Ελάχιστα εκατοστά πιο αριστερά και η σφαίρα θα ήταν θανατηφόρα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα όχι μόνο ο ίδιος μπορεί να είναι ευτυχής που γλίτωσε αλλά και όλη η Αμερική, καθώς ο θάνατός του θα τον μετέτρεπε σε «μάρτυρα» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αυτό υποστηρίζει ο Έντουαρντ Λους, αρθρογράφος των Financial Times, που όπως πολλοί αναλυτές ανησυχούν για τα μηνύματα που θα στείλει ο Τραμπ στους υποστηρικτές του μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Η εικόνα του με τα αίματα και υψωμένη τη γροθιά θα γίνει η αφίσα της προεκλογικής του εκστρατείας, λέει ο Λους ο οποίος βλέπει στην προτροπή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, που φώναζε «fight (σσ πάλεψε)» μετά την απόπειρα εναντίον του, κάλεσμα για περισσότερη βία στις ΗΠΑ.

Η εικόνα του Τραμπ με την υψωμένη γροθιά

Ο Τραμπ μπορεί να κάνει το άλμα

Από τη μάχη στήθος με στήθος με τον Μπάιντεν, ο Τραμπ μπορεί πλέον σύμφωνα με αναλυτές να κάνει το άλμα. Από κατηγορούμενος για μια σειρά αδικήματα μπορεί να εμφανιστεί ως θύμα που όμως δεν το βάζει κάτω.

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί που μάλιστα ετοιμάζονται για το χρίσμα του αντιπροέδρου έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς και την Αριστερά για την απόπειρα δολοφονίας, προτού καν συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία για τον 20χρονο ένοπλο που άνοιξε πυρ.

Λίγη σημασία είχε το γεγονός ότι ο Τόμας Μάθιου Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος στους καταλόγους των Ρεπουμπλικανών αλλά και το ότι όλα δείχνουν ότι λειτούργησε μόνος του χωρίς σχέσεις με οργανώσεις του εξωτερικού ή των ΗΠΑ.

Στα social media οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν με τον Μπάιντεν να καλεί τους Αμερικανούς να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας που μεταξύ άλλων εξετάζει και αν υπήρχαν κενά ασφαλείας.

Έσπειρε ανέμους

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος είναι ο πιο επιδραστικός εκφραστής της πολιτικής βίας στη χώρα», σημειώνει ο Λους και παραθέτει περιστατικά των τελευταίων χρόνων που το αποδεικνύουν.

Από την εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 μέχρι τα αστεία για τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του συζύγου της Πελόζι από υποστηρικτή του, ο Τραμπ επαίνεσε, στήριξε, χάιδεψε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η πρόσφατη σειρά βίαιων περιστατικών έρχεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο διαίρεσης και θυμού

Μία τέτοια επίθεση με ένα ημιαυτόματο AR-15 που παραλίγο να σκοτώσει έναν αρχηγό κόμματος, σε άλλες ώρες θα οδηγούσε σε διακομματικές εκκλήσεις για έλεγχο των όπλων. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το κόμμα του Τραμπ να αλλάξει γνώμη για το θέμα αυτό. Ο αριθμός των AR-15 στην Αμερική έχει εκτιμηθεί ότι φτάνει τα 44 εκατομμύρια και συγκρίνεται μόνο με παλαιότερες περιόδους πολιτικής βίας στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Λούς.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του Τραμπ. Ο ίδιος στα social media έκανε έκκληση για εθνική ενότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα επιλέξει να ρίξει τους τόνους στην προεκλογική του εκστρατεία.

Κανονικά η προεκλογική του εκστρατεία

Εξάλλου η καμπάνια του εξελίσσεται εντός προγράμματος, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς που ακύρωσαν εμφανίσεις και προεκλογικές διαφημίσεις εναντίον του Τραμπ για τις επόμενες ημέρες.

Ο πρώην πρόεδρος θα πάει τελικά αύριο Δευτέρα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών όπου αναμένεται να πάρει το χρίσμα γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Λόγω των φρικτών χθεσινών γεγονότων σκόπευα να καθυστερήσω το ταξίδι μου στο Μιλγουόκι για δύο ημέρες. Όμως δεν θα αφήσω έναν σκοπευτή ή δολοφόνο να μου επιβάλει αλλαγή του προγράμματος ή οτιδήποτε άλλο. Επομένως, θα αναχωρήσω για το Μιλγουόκι, όπως ήταν προγραμματισμένο».

Επίκληση στην ενότητα κάνουν οι Δημοκρατικοί

Για τους Δημοκρατικούς από την άλλη, αναλυτές επισημαίνουν ότι ίσως είναι μια ευκαιρία για τον Μπάιντεν να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό για την υποψηφιότητά του. Και όντως φαίνεται πως οι διαφωνούντες ρίχνουν τους τόνους.

Στελέχη των Δημοκρατικών πιστεύουν μάλιστα πως το γεγονός ότι η προσοχή θα φύγει από τις εμφανίσεις Μπάιντεν, που του κάνουν μεγάλη ζημιά, και θα στραφεί στον Τραμπ θα ευνοήσει το κόμμα τους.

Βέβαια ο Τραμπ όπως και άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες έχουν αποδείξει πως ούτε πλήττονται ούτε εκτίθενται από τη δημοσιότητα αλλά την εκμεταλλεύονται για να αυξήσουν την επιρροή τους.

«Η βία δεν χωρά στις ΗΠΑ»

Το στίγμα που θα ακολουθήσουν οι Δημοκρατικοί το έδωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του. «Η βία δεν χωρά στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που ο Τραμπ είναι καλά στην υγεία του.

Μάλιστα οι δυο τους είχαν και μια σύντομη επικοινωνία, με τον Μπάιντεν να αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο ως Ντόναλντ, κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους για τις επόμενες μέρες.

Ο Μπάιντεν αφού ανακοίνωσε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες ασφαλείας για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ απηύθυνε έκκληση ενότητας:

«Η απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε ως έθνος, τα πάντα. Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος. Δεν είναι η Αμερική και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ

Μένει να φανεί εάν ο Τραμπ θα ακολουθήσει επίσης μία ενωτική ρητορική ή όχι ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου ή θα βαδίσει στα γνώριμα μονοπάτια. Μέχρι χθες εμφανιζόταν ως αυτός που τον πολεμούσε το σύστημα.

Τώρα αυτός και οι οπαδοί του μπορούν να αξιοποιήσουν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του για να αναδείξουν ακόμα περισσότερο την υποτιθέμενη αντισυστημικότητά του.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στις ΗΠΑ είναι εάν η χώρα βυθιστεί σε έναν ακόμα κύκλο βίας.

Σαρξ εκ της σαρκός

Ο ιστορικός των προεδρικών εκλογών Τιμ Ναφτάλι δήλωσε στο CNN ότι έχουν υπάρξει και άλλοι κύκλοι βίας κατά προεδρικών υποψηφίων στην πολιτική των ΗΠΑ – συχνά σε περιόδους κοινωνικών αλλαγών, όπως το 1968, όταν πυροβολήθηκαν ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Είπε ότι η πολιτική βία «εκτρέφεται από την αρχή αυτής της χώρας».

«Είναι κάτι που οφείλουμε να θυμόμαστε – είμαστε ικανοί γι’ αυτό ως έθνος», δήλωσε ο Ναφτάλι. «Οι άνθρωποι που το κάνουν, φυσικά, είναι ακραίοι, αλλά είναι προϊόν του εξτρεμισμού, του θυμού και του μίσους που κάποια στιγμή πάλλεται στις εκλογές μας».

Η πρόσφατη σειρά βίαιων περιστατικών έρχεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο διαίρεσης και θυμού.

Η Ρεπουμπλικανή δημοσκόπος Kristen Soltis Anderson δήλωσε στο CNN ότι οι Αμερικανοί σε όλους τους τομείς είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι.

«Κοιτάζω συνεχώς τα δεδομένα που λένε ότι οι Αμερικανοί γίνονται όλο και πιο θυμωμένοι για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, ότι απογοητεύονται όλο και περισσότερο που πιστεύουν ότι οι παραδοσιακοί τρόποι επίλυσης προβλημάτων δεν λειτουργούν πλέον».