Ενώ ολόκληρη η χώρα «βράζει» με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου… καταρρακτώδεις βροχές και χαλαζοπτώσεις σάρωσαν τα ορεινά της Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, καταρρακτώδεις βροχές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (14/07) σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων, ενώ τοπικά σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση.

Έπεσε απότομα η θερμοκρασία κατά 13°C – Δείτε βίντεο

Αποτέλεσμα της απότομης αλλαγής του καιρού ήταν η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και μικρές «ανάσες» δροσιάς στον καύσωνα των ημερών. Ενδεικτικό είναι ότι στην Κόνιτσα η θερμοκρασία έπεσε από τους 39 βαθμούς στους 26, στο Τέροβο όπου επίσης σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση από τους 37 στους 25 και στο Τρίστενο από τους 34 βαθμούς στους 22.

Αφόρητη ζέστη για 7η συνεχόμενη μέρα – Οι 8 περιοχές που καήκαν

Την ίδια ώρα, όλη η υπόλοιπη χώρα εξακολουθεί να βιώνει συνθήκες καύσωνα, με την έντονη ζέστη να συνεχίζεται για 7η συνεχόμενη ημέρα.

Αναλυτικότερα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα, Κυριακή, από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κερκίνη Σερρών, καθώς άγγιξε σχεδόν τους 41 βαθμούς Κελσίου – η θερμοκρασία ήταν ίση με 40.9 °C.

Με ελάχιστα δέκατα διαφορά και θερμοκρασία άνω των 40°C, ακολουθούν οι περιοχές Δίον Πιερίας, Ηλιόλουστο Κιλκίς, Σπάρτη, Γυναικόκαστρο Κιλκίς, Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, Τέρπυλλος Κιλκίς και Ξυλοκάριζα Κορινθίας.

Χάρτης του meteo.gr με τις οκτώ περιοχές που έδειξαν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου

Σημειώνεται ότι 158 από τους 501 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 11 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40°C.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 34.8°C.