Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βίκτορ Όρμπαν: Ολοκλήρωσε την περιοδεία ειρήνης, όμως δεν έχει σχέδιο

Βίκτορ Όρμπαν: Ολοκλήρωσε την περιοδεία ειρήνης, όμως δεν έχει σχέδιο

Σε μια περιοδεία δημοσίων σχέσεων με όσους στηρίζουν την ευρωπαϊκή ακροδεξιά περιορίστηκε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει καταρτίσει κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά πέρασε τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περιοδεία ειρήνης στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Αζερμπαϊτζάν, το Πεκίνο, την Ουάσινγκτον, ακόμη και το Μαρ-α-Λάγκο, σε μια αποστολή που έχει εξοργίσει τους ηγέτες της ΕΕ, των ΗΠΑ και όλο το ΝΑΤΟ. «Η ειρήνη δεν θα έρθει από μόνη της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, κάποιος πρέπει να την κάνει», διακηρύσσει σε βίντεο που αναρτά καθημερινά στη σελίδα του στο Facebook.

Έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσινγκτον για τη διάσπαση της ενότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για τα χαριεντίσματα με τους Βλαντίμιρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικά όταν η στενή οικονομική σχέση του με τον πρόεδρο Πούτιν τον καθιστά υποχείριο του Ρώσου προέδρου. «Δεν διαπραγματεύομαι για λογαριασμό κανενός» είπε στο περιθώριο των (ξεχωριστών) συναντήσεων με τους Ζελένσκι και Πούτιν.

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, όπου συζήτησαν τις «δυνατότητες ειρήνης», τον τελευταίο σταθμό στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. «Ήταν τιμή μου να επισκεφθώ τον πρόεδρο στο Μαρ α Λάγκο σήμερα. Συζητήσαμε τρόπους για την επίτευξη ειρήνης. Τα καλά νέα της ημέρας: θα την λύσει!», δήλωσε ο Όρμπαν στο X.

«Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να απαντήσει η Γερμανία στις πρόσφατες επισκέψεις του Όρμπαν. «Βρισκόμαστε τώρα στη 12η ημέρα και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά». Η ΕΕ ήδη συζητά τρόπους να «παγώσει» την Ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

«Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να απαντήσει η Γερμανία στις πρόσφατες επισκέψεις του Όρμπαν. «Βρισκόμαστε τώρα στη 12η ημέρα και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά».

Ο καλύτερος φίλος των εχθρών της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Στο εσωτερικό της Ουγγαρίας, ο Όρμπαν κατηγορείται από όσα μέσα τολμούν να εκφέρουν αντίλογο, πως βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπλοκής στη χώρα. Κατηγορείται πως ελέγχει τις διαφημίσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, με τα μέσα να εκβιάζονται να κρατούν ουδέτερη ή θετική στάση. Στο Κίεβο ο Όρμπαν βολιδοσκόπησε τις κόκκινες γραμμές του προέδρου Ζελένσκι «για το καλό της ειρήνης».

Συναντώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, μίλησε γι’ αυτόν ως «τον μόνο άνθρωπο που έχει επιβλέψει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Για την Κίνα δήλωσε αναφερόμενος στον πρόεδρο Σι πως «όχι μόνο αγαπά την ειρήνη αλλά έχει επίσης υποβάλει μια σειρά από εποικοδομητικές και σημαντικές πρωτοβουλίες» (για την ειρήνη).

Η τελευταία επίσκεψη στην καταιγιστική περιοδεία του ήταν στον υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, έναν άλλο στενό σύμμαχο, τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά για να κερδίσει τον Νοέμβριο και τον οποίο αναφέρει ως άνθρωπο της ειρήνης, δηλώνοντας πως «δεν ξεκίνησε ούτε έναν πόλεμο».

Λίγους μήνες νωρίτερα η ΕΕ «αντάμειψε» τον Όρμπαν για τις κατηγορίες για το κράτος δικαίου ξεπαγώνοντας με 10,2 δις ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια, υπό τον όρο να άρει το βέτο της Ουγγαρίας για τα 50 δισ στην Ουκρανία και αρκετά πιθανό να προσέχει τα βέτο του σε όσα αφορούν το ΝΑΤΟ.

O Όρμπαν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με κάθε διεφθαρμένο πολιτικό

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη χάσει δύο πολιτικούς από σκάνδαλα, ενώ στις ευρωεκλογές έχασε 700.000 ψήφους, παρά το 45% των ψήφων. Με τον Πέτερ Μαγκυάρ να παίρνει 30% με ένα κόμμα με ζωή τριών μηνών. Όλη αυτή η επίθεση φιλίας στην παγκόσμια ακροδεξιά έχει ως στόχο τόσο το ουγγρικό όσο και το παγκόσμιο κοινό. Την ώρα που η νέα του ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE)» στο Ευρωκοινοβούλιο προσέλκυσε 84 ευρωβουλευτές από ακροδεξιά κόμματα σε 11 χώρες.

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ, πολύ θετικά. Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για την επίσκεψη Όρμπαν. Οι ΗΠΑ εντυπωσιάστηκαν λιγότερο.«Θα καλωσορίζαμε, φυσικά, την πραγματική διπλωματία με τη Ρωσία για να καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας, ότι πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνεται να ήταν αυτή η επίσκεψη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μάθιου Μίλερ.

Φτάνοντας στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Όρμπαν ανήρτησε ένα ακόμη βίντεο στο Facebook, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να επιστρέψει στο αρχικό του πνεύμα: Το ΝΑΤΟ πρέπει να κερδίζει την ειρήνη, όχι τους πολέμους γύρω του».

Σε αντίθεση με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το BBC, ο Βίκτορ Όρμπαν βλέπει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που διαρκεί δυόμισι χρόνια ως εμφύλιο πόλεμο μεταξύ δύο σλαβικών εθνών, ο οποίος παρατάθηκε από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ένα από αυτά. Μια προεδρική νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο, πιστεύει, θα αναγκάσει τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Sports in

Παναθηναϊκός- ΑΕΚ Λάρνακας 3-1: Νίκη των «πράσινων» με πρωταγωνιστή Μπακασέτα

Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 3-1 της ΑΕΚ Λάρνακας στην Λεωφόρο με δύο πολύ όμορφα γκολ του Τάσου Μπακασέτα και ένα του Γιώργου Βαγιαννίδη. Καλή εμφάνιση συνολικά από τους πράσινους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024