Ζούμε την εποχή της ύφεσης των ραντεβού; – Η Gen Z δίνει την απάντηση
Μα πού πήγαν οι ημέρες που κάποιος στεκόταν μπροστά σας και σας ζητούσε να βγείτε ραντεβού;
Στη 2η σεζόν του Sex and the City, η Miranda δέχεται πρόταση γάμου σε ένα ασανσέρ. Ο άντρας είναι ένας πρόσφατα χωρισμένος πατέρας. Τα πράγματα τελειώνουν άσχημα. Αλλά το επεισόδιο έκανε τη Shanae, μια 23χρονη Καλιφορνέζα και μέλος του κύματος της Gen Z που φέρνει ξανά στο προσκήνιο την πετυχημένη σειρά, να αισθανθεί ζήλια.
«Εύχομαι να ζούσα στη Νέα Υόρκη εκείνη την εποχή», λέει στον Guardian. Συγκεκριμένα, όταν οι άνθρωποι ζητούσαν ο ένας από τον άλλον από κοντά να βγουν ραντεβού. «Υποθέτω ότι δεν είχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε αν έβλεπες κάποιον που θεωρούσες ελκυστικό, έπρεπε απλά να πεις κάτι», προσθέτει.
Ένα μεγάλο μέρος των σχέσεων σήμερα, ξεκινά από τα κινητά. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν επισκιάσει άλλους τρόπους γνωριμίας με ερωτικούς συντρόφους.
Στις ΗΠΑ, τρεις στους 10 ενήλικες έχουν χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή γνωριμιών, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Pew. Το 2022, το 45% των Αμερικανών που ήταν ελεύθεροι και έβγαιναν ραντεβού χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών.
Κάποιοι ανησυχούν ότι η γενιά Z έχει ξεχάσει πώς να φλερτάρει. Άλλοι ανησυχούν μήπως φανούν ανατριχιαστικοί αν πλησιάσουν κάποιον.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 11% των ενηλίκων επισκέφθηκε μια υπηρεσία διαδικτυακών γνωριμιών τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Ofcom.
Και όμως, όπως η Shanae, πολλοί φαίνεται να νοσταλγούν την προ-ψηφιακή εποχή των ραντεβού.
Συναντήσεις IRL
Έτσι, υπάρχει μια αυξανόμενη όρεξη για εναλλακτικούς τρόπους ραντεβού. Οι ίδιες οι εφαρμογές προσφέρουν ευκαιρίες στους χρήστες να συναντηθούν IRL (In Real Life). Και έπειτα, υπάρχει ο πιο αυθόρμητος τρόπος γνωριμίας. Βλέπεται κάποιον, σας αρέσει και του ζητάτε να βγείτε.
Αλλά μετά από χρόνια ψηφιακού φλερτ, πώς αισθάνονται πραγματικά οι άνθρωποι για να ζητήσουν από έναν άλλο άνθρωπο να βγουν ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο; Σε φόρουμ συμβουλών για ραντεβού, ορισμένοι χρήστες εκφράζουν δυσφορία για το αν τους ζητηθεί από κοντά. Κάποιοι ανησυχούν ότι η γενιά Z έχει ξεχάσει πώς να φλερτάρει. Άλλοι ανησυχούν μήπως φανούν ανατριχιαστικοί αν πλησιάσουν κάποιον.
«Πιθανότατα θα έλεγα όχι»
Ακόμη και η Shanae, η οποία λαχταρά την πιο άμεση προσέγγιση, λέει ότι θα «παραξενευόταν» αν κάποιος της ζητούσε από κοντά να βγουν ραντεβού.
«Πιθανότατα θα έλεγα όχι επειδή είναι τόσο ασυνήθιστο», λέει.
Το χάσμα φαίνεται εν μέρει γενεαλογικό. Σε μια άτυπη έρευνα του Guardian, στην οποία στάλθηκαν προσκλήσεις για πάρτι, διαπιστώθηκε ότι οι millennials ήταν πιο ενθουσιασμένοι με την τετ α τετ συνάντηση.
«Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ανακάμψουν»
Η Claire (ψευδώνυμο) είπε ότι ζήτησε από έναν άντρα να βγούνε πριν από περίπου ένα μήνα και ένιωσε «υπέροχα».
«Ήταν μεγάλη απόλαυση να βγαίνω ραντεβού και να μην εκπλήσσομαι από το πώς μοιάζει κάποιος ή πώς αισθάνομαι ενώ βρίσκεται μπροστά μου», λέει. Πρόσθεσε ότι «δεν θα επιστρέψει ποτέ στις εφαρμογές, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί αυτό».
Η Christianna, 29 ετών, δήλωσε ότι γνώρισε τους τρεις τελευταίους ανθρώπους με τους οποίους βγήκε ραντεβού από κοντά: έναν σε ένα πάρτι στο σπίτι, έναν άλλο σε μια συναυλία και έναν άλλο σε μια εκδήλωση.
Αρκετοί άντρες γύρω στα 30 δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ελάχιστα τις εφαρμογές και γνωρίζουν κυρίως ανθρώπους από κοντά.
«Πολλοί έχουν χάσει την ικανότητά τους να μιλούν»
Η γενιά Z, εν τω μεταξύ, φαίνεται πιο αμφίθυμη για την πρόσωπο με πρόσωπο προσέγγιση, κυρίως επειδή δεν είναι πλέον ο κανόνας. Η Precious, 20 ετών, λέει ότι θα ήθελε να της ζητηθεί ραντεβού, αλλά συμφωνεί ότι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. «Αισθάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητα να μιλούν σε ανθρώπους IRL», λέει.
Η Precious ανησυχεί επίσης για την προσωπική της ασφάλεια. «Βλέπω πολλά τρελά πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», εξηγεί.
Λένε επίσης ότι το να πλησιάσεις κάποιον πίσω από μια οθόνη μοιάζει λιγότερο τρομακτικό. Ως επί το πλείστον, λέει η Shanae, οι συνομήλικοί της βρίσκουν τρόπους να μιλήσουν πρώτα στο διαδίκτυο: «Συνήθως, όταν οι άνθρωποι συναντιούνται, θα ζητήσουν το Instagram ή τον αριθμό τους. Νομίζω ότι το Snapchat είναι λίγο ξεπερασμένο τώρα, αλλά αυτό ήταν κάποτε πιο δημοφιλές».
Η ύφεση των ραντεβού
Το γεγονός ότι τα τηλέφωνά μας έχουν ατροφήσει σε κάποιο βαθμό τους κοινωνικούς μας μύες δεν αποτελεί μεγάλο σοκ. Αλλά ο δρ Michael Rosenfeld, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λέει ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα. «Βρισκόμαστε σε ύφεση των ραντεβού», λέει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια ανύπαντροι ενήλικες στις ΗΠΑ σήμερα, από 47 εκατομμύρια το 2017. Ωστόσο, λέει, «όλοι οι τρόποι γνωριμιών είναι μειωμένοι». Αυτό περιλαμβάνει τις διαδικτυακές γνωριμίες καθώς και τις συναντήσεις σε μπαρ και εστιατόρια ή μέσω φίλων ή της οικογένειας.
Ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος αυτής της ρομαντικής ύφεσης στην πανδημία, η οποία δημιούργησε νέα και τρομακτικά εμπόδια για τη γνωριμία, και αφαίρεσε την ανεμελιά και τον ενθουσιασμό που είναι απαραίτητα για να γίνει η γνωριμία διασκεδαστική.
Υπάρχει διέξοδος;
Ο Rosenfeld είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί ειδικά από τις εφαρμογές γνωριμιών. «Κατά την εμπειρία μου», λέει, «οι ελεύθεροι άνθρωποι που αναζητούν σύντροφο είναι δυσαρεστημένοι με όλους τους τρόπους γνωριμίας μέχρι την ημέρα που θα βρουν εκείνο το άτομο που θα τους βάλει σε σχέση». Πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναρρώνουν από την απώλεια δύο ή τριών ετών εμπειρίας στις γνωριμίες, κάτι που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
«Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ανακάμψουν και να αποκτήσουν αυτή την κοινωνική εμπειρία», εξηγεί. «Πρέπει να νιώθουν άνετα να βγαίνουν ραντεβού και να βιώνουν εμπειρίες».
Ποια είναι λοιπόν η διέξοδος από αυτή την ύφεση των ραντεβού; Είναι να ζητάμε από τους ανθρώπους να βγούμε από κοντά; Περισσότερες εφαρμογές; Προξενήτρες;
«Νομίζω ότι πρέπει να βασιστούμε στη ζωηράδα των νέων ανθρώπων για να αναζωπυρώσουν τη φωτιά και να κάνουν αυτό στο οποίο είναι καλύτεροι. Δηλαδή να κάνουν παρέα και να διασκεδάζουν», καταλήγει ο Rosenfeld.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις