Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ωμά ή τον χυμό τους;

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ωμά ή τον χυμό τους;

Είναι καλύτερο να καταναλώνουμε ωμά τα φρούτα και τα λαχανικά ή να προτιμάμε τον χυμό τους;

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής καθώς μας χαρίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού ενώ είναι γνωστό ότι ορισμένα προλαμβάνουν χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ωστόσο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώνουμε; Να τα τρώμε ωμά ή να προτιμάμε τον χυμό τους;

Εάν δεν συνηθίζετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά, τότε είναι καλύτερο τουλάχιστον να καταναλώνετε τον χυμό τους. Ωστόσο εάν συγκρίνετε τον χυμό με την κατανάλωση ολόκληρων των τροφίμων, η διαφορά στην διατροφική τους αξία μπορεί να σας σοκάρει.

Το θέμα των φυτικών ινών στα φρούτα και τα λαχανικά

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μας ωφελούν περισσότερο από εκείνα στο λευκό ψωμί. Μια παρόμοια αρχή φαίνεται να ισχύει και για την κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων και των λαχανικών αντί του χυμού τους.

Αυτό διότι όταν μετατρέπονται σε χυμό μπορεί να χάσουν έως και το 90% των φυτικών ινών τους, που σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο National Library of Medicine, είναι απαραίτητες για να προσλάβετε τα οφέλη τους.Για παράδειγμα, τα πολύτιμα για την υγεία αντιοξειδωτικά, που είναι φυσικά συνδεδεμένα με τις φυτικές ίνες χάνονται καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά μετατρέπονται σε χυμό.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να καταναλώνετε τακτικά φρούτα και λαχανικά είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, καθώς προάγουν την βέλτιστη γαστρεντερική υγεία, σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο και συμβάλλουν στα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν επιλέξετε τον χυμό τους, προσλαμβάνετε σάκχαρα, νερό, βιταμίνες και μέταλλα, χάνετε όμως τις πολύτιμες φυτικές ίνες.

Οι χυμοί συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν τους χυμούς θεωρώντας ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε, να δημιουργήσετε δηλαδή θερμιδικό έλλειμμα.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως όμως, οι φυτικές ίνες που απομακρύνονται όταν φρούτα και λαχανικά μετατρέπονται σε χυμούς, παραμένουν το “κλειδί” για να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και ως εκ τούτου να μειώσετε τις πιθανότητες υπερφαγίας. Επιπλέον για να έχετε αρκετό χυμό, πιθανόν να χρειαστείτε περισσότερα φρούτα από όσα θα καταναλώνατε και ως εκ τούτου μπορεί να προσλάβετε περισσότερες θερμίδες.

Πηγή: VITA

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024