσάρων περιφερειών (ακόμα και των περιοχών που ελέγχονται από τις νόμιμες ουκρανικές αρχές), την άρνηση εισόδου στο ΝΑΤΟ κ.ά.