Κρήτη: Δραματική μείωση στο φράγμα Αποσελέμη – «Εξαφανίζεται» η τεχνητή λίμνη
Σημαντική μείωση στη στάθμη του νερού παρατηρούμε στο φράγμα Αποσελέμη.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της με τα «καμπανάκια» να είναι πολλά και να χτυπούν επανειλημμένα. Η ακραία ζέστη και η ανομβρία στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, φέρνει «πονοκεφάλους» με το «φάντασμα» της λειψυδρίας να απλώνεται μέρα με τη μέρα. Στην Κρήτη, σημαντική μείωση της έκτασης της τεχνητής Λίμνης του φράγματος Αποσελέμη παρατηρείται στο Ηράκλειο.
Η ανησυχητική πτώση στη στάθμη του νερού προκαλεί έντονη ανησυχία με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, να δείχνουν την έκταση του ταμιευτήρα που καλύπτεται από νερό, σε τρεις διαδοχικές χρονιές (πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου 2022, 2023 και 2024).
Το νερό καλύπτει το 31% της κανονικής επιφάνειας του ταμιευτήρα
Το 2022, η έκταση που κάλυπτε το νερό ήταν περίπου 1.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σημειώνεται ότι η κανονική έκταση επιφάνειας είναι 1.9 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Στις αρχές Ιουλίου 2023, η επιφάνεια ήταν 0.8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πριν λίγες ημέρες (10 Ιουλίου 2024) ήταν μόνο 0.6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η σημερινή επιφάνεια είναι επομένως στο 31% της κανονικής επιφάνειας του ταμιευτήρα.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Διεύθυνση Υδάτων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), με σκοπό το συντονισμό και την επικαιροποίηση των ενεργειών για την κλιμακούμενη ανομβρία των τελευταίων υδρολογικών ετών και τις επιπτώσεις στα διαθέσιμα αποθέματα νερού σε όλη την Κρήτη, διοργάνωσε σύσκεψη εργασίας στις αρχές του μήνα στα Χανιά.
Στερεύουν τα αποθέματα
Η λειψυδρία έχει κάνει την εμφάνισή της σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική που φιλοξενεί το μισό πληθυσμό της χώρας.
Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες του Μόρνου, αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν δραματικά, αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια με τους υπευθύνους να εκπονούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στη Λέρο υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ και οι γεωτρήσεις φαίνεται να στερεύουν. Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, σε επίπεδα συναγερμού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ διακοπές υδροδότησης, λόγω λειψυδρίας, ανακοινώθηκαν και στο Μεγανήσι.
Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χίος, όπου στερεύει το φράγμα του Κατράρη στον νότο, ενώ ραγδαία είναι μείωση στο νερό των γεωτρήσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις