Ο τουρισμός έχει επανέλθει σχεδόν στα προ-πανδημίας επίπεδα, γεγονός που αποτελεί ένα καλό και ένα κακό νέο. Όσο κι αν οι προορισμοί για διακοπές βασίζονται σε αυτούς, κανείς δεν θέλει τουρίστες με κακή συμπεριφορά να εμποδίζουν τη θέα, να διασκεδάζουν ξέφρενα στους δρόμους ή να αναγκάζουν τους ντόπιους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Ο υπερτουρισμός, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η εξάντληση της φύσης και η ρύπανση από πλαστικά αποτελούν τεράστια προβλήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσετε τις διακοπές σας. Αντ’ αυτού διαβάστε τους 10 τρόπους να είστε ένας καλός τουρίστας αυτό το καλοκαίρι.

Σκεφτείτε πρώτα την εμπειρία

Όταν σχεδιάζετε τις διακοπές σας, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να διαλέξουν έναν προορισμό. Αλλά ο Justin Francis, συνιδρυτής και διευθυντής του Responsible Travel, λέει: «Μην ρωτάτε: ‘πού θέλω να πάω;’ αλλά ‘τι χρειάζομαι από αυτές τις διακοπές;’ Μπορεί να είναι ενθουσιασμός, χαλάρωση, μάθηση. Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας ταξίδια – τι τα έκανε ευχάριστα;».

«Ταξιδεύοντας με σεβασμό, κερδίζετε σεβασμό»

Η Anne de Jong, συνιδρύτρια του Good Tourism Institute, λέει: «Τι είδους ταξιδιώτης θέλετε να είστε; Τι είδους εμπειρίες αναζητάτε; Μπορεί να νομίζετε ότι θέλετε να πάτε στη Βαρκελώνη, αλλά ίσως το Σαν Σεμπαστιάν να σας ταιριάζει καλύτερα». Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε εναλλακτικές πόλεις σε σχέση με τα υπερπλήρη τουριστικά hotspots.

Δημιουργήστε θετικό αντίκτυπο

Ορισμένοι κάτοικοι στη Βαρκελώνη ανέλαβαν δράση κατά του υπερτουρισμού, αφαιρώντας μια διαδρομή λεωφορείου από τους χάρτες της Google. Τα λεωφορεία συχνά κατέληγαν υπερφορτωμένα με επισκέπτες αξιοθέατων με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να αδυνατούν να επιβιβαστούν σε αυτά.

«Σκεφτείτε σαν ντόπιος σε ό,τι κάνετε και να είστε ευαίσθητοι»

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη είναι απαγορευμένη. Ο Δρ Peter Robinson, επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett, λέει: «Δεν είναι τόσο απλό να πούμε: ‘δεν πρέπει να πάτε’. Αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε τι οδηγεί στις διαμαρτυρίες και την αναστάτωση των ντόπιων.

»Η ευθύνη σας είναι να έχετε θετικό αντίκτυπο στον προορισμό».

Σκεφτείτε σαν ντόπιος

«Σκεφτείτε σαν ντόπιος σε ό,τι κάνετε και να είστε ευαίσθητοι. Αυτός δεν είναι απλώς ο σωστός τρόπος για να ταξιδέψετε, είναι και ο πιο ευχάριστος», σημειώνει ο Francis μιλώντας στον Guardian. Συνιστά να προσλάβετε έναν τοπικό ξεναγό. «Θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πλήθη, για παράδειγμα, κάνοντάς σας νυχτερινούς περιπάτους. Γνωρίζουν τις καλύτερες τοποθεσίες και τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα, όπως να προκαλέσετε προσβολή σε θρησκευτικούς χώρους».

Δείξτε σεβασμό

Κάντε έρευνα πριν πάτε, θα αποκομίσετε περισσότερα οφέλη και θα εκτιμηθεί. «Να θυμάστε ότι κάνετε διακοπές στο σπίτι κάποιου άλλου», τονίζει ο Francis. «Ταξιδεύοντας με σεβασμό, κερδίζετε σεβασμό».

Ανακαλύψτε μέσω του φαγητού

«Το φαγητό είναι μια υπέροχη πύλη προς τον πολιτισμό και την ιστορία», λέει ο Francis. Αναζητήστε τοπικά υλικά και πιάτα στα μενού, επισκεφθείτε αγορές, φεστιβάλ τροφίμων και αγροκτήματα, σκεφτείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής.

Σωστός χρόνος

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν όλο το χρόνο. Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, λέει: «Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της ποιότητας ζωής των ντόπιων, της εμπειρίας των ταξιδιωτών και της περιβαλλοντικής υγείας των προορισμών».

Μην κάνετε ημερήσιες εκδρομές

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες συμβάλλουν στον συνωστισμό και τείνουν να ξοδεύουν ελάχιστα, οπότε αποφέρουν ελάχιστα οφέλη.

Να είστε «αργός» τουρίστας

«Ο αργός τουρισμός σημαίνει να περνάς περισσότερο χρόνο σε έναν προορισμό, να συμμετέχεις στον τοπικό πολιτισμό και να γνωρίζεις τους ντόπιους», λέει ο Robinson.

Αντί για ένα διάλειμμα μόνο στην πόλη, προσπαθήστε να περάσετε χρόνο και στη γύρω ύπαιθρο. Στη Βενετία – η οποία τον Απρίλιο έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου – ο Francis προτείνει να επισκεφθείτε τους παραδοσιακούς τεχνίτες της πόλης με τη Venezia Autentica και στη συνέχεια να περάσετε μερικές νύχτες σε ένα αγροτουριστικό κέντρο στην περιοχή Veneto.

Προτιμήστε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς

Το Παρίσι και η Ρώμη θα βρίσκονται πάντα στις λίστες των τουριστών, αλλά μέρος της χαράς των ταξιδιών είναι η έρευνα για λιγότερο γνωστούς προορισμούς, λέει ο Francis.

Ο Richard Hammond, ιδρυτής του Green Traveller, λέει: «Όταν πήγα στη Νέα Ζηλανδία, αντί να περπατήσω τους 10 μεγάλους περιπάτους, έψαξα για 10 εναλλακτικούς περιπάτους. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένας σε αυτές και το τοπίο εξακολουθούσε να είναι αρκετά εκπληκτικό».

Προσοχή στις απάτες

Η τάση του TikTok για διαφοροποίηση μέσω «αντιγράφων προορισμών» – Μπρατισλάβα αντί για Βουδαπέστη, Μαδέρα αντί για Μαλδίβες – μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα. Όμως, λέει ο Francis: «Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε τα ίδια προβλήματα υπερτουρισμού και αλλού». Προσπαθήστε να κοιτάξετε πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ερευνάτε εναλλακτικούς προορισμούς.