Περί ακαταλληλότητας των θαλάσσιων υδάτων – Τι συμβαίνει με τις δειγματοληψίες και τις «ακατάλληλες» παραλίες
Η λίστα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών με την ποιότητα των υδάτων στις παραλίες της Αττικής προκαλεί αντιδράσεις και ανοιχτή αμφισβήτηση ως προς την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από το ΠΑΚΟΕ αλλά και την απαραίτητη λήψη διαπίστευσης από αρμόδιο φορέα.
Αναστάτωση και σφοδρές αντιδράσεις, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, προκαλούν τα επαναληπτικά αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων που διενήργησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στις παραλίες της Αττικής.
Ο δήμος Γλυφάδας ετοιμάζεται να στραφεί νομικά κατά του ΠΑΚΟΕ ενώ οργισμένη αντίδραση είχαμε από το δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού που οργανώνει «θαλάσσια μπάνια» δημοτών στην διοικητική επικράτεια του δήμου Μαρκόπουλου.
Οργή για τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δειγματοληψιών που διενήργησε το ΠΑΚΟΕ για την Αττική
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δειγματοληψιών που διενήργησε το ΠΑΚΟΕ για την Αττική η πλειοψηφία των νερών στις παραλίες της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση. Όμως, υπήρξαν και έντεκα ακατάλληλες εκ των οποίων δύο στο δήμο Γλυφάδας και δύο στον δήμο Μαρκοπούλου.
Ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων ο δήμος Γλυφάδας
Ο δήμος Γλυφάδας προσφεύγει στη δικαιοσύνη μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΠΑΚΟΕ περί ακαταλληλότητας ακτών της πόλης μιλώντας για «ένα μη διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και αμφιβόλου τεχνικής επάρκειας εργαστήριο δοκιμών».
Ο δήμος της Αττικής θυμίζει ότι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) είναι ο μοναδικός Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης της Ελλάδας, όπως ορίζει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.
Μάλιστα, «δεδομένου ότι δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω εργαστήριο δημοσίευσε αβάσιμα στοιχεία περί της ακαταλληλότητας των ακτών της Γλυφάδας, αλλά τη συγκεκριμένη τακτική είχε ακολουθήσει και τις προηγούμενες χρονιές», υπενθυμίζει ότι είχε αποστείλει ερώτημα στο ΕΣΥΔ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ΠΑΚΟΕ εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και αν έχει λάβει την απαραίτητη διαπίστευση και η απάντηση, όπως προκύπτει από το έγγραφο που παραθέτει, «ήταν βεβαίως αρνητική».
Ο δήμος Γλυφάδας σημειώνει ότι οι «αναφορές περί ακαταλληλότητας των θαλάσσιων υδάτων της Γλυφάδας είναι παντελώς αναληθείς» και παραλίες του «έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από πιστοποιημένο φορέα και έχουν βραβευθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», δηλαδή έχουν λάβει την πλέον αναγνωρισμένη διεθνώς διάκριση για την ποιότητα των υδάτων τους, πληρώντας αυστηρότατες προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, η κολύμβηση στα νερά της Γλυφάδας είναι απολύτως ασφαλής για τους λουόμενους, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς καμία περαιτέρω ανησυχία (…)».
Ο δήμος Γλυφάδας πρόκειται να καταφύγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων «προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχουμε υποστεί».
Διαβεβαιώσεις για την ποιότητα των κολυμβητικών νερών στο δήμο Μαρκοπούλου
Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού που οργανώνει «θαλάσσια μπάνια» των δημοτών του στην ανατολική Αττική αναφέρει με τη σειρά του πως έλαβε τις απαραίτητες και αναγκαίες διαβεβαιώσεις από το δήμο Μαρκοπούλου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου που επικαλείται «επίσημος φορέας για την μικροβιολογική ανάλυση των κολυμβητικών νερών είναι το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ.), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Υπουργείου Υγείας».
Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις «αποδεικνύουν ότι τα νερά του Πόρτο Ράφτη εμφανίζονται πεντακάθαρα στα σημεία υδροληψίας Καλός Γιαλός, Χειλίστρα και Αυλάκι, με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών να είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων. Αντίστοιχα, κατόπιν της πιο πρόσφατης δειγματοληψίας της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στα σημεία: Αυλάκι Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Αγία Μαρίνα Χειλίστρα Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Καλός Γιαλός Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Πόρτο Ράφτη – Άγιος Σπυρίδωνας Μαρκοπούλου_Μεσογαίας, Ερωτοσπηλιά Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Αγριλιόνας–Χαμολιά Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Γκράβα Χαμολιάς Μαρκοπούλου Μεσογαίας και Βραυρώνα Μαρκοπούλου Μεσογαίας, τα αποτελέσματα ήταν άριστα για την ποιότητα των υδάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια».
Ο διαδραστικός χάρτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δημιούργησε την επίσημη γεωχωρική πύλη με τίτλο «Ακτές Κολύμβησης Αττικής».
Βασικός στόχος της παρούσας εφαρμογής αποτελεί η χωρική απεικόνιση των δεδομένων που σχετίζονται με τις ακτές κολύμβησης Αττικής (σημεία δειγματοληψίας, όρια ακτών, παράκτια υδατικά συστήματα) σε ένα ενιαίο χαρτογραφικό περιβάλλον.
Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής και εμφάνισης των αποτελεσμάτων των αναλύσεων και των ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτά δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου (ΥΠΕΝ).
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ