Ταγίπ Ερντογάν: Οδεύουν σε λήξη οι επιχειρήσεις κατά του PKK σε Βόρειο Ιράκ και Συρία
Την... αρχή του τέλους για τις επιχειρήσεις των Τουρκικών στρατευμάτων κατά των Κούρδων μαχητών του PKK στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι φτάνει στο τέλος της η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.
«Θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα τον αποκλεισμό της ζώνης επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν επιφέρει «σοβαρά πλήγματα στην τρομοκρατική οργάνωση» του PKK.
«Θα συμπληρώσουμε τα σημεία που λείπουν στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των νοτίων συνόρων με τη Συρία», συνέχισε, τονίζοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξοντώσουμε κάθε δομή που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη χώρα μας κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία».
«Η αυτονομιστική οργάνωση δεν μπορεί πλέον να δράσει εντός των συνόρων μας. Στο Ιράκ και τη Συρία είναι εντελώς παγιδευμένη. Είμαστε παντού στην πλάτη τους, με τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τους πράκτορες μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Το ιστορικό της σύγκρουσης με τους Κούρδους
H Τουρκία έχει μακρά ιστορία εντάσεων με τους Κούρδους αυτονομιστές και συχνά έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες για να πολεμήσει αντάρτες που, όπως λέει, κρύβονται εκεί.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, το PKK συμμετέχει σε μια ένοπλη εξέγερση από το 1984. Η ομάδα που ιδρύθηκε το 1978, εμπνευσμένη από τον μαρξισμό, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επίσης παρουσία στο βόρειο Ιράκ, όπως και η Τουρκία, η οποία έχει επιχειρήσει εναντίον της κουρδικής ομάδας από πολλές δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εκεί.
Οι επιδρομές της Τουρκίας στο Ιράκ έχουν συχνά επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις και έχουν προκαλέσει περιστασιακές προστριβές με τους δυτικούς εταίρους της. Την Τετάρτη, το Ιράκ κατήγγειλε νέες εισβολές του τουρκικού στρατού στο έδαφός του στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, προτρέποντας την Άγκυρα να επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας με διπλωματικό τρόπο.
Σε επίσκεψή του στο Ιράκ τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Βαγδάτη να απαλλαγεί από «όλες τις μορφές τρομοκρατίας»
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ιρακινά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση των τουρκικών επιδρομών, που προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές σε παραμεθόριες περιοχές. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις εγκαθίδρυσαν νέες θέσεις.
Την Παρασκευή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο βόρειο Ιράκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Κούρδους μαχητές.
Διπλωματικά ανοίγματα
Όπως μεταδίδει το AFP, τον Μάρτιο, μετά από μια διπλωματική επίσκεψη, η Βαγδάτη κατέταξε αθόρυβα το PKK ως «απαγορευμένη οργάνωση» – αν και η Άγκυρα εξακολουθεί να απαιτεί από το Ιράκ να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της μαχητικής ομάδας.
Και τον Απρίλιο, ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ από το 2011, όπου κάλεσε τη Βαγδάτη να απαλλαγεί από «όλες τις μορφές τρομοκρατίας».
Από το 2016, η Άγκυρα έχει επίσης πραγματοποιήσει διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις για την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων από συνοριακές περιοχές της βόρειας Συρίας, μαζί με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία ελέγχουν πλέον δύο τεράστιες λωρίδες εδάφους κατά μήκος των συνόρων.
Κλάδος ελαίας στον Άσαντ
Αφού αρχικά είχε ως στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, η Άγκυρα έχει πρόσφατα μετατοπίσει την εστίασή της στην αποτροπή αυτού που ο Ερντογάν ονόμασε «διάδρομο τρομοκρατίας» που ανοίγει στη βόρεια Συρία.
Στις 7 Ιουλίου, ο Τούρκος ηγέτης άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να καλέσει τον Άσαντ στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή», προσφέροντας κλάδο ελαίας μετά τον πόλεμο του 2011 που διέκοψε τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
Αλλά μετά την παρέμβαση του Ερντογάν, οι Σύροι διπλωμάτες ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων θα εξαρτηθεί από την απόσυρση των στρατευμάτων της Άγκυρας από το έδαφός της.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας «πρέπει να στηρίζεται σε σαφείς βάσεις που να εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού. «Το κυριότερο από αυτά είναι η απόσυρση των δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος», επεσήμανε.
- Κίνα: Προηγμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος αναδύεται πάνω από κατοικημένη περιοχή
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Οι Βορειοκορεάτες υφίστανται τεράστιες απώλειες, οι Ρώσοι δεν τους προστατεύουν
- Ποιοι κίνδυνοι περιμένουν την παγκόσμια οικονομία το 2025
- Κρήτη: Κατήγγειλε ότι συγχωριανός του προσπάθησε να τον παρασύρει με αγροτικό αυτοκίνητο
- Άρσεναλ – Ίπσουιτς 1-0: Ο Χάβερτς έδωσε τη λύση στους Κανονιέρηδες
- Καιρός: Κεραυνός έπεσε στο κέντρο των Χανίων – Ζημιές σε ηλεκτρικό δίκτυο και συσκευές