Να δίνει το παράδειγμα για την ενότητα και την ομοψυχία, ως ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ διαβεβαιώνει εκ νέου πως όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος καμία «μαύρη σακούλα» δεν έχει περάσει από την πόρτα της Κουμουνδούρου.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι οι αναφορές μου σε μαύρο χρήμα δεν αφορούσαν το δικό μας κόμμα», τονίζει ο κ. Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, και επαναλαμβάνει: «Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να μιλήσω για την περίοδο που είμαι πρόεδρος του κόμματος και να διαβεβαιώσω ότι όσο ηγούμαι του ΣΥΡΙΖΑ, καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου, όπως πέρασαν οι σακούλες της Siemens στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί την ίδια διαβεβαίωση να δώσει και ο κύριος Μητσοτάκης;».

«Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να έχουν πολιτική βάση και όχι να στηρίζονται σε ιδιοτέλειες και απωθημένα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές για την σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως καλεί το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις «στο αυτονόητο: Στην οικοδόμηση πολιτικής εμπιστοσύνης μέσω ενός κοινοβουλευτικού μετώπου υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας» και ευχήθηκε «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Θα καλούμε το ΠΑΣΟΚ συνεχώς σε συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο»

Όπως σημείωσε, μάλιστα, ερωτηθείς αν θα περιμένει τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ή θα επικοινωνήσει νωρίτερα, «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση».

«(…) Θα καλούμε συνεχώς το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει και μπορεί να πορευτεί με μια κοινή ατζέντα σύγκρουσης με τη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική του κυρίου Μητσσοτάκη», δήλωσε και διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρέμβει στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, «αλλά σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου», όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να διεκδικήσει την ηγεσία ενός κοινού σχήματος»

Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε και ένα μήνυμα σε όσους «βιάζονται να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο, που μιλούν για συγκόλληση των κεντροαριστερών δυνάμεων και προκριματικές εκλογές για τον επικεφαλής ενός κοινού σχήματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσοι το πράττουν αυτό», επισήμανε, «αδικούν την υπόθεση της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, γιατί πολύ απλά ξεπερνούν το πιο κρίσιμο, την πολιτική και προγραμματική συζήτηση» και εξήγησε πως η συμπόρευση για τον ίδιο ξεκινά από «ένα κοινό κοινοβουλευτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη».

Για να υπογραμμίσει: «Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι δικαιούμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση και ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου να διεκδικήσουμε την ηγεσία ενός κοινού σχήματος, εάν αυτό προκύψει μέσα από τους κοινούς μας αγώνες. Σε κάθε περίπτωση», ξεκαθάρισε, «η βάση των κομμάτων πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα».

«Δύσκολες αποφάσεις σε διάλογο με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ»

Μιλώντας για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε πως παρέλαβε «μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μη χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες».

Παράλληλα, επανέλαβε πως η απόφαση για τη διακοπή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» ήταν «ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά ελήφθη από το Εκτελεστικό Γραφείο, προκειμένου να διασώσουμε το κυριακάτικο φύλλο και την ιστοσελίδα της εφημερίδας».

«Όντως, θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, σε διάλογο με τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του κόμματος», προσέθεσε.

Για τις διαφωνίες και την «απειλή» διαγραφών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις στελεχών του κόμματος απέναντί του και αν ο ίδιος σκοπεύει να προχωρήσει σε διαγραφές, είπε χαρακτηριστικά πως «οι όποιες διαφωνίες πρέπει να έχουν πολιτική βάση και όχι να στηρίζονται σε ιδιοτέλειες και απωθημένα».

«Το καταστατικό μας έχει σαφείς διατάξεις και το ίδιο σαφής είναι και ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάζεται συνεχώς ο πολιτικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από ατέρμονες και άνευ πολιτικής βάσης συγκρούσεις στο εσωτερικό μας».