Ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα την επόμενη πενταετία, εκτιμά η UBS στην τελευταία έκθεσή της Global Wealth Report. O αριθμός των ενηλίκων ατόμων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα αυξηθεί την περίοδο 2023-2028 σε 52 από τις 56 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που έβαλε στο μικροσκόπιο η ελβετική τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά το παρελθόν, δεν εκπλήσσει η διαπίστωση ότι αρνητική πρωταγωνίστρια στη συρρίκνωση του πλούτου ήταν η Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν η μοναδική από τις 56 στην οποία την δεκαπενταετία 2008-2015 συνολικά κατεγράφη 11% πτώση του μέσου πλούτου και 31% πτώση του διάμεσου πλούτου. Η κατάσταση πάντως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Global Wealth Report της UBS. Το 2023 ο μέσος πλούτος παρέμεινε αμετάβλητος και οι προοπτικές για το μέλλον είναι θετικές.

Κρίσεις και ευκαιρίες

Ο διάμεσος πλούτος είναι μια στατιστική μέτρηση που αναλύει μια ομάδα αριθμών ταξινομημένων κατά μέγεθος και εν προκειμένω υποδηλώνει μια μεγάλη ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των εχόντων και κατεχόντων. Σε όλες όμως τις χώρες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και εντεύθεν οξύνθηκαν οι εισοδηματικές διαφορές. Κάτι που επιβεβαιώνει την αρχή ότι οι κρίσεις – οικονομικές, νομισματικές και δη πολεμικές, δηλαδή αντικειμενικά γενικευμένες – παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες στους πλούσιους για να αυξήσουν τις περιουσίες τους.

Η μεγαλύτερη την πενταετία 2023-2028 αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων (κάτι που υποδηλώνει συγκέντρωση του πλούτου στους λίγους) αναμένεται να καταγραφεί στην Ταϊβάν, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί κατά 47% υψηλότερα «εξαιτίας της τεράστιας ανάπτυξης της βιομηχανίας ημιαγωγών αλλά και των ήδη ευκατάστατων ξένων που μεταναστεύουν στην τεχνολογική αυτή υπερδύναμη», όπως σημειώνει η UBS.

Πολύ μεγάλη αύξηση των εκατομμυριούχων αναμένεται τα επόμενα χρόνια όμως και στην Τουρκία (43%), στο Καζακστάν (37%), στην Ινδονησία (32%) και στην Ιαπωνία (28%).

Στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις που φιλοξενούν τους περισσότερους σε απόλυτο αριθμό εκατομμυριούχους στον κόσμο, στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αναμένεται ποσοστιαία αύξηση 16% και 8% αντιστοίχως. Στις ΗΠΑ των 333 εκατ. κατοίκων ζουν 22 εκατ. εκατομμυριούχοι, δηλαδή το 38% του συνόλου των εκατομμυριούχων παγκοσμίως! Στην Κίνα των 1,4 δισ. κατοίκων ζουν 6 εκατ. εκατομμυριούχοι, περίπου το 10% παγκοσμίως.

Βρετανική παρακμή

Αίσθηση προκαλεί η προβλεπόμενη μείωση κατά 17% του αριθμού των εκατομμυριούχων στη Βρετανία, η οποία είναι τρίτη στην κατάταξη των χωρών με βάση τον απόλυτο αριθμό εκατομμυριούχων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management Πολ Ντόνοβαν θεωρεί ότι ο αριθμός των πλουσίων Βρετανών «είναι πολύ μεγάλος για να ανταποκρίνεται στην οικονομία της χώρας».

Ο Ντόνοβαν σε συνέντευξη τύπου διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ιταλία όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί με «φυσιολογικούς» ρυθμούς 16% και 9% αντίστοιχα, στη Βρετανία η κατάσταση δεν θα είναι ανάλογη διότι «αναμένεται διαρροή κεφαλαίων για διάφορους λόγους». Δεν ανέφερε το Brexit και τις παρενέργειές του, αλλά περιέγραψε «φυσικές μεταβολές στη διανομή του πλούτου, καθώς η παγκόσμια οικονομία υπόκειται σε διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές και κινήσεις κεφαλαίων».

Να σημειωθεί ότι το 2023 ο αριθμός των εκατομμυριούχων εκτινάχθηκε στη Βρετανία στα 3 εκατομμύρια από 2,5 που ήταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Καμία άλλη χώρα δεν περνά τον πήχη των τριών εκατομμυρίων εκατομμυριούχων εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα βέβαια. Τη Γαλλία, η οποία έρχεται στην τέταρτη θέση με 2.868.031 ενήλικες με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων, οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν μόλις κατά 47.000 (1,6%) την χρονιά που πέρασε έναντι του 2022.

Ο πλούτος παράγει πλούτο

«Πίσω από τους αριθμούς, η UBS χαιρετίζει την ανάκαμψη της αύξησης του πλούτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Έπειτα από το 2022, μια χρονιά που οι εκατομμυριούχοι μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση εξαιτίας κυρίως των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το 2023 αυξήθηκαν κατά 4,2%», γράφει η Τιφέν Κλινκεμαγιέ στη «Les Echos».

Στις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος οφείλεται εξάλλου και η εκτίναξη κατά 157% του μέσου πλούτου το 2023. Αποδίδεται στην ασταθή αλλά θεαματική ανάκαμψη της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας μετά την μάλλον πρόσκαιρη αλλαγή νομισματικής πολιτικής από το καθεστώς Ερντογάν.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη που παρήγαγαν τον περισσότερο πλούτο το 2023 ήταν η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική με αύξηση του ποσοστού κατά 4,8% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με αύξηση 4,4%.

Πηγή: ot.gr