Τρέχουν να προλάβουν τα «μπάνια του λαού» που καθιέρωσε τη δεκαετία του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο «καύσωνας» διαρκείας στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με επτά υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος να έχουν ανακοινωθεί και μια όγδοη να βρίσκεται στα σκαριά.

Ο δρόμος για την ανάδειξη νέας ηγεσίας είναι μακρύς και βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματα του. Οι διεκδικητές της αρχηγίας έχουν μπροστά τους σχεδόν τρεις μήνες να ξεδιπλώσουν την στρατηγική τους με κάποιους να πατούν γκάζι από τα πρώτα μέτρα και κάποιους να περιμένουν να ανεβάσουν στροφές λίγο πριν την τελική ευθεία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια πέρασε από σαράντα κύματα κι έφτασε από το ζενίθ στο ναδίρ.

Στην προεκλογική κούρσα έχουν μπει, αναζητώντας υπογραφές και στήριξη, επτά υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, την ηγεσία του οποίου αμφισβήτησαν ευθέως πολλά στελέχη, με αφορμή το γεγονός ότι το κόμμα δεν κατόρθωσε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, που ήταν ένας διατυπωμένος βασικός στόχος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ταράζει τα νερά μια πιθανή υποψηφιότητα της Διαμαντοπούλου

Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως οι υποψηφιότητες θα μείνουν στον αριθμό επτά. Την ερχόμενη εβδομάδα η δελφινομαχία αναμένεται να πάρει «φωτιά» αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την Άννα Διαμαντοπούλου να ρίχνεται στη μάχη. Η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επιτρόπου στην ΕΕ είναι πιθανό να «ανακατέψει την τράπουλα».

Πρόκειται για μία πολιτικό, που λέγεται πως ήταν έτοιμη να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και παλαιότερα – απέναντι στους Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο το 2007, ωστόσο, δεν ήταν κατάλληλη η συγκυρία.

Το πολιτικό της προφίλ ήταν και παραμένει φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό και δείχνει να  είναι πιο κοντά στην κεντροδεξιά παρά στην κεντροαριστερά για την οποία γίνεται τόσος λόγος ξανά στις μέρες μας. Μάλιστα, οι αντίπαλοι επικριτικά υπενθυμίζουν, ότι είχε «φλερτάρει» πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την πρότεινε για πρόεδρο του ΟΟΣΑ ενώ το όνομά της είχε ακουστεί μέχρι και για υπουργός.

Η Άννα Διαμαντοπούλου

H ΕΔΕΚΑΠ ανάβει το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα Δούκα

Το δεύτερο μείζον θέμα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα στο «σύμπαν ΠΑΣΟΚ» θα αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ασυμβίβαστου σχετικά με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, με αιχμή το άρθρο 36, στο καταστατικό του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο, στη παράγραφο 2, αναφέρει ότι: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Σύμφωνα με την παραπάνω καταστατική πρόβλεψη ο δήμαρχος Αθηναίων δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που θα εξετάσει τις υποψηφιότητες επιμείνει στο γράμμα του νόμου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεπεραστεί το τυπικό αυτό πρόβλημα. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη ότι «θα γίνει αλλαγή στο καταστατικό για να μην υπάρχει πρόβλημα με την υποψηφιότητα Δούκα».

Ο Χάρης Δούκας

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όπου ο κ. Δούκας ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, ουδείς από το όργανο προέβαλε κάποια ένσταση ή επικαλέστηκε το καταστατικό.

Η εικόνα της στιγμής

Προ της κάλπης, ντέρμπι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προβλέπει δημοσκόπηση της MRB, η οποία, ωστόσο, καταγράφει μία σειρά σημαντικών παραγόντων που ενδέχεται να παίξουν ρόλο στην τελική κρίση των μελών και φίλων του κόμματος, όταν θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης στις 6 Οκτωβρίου.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων (δείγμα 2.000 άτομα) ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με βραχεία κεφαλή του Χάρη Δούκα, με ποσοστό 28% έναντι 27,1%, με τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθεί με 19%.

Παράλληλα, καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς από τώρα τις συνέπειες μιας υποψηφιότητας από την Άννα Διαμαντοπούλου, η εκτίμηση της εταιρείας είναι πως «σήμερα, φαίνεται να διαθέτει προβάδισμα ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, με όπλο την δυναμική στο στενό κομματικό ακροατήριο. Όσο όμως το ακροατήριο ανοίγει, τόσο αυξάνεται η δυναμική του Χάρη Δούκα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον Παύλο Γερουλάνο».