Ως φιάσκο των αμερικανικών υπηρεσιών παρουσιάζουν, λίγο πολύ, ειδικοί ασφαλείας τον τραυματισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον θάνατο ενός πολίτη από πυρά, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ κατά του Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσυλβάνια, τραυματίζοντας το δεξί του αυτί, σκοτώνοντας ένα μέλος του ακροατηρίου και τραυματίζοντας βαριά άλλα δύο.

Αν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σκότωσαν τον δράστη και η αστυνομία της Πολιτείας Πενσυλβάνια περιέγραψε την απόπειρα δολοφονίας ως επίθεση «μοναχικού λύκου», ωστόσο, ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους.

«Οι Μυστικές Υπηρεσίες ήταν εξαιρετικά -αν όχι ύποπτα- αργές στην προστασία του πρώην Προέδρου Τραμπ, παρόμοια με το πώς ήταν αργή στην προστασία του προέδρου Τζον Κένεντι όταν πυροβολήθηκε στο Τέξας», είπε στο Sputnik ο ειδικός στην αντιτρομοκρατία και πρώην αξιωματούχος αναλυτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σκοτ ​​Μπένετ.

«Το πιο ύποπτο ήταν ότι στην περίπτωση του Τραμπ, η Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) δεν απάντησε στις αναφορές για έναν πυροβολητή που σέρνονταν με όπλο στην οροφή κοντά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες», συνέχισε ο ειδήμονας.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Τραμπ, Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες καταδίκασαν τη βία, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν για υποκίνηση και μίσος εν μέσω αυτού που το CNN αποκάλεσε «άγρια ​​και απρόβλεπτη εκλογική χρονιά».

Η ευρύτερη περιοχή της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ (Πηγή: Washington Post)

Ένα επιπλέον μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν είχε ασφαλιστεί η περίμετρος.

Ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης ε.α. Ερλ Ράσμουσεν θεωρεί ότι υπήρξε μια αστοχία ασφαλείας που επέτρεψε στον ένοπλο να πλησιάσει τόσο κοντά.

«Καταλαβαίνω ότι βρισκόταν σε ένα κτίριο που βρισκόταν έξω από τη ζώνη ασφαλείας. Ωστόσο, ήταν μόνο ίσως 150 μέτρα μακριά» είπε ο Ράσμουσεν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτά τα κτίρια θα έπρεπε να είχαν καθαριστεί σχολαστικά και αν δεν φυλάσσονταν από την ασφάλεια/μυστική υπηρεσία, θα έπρεπε να τα παρακολουθούν συνεχώς» υπογράμμισε.

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου, το FBI παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε για την παρουσία υπόπτου στον χώρο μέχρι τη στιγμή των πυροβολισμών.

Επιπλέον, ειδικοί ελεύθεροι σκοπευτές που υποτίθεται προστάτευσαν τον πρόεδρο, φάνηκαν αργοί να αντιδράσουν.

Γενικά, ενώ η προσωπική ασφάλεια γύρω από τον Τραμπ ήταν καλή, υπήρχε ένα προφανές κενό στην υποστήριξη ασφαλείας», είπε.

Πάντως, ο  Μπένετε, ο πρώην ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο θεωρεί ότι οι εικόνες του Τραμπ με υψωμένη γροθιά, να αιμορραγεί και να λέει: «πάλη, πάλεψε» είχε ισχυρή επίδραση στο αμερικανικό κοινό.