Βρετανία: Πως αυξήθηκαν οι μισθοί ταχύτερα από ΕΕ και ΗΠΑ
Η απλή πολιτική που αύξησε μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο φορές πιο γρήγορα από Ευρώπη και ΗΠΑ
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας μετά τη συντριπτική εκλογική της νίκη, έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τη χώρα σε οικονομικά μεγαλεία.
Τα πρόσφατα στοιχεία αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων θα τους δώσουν μια καλή πλατφόρμα για να εκπληρώσουν αυτήν την υπόσχεση.
Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο το έτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από το Indeed Hiring Lab.
Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό της Ευρωζώνης, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,7% και υπερδιπλάσια αύξηση από τις ΗΠΑ, όπου αυξήθηκαν κατά 3,1%.
Τα αποτελέσματα αποκλίνουν από το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο των τριών οικονομιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αργά από την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ.
Μια εξήγηση είναι πιθανό να είναι η ραγδαία αύξηση του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το νόμιμο κατώτατο όριο που οι εργοδότες πρέπει να πληρώνουν προσωπικό άνω των 21 ετών.
Κλειδί ο Εθνικός Μισθός Διαβίωσης
Η αποστολή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να διατηρήσει τον εθνικό μισθό διαβίωσης στα δύο τρίτα του μέσου μισθού του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις συστάσεις του συμβουλευτικού συμβουλίου της, της Επιτροπής Χαμηλών Μισθών. Αυτός ο στόχος συμβάλλει στην προστασία των εργαζομένων που περιέρχονται σε σχετική φτώχεια.
Η συμβατότητα με τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα σήμαινε ότι ο Εθνικός Μισθός Διαβίωσης αυξήθηκε κατά 9,8% τον Απρίλιο, η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος από τότε που καθιερώθηκε το 2016. Η εθνική αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τους νέους 16 έως 20 ετών.
Η Εργατική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ εισήγαγε τον εθνικό κατώτατο μισθό το 1999. Το κατώτατο όριο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί κατά 70% από τότε. Ο διάμεσος μισθός, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 20% εκείνη την περίοδο, υποδηλώνοντας μείωση της μισθολογικής ανισότητας στο Η.Β.
Η Επιτροπή Χαμηλών Αμοιβών εκτίμησε ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πληρώθηκαν με ή κάτω από τον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο του περασμένου έτους, επομένως οι αυξήσεις στη βάση θα μπορούσαν να έχουν υπέρμετρες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Πράγματι, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο Εθνικός μισθός διαβίωσης συνέβαλε στη γρήγορη αύξηση των μισθών του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι, αλλά δεν είναι η πλήρης εξήγηση.
Δεν είναι ο μόνος μοχλός, αλλά είναι σημαντικότατος
«Η ισχυρή αύξηση των μισθών σε όλες τις κατηγορίες αμοιβών υποδηλώνει ότι η αύξηση του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 9,8% την 1η Απριλίου δεν είναι ο μοναδικός μοχλός πίσω από την αύξηση των μισθών, αλλά έχει διαρκή αντίκτυπο στους χαμηλότερους μισθούς, παράλληλα με την ζήτηση εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς», δήλωσε στο Fortune ο Πάβελ Αντριάν, επικεφαλής της έρευνας για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) στην Indeed Hiring Lab.
«Με το Εργατικό Κόμμα να σχεδιάζει να καταργήσει τις συγκεκριμένες ηλικιακές ζώνες στην εθνική δομή του κατώτατου μισθού του Ηνωμένου Βασιλείου, τα χαμηλότερα αμειβόμενα επαγγέλματα ενδέχεται να λάβουν περαιτέρω ώθηση».
Οι Εργατικοί λένε ότι θα επιτρέψουν επίσης την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Χαμηλών Αμοιβών για να συμπεριλάβει το κόστος ζωής, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη πιο σημαντικές αυξήσεις στον Εθνικό Μισθό Διαβίωσης στο μέλλον.
Πονοκέφαλος πληθωρισμού
Ενώ οι εργαζόμενοι επευφημούν την αύξηση του μισθού τους, θα μπορούσε να είναι η πιο πρόσφατη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιθυμούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 5,25% για σχεδόν ένα χρόνο για να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) έφτασε τον στόχο της τράπεζας στο 2% τον Μάιο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο, αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει τη μείωση επιτοκίων.
Στο μεταξύ, η χώρα χάνει ρυθμό έναντι της Ευρωζώνης, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο.
Οποιαδήποτε ένδειξη έντονης αύξησης μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κάνει τους ρυθμιστές επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας να χαλιναγωγήσουν τις ήδη επιφυλακτικές τους φιλοδοξίες για τα επιτόκια.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις