Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
5 βιβλία για τη γυναικεία ενδυνάμωση (γραμμένα, φυσικά, από γυναίκες)

5 βιβλία για τη γυναικεία ενδυνάμωση (γραμμένα, φυσικά, από γυναίκες)

Στις σελίδες τους θα βρείτε τη δύναμη να είστε αναπολογητικά ο υπέροχος εαυτός σας (και όχι μόνον)!

Βρισκόμαστε σε μια χρονική κοινωνική στιγμή που το να μιλάμε για την γυναικεία ενδυνάμωση ανοιχτά και καθαρά είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο. Πόσω δε μάλλον όταν γράφουμε γι’ αυτήν.

Σπουδαίες γυναίκες γράφουν -η καθεμία στο είδος της- με το δικό τους τρόπο και παρακινούν όλες εμάς να είμαστε αναπολογητικά ο εαυτός μας κόντρα στα πατριαρχικά στερεότυπα, να παίρνουμε παραδείγματα από άλλες γυναίκες της ιστορίας και να μιλάμε ανοιχτά για όσα άδικα, άνισα και κακοποιητικά ζούμε οι γυναίκες στην καθημερινότητα μας.

Περί γυναικών, της Susan Sontag

Η Σούζαν Σόνταγκ δεν υπήρξε μόνον μια από τις πιο επιδραστικές φωνές των αμερικανικών γραμμάτων, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα.

Σ’ αυτό το βιβλίο συγκεντρώνονται για πρώτη φορά ορισμένα από τα πιο διεισδυτικά της άρθρα και δοκίμια, κείμενα παθιασμένα και αιρετικά, για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα: την ομορφιά, τα γηρατειά, τη χειραφέτηση, τη σεξουαλικότητα, την αντίστασή της στην εξουσία της πατριαρχίας, και γενικότερα τη θέση της σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και με ελάχιστες σταθερές.

Εκδόσεις Gutenberg

Κλυταιμνήστρα, της Costanza Casati

Η Κλυταιμνήστρα είναι κόρη βασιλιά αλλά παντρεύεται τύραννο. Τον παρακολουθεί ανίσχυρη να θυσιάζει το παιδί της στους θεούς. Περιμένει καρτερικά. Καταστρώνει την εκδίκησή της.

Την έχουν αποκαλέσει «υπερήφανη», «βάναυση», «μονόφρουρη», «τρελή από φιλοδοξία», «δολοφόνο».Την έχουν αποκαλέσει πολλά, τίποτα από αυτά, όμως, δεν έχει σημασία. Ξέρει πώς να παίξει το παιχνίδι. Αν δεν της δοθεί η εξουσία, θα την πάρει μόνη της. Είναι η Κλυταιμνήστρα.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Τεξανής συγγραφέως έχει μεταφραστεί σε δεκαοκτώ γλώσσες σε όλο τον κόσμο και συμπεριλήφθηκε στις λίστες ευπώλητων των Times αλλά και στη λίστα των επικρατέστερων για το HWA Debut Crown Award.

Εκδόσεις Μίνωας

To άλλο κορίτσι, της Ειρήνης Βαρδάκη

Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες. H Χαρά είχε τα πάντα. Η Μία δεν είχε τίποτα. Δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες θα εμπιστευτούν το λάθος άτομο και θα βιώσουν τον ίδιο εφιάλτη.

Το μοναδικό όπλο που μπορεί να τις σώσει βρίσκεται στα χέρια τους, με έναν και μόνο όρο: να μην το στρέψουν στον εαυτό τους. Ένα σεξουαλικό έγκλημα ζητά απαντήσεις σε ένα άκρως ανατρεπτικό και ευφυέστατο παιχνίδι αντικατοπτρισμών. Σε μια τόσο σκοτεινή ιστορία διάλεξε προσεκτικά την πλευρά που θα φωτίσεις.

Εκδόσεις Μίνωας

ΑΝΤΙ-ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ: Δεν οφείλεις να είσαι όμορφη για κανέναν. της Florence Given

Η τολμηρή πένα της Florence Given και η καλλιτεχνική της ματιά εξερευνούν κάθε πλευρά της γυναικείας φύσης. Είναι μια φρέσκια φωνή στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, για να σταματήσετε να ξεσπάτε, να καταφέρετε να γνωρίσετε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας, να μάθετε να αναγνωρίζετε τοξικές συμπεριφορές και να έχετε θετική εικόνα για το σώμα σας.

Το βιβλίο ήρθε για να μας θυμίσει ότι όλες αξίζουμε όπως ακριβώς είμαστε και ότι δεν χρωστάμε στον κόσμο τίποτα, πόσο μάλλον να είμαστε όμορφες. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, ο έρωτας της ζωής μας είμαστε εμείς εσύ.

Εκδόσεις Μίνωας

Στις πηγές του φεμινισμού και του σοσιαλισμού, της Φλώρα Τριστάν

Η Φλώρα Τριστάν (1803-1844), κεντρική μορφή του πρώιμου φεμινισμού και σοσιαλισμού, έζησε ζωή σαν παραμύθι. Από ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια παντρεύεται μικρή, χωρίζει, και ταξιδεύει στο Περού για να πάρει την πατρική κληρονομιά, χωρίς επιτυχία. Επιστρέφοντας στη Γαλλία δημοσιεύει τις εντυπώσεις από το ταξίδι της, τα Προσκυνήματα μιας απόβλητης, και γίνεται κοσμοαγάπητη συγγραφέας.

Την πυροβολεί εξ επαφής ο τέως άντρας της, αλλά εκείνη σώζεται και κατόπιν πρωτοστατεί στον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα.

Γοητευτική προδρομική φεμινίστρια και σοσιαλίστρια, παρουσιάζει με αμεσότητα κι οξυδέρκεια μια παθιασμένη ζωή σαν παραμύθι. Τα συναρπαστικά γραπτά της είναι μοναδική πρωτογενής πηγή για τον κόσμο του δέκατου ένατου αιώνα, τον καιρό που εκτυλίχθηκε η ελληνική Επανάσταση. Το πρώτο βιβλίο αυτού του τόμου καλύπτει το επικίνδυνο και περιπετειώδες ταξίδι της νεαρής γυναίκας από τη Γαλλία στη Χιλή και το Περού.

Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024